Directorul Regiotrans din Brașov, Florin Hădărean, și-a recunoscut vinovăția în dosarul în care a fost acuzat că a dat mită unui fost șef de serviciu din cadrul C.F.R., Ștefănescu Estrella, sume de bani și foloase necuvenite în cuantum total de 24.653 lei. Acesta a fost de acord cu o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare. De asemenea, Costache Nicolau, la data faptei director al Sucursala Regionala C.F. Brașov din cadrul C.F.R. S.A., recunoaște că a primit sume de bani necuvenite. Acesta a fost de acord cu o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

Tren al RegiotransFoto: Hotnews

Comunicatul DNA:

HĂDĂREAN FLORIN, director general al S.C. REGIOTRANS S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită (7 acte materiale).

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 3 iunie 2010 - 6 aprilie 2015, inculpatul Hădărean Florin a dat, respectiv a promis și a dat, inculpatei Ștefănescu Estrella, șef serviciu în cadrul C.N.C.F. – C.F.R. S.A., sume de bani și foloase necuvenite în cuantum total de 24.653,67 lei (combustibil, un laptop, un telefon și abonament telefonic, servicii de cazare în stațiune turistică, reparații la autoturismul personal etc., precum și suma de 923 lei numerar).

Activitățile în legătură cu care inculpatul a promis și dat banii și bunurile sub formă de mită au constat în confirmarea, din partea C.N.C.F. – C.F.R. S.A., a volumului de tren km (indicator principal în funcție de care se acorda subvenția) realizat de inculpata S.C. REGIOTRANS S.R.L. . Documentele în care era făcută această confirmare au fost atașate cererilor și notelor de fundamentare pe baza cărora S.C. REGIOTRANS S.R.L. a obținut, în mod nelegal, subvenții de la bugetul de stat.

În prezența avocatului, inculpatul HĂDĂREAN FLORIN a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 1 an și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Inculpatul va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile în cadrul uneia dintre următoarele două instituții: Inspectoratul Școlar al Județului Brașov sau Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare - Atelierul MFC Brașov.

Inculpatul HĂDĂREAN FLORIN a consemnat jumătate din suma dată cu titlu de mită la dispoziția D.N.A., în vederea confiscării speciale, fiind instituită măsura sechestrului asigurator pe aceasta.

NICOLAU COSTACHE, la data faptei director al Sucursala Regionala C.F. Brașov din cadrul C.N.C.F. – C.F.R. S.A., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (2 acte materiale) și trafic de influență.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii august 2010, în calitate de director al Sucursala Regionala C.F. Brașov, inculpatul Nicolau Costache a primit sume de bani necuvenite, în total 10.500 lei, de la administratorii a două societăți comerciale. Banii au fost primiți, într-o situație, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale serviciu, respectiv efectuarea plății unor facturilor restante, iar în altă situație în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor de serviciu, respectiv a adus la cunoștință administratorului unei societăți comerciale că urmează să se organizeze o procedură de achiziții publice a lucrărilor pe raza R.C.F. Brașov de „vopsiri metalice la podurile de cale ferată”, la un moment anterior publicării în SEAP a anunțului de participare și a stabilit de comun acord cu acesta condițiile de participare la licitație pentru ofertanți. Sumele de bani și foloasele necuvenite au fost primite de inculpat direct, prin remitere, cazul primei situații, respectiv în contul personal, cazul celei de-a doua situații.

Totodată, la data de 10.02.2011, în calitate de director al Sucursala Regionala C.F. Brașov, inculpatul Nicolau Costache a primit suma de 2.000 de lei, de la administratorul unei societăți comerciale, lăsând să se creadă că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Sucursala Regionala C.F. Cluj și promițând că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte în legătură cu îndatoririle lor de serviciu, reprezentate de aprobarea plății facturilor restante emise de această societate către Sucursala Regionala C.F. Cluj în cadrul executării contractelor încheiate anterior între cele două părți.

În prezența avocatului, inculpatul NICOLAU COSTACHE a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de director al Sucursalei Regionala C.F. Brașov de care s-a folosit inculpatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Inculpatul va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul următoarelor entități: Primăria comunei Ciolpani, județul Ilfov și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov – Centrul de Bătrâni Ciolpani.

Inculpatul NICOLAU COSTACHE a consemnat întreaga sumă de 12.500 de lei primită la dispoziția D.N.A., în vederea confiscării speciale, fiind instituită măsura sechestrului asigurator pe aceasta.

Dosarele de urmărire penală privind pe inculpații HĂDĂREAN FLORIN și NICOLAU COSTACHE, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Brașov.

Procurorii DNA au trimis-o în judecată, pe 23 martie, pe fosta șefă a Serviciului Urmărire Transporturi de la CFR, alaturi de companiile Regiotrans, Rail Force și RC CF Trans, într-un dosar în care statul român, prin ANAF, s-a constituit parte civilă cu suma totală de 1,156 miliarde lei.

Regiotrans a aparținut omului de afaceri Costel Comana, care s-a spanzurat la începutul anului 2015 în toaleta unui avion care efectua o cursă Bogota - San Jose. Acesta era anchetat într-un dosar de corupție.

Rise Project a scris, la începutul lui martie 2017, că Liviu Dragnea a încasat peste un milion de euro după ce a vândut șase proprietati catre Costel Comana.

Dragnea a încasat ultima tranșă de bani de la Comana cu trei zile înainte ca CFR să dubleze afacerile acestuia din urmă, iar asta printr-un contract parafat inclusiv pe mâna aceluiași Dragnea. Dragnea și Comana au fost colegi de camin în facultate.

Liviu Dragnea a explicat atunci că banii pe care i-a primit de la fostul patron Regiotrans Costel Comana au fost cheltuiți o parte pentru construcția vilei sale din Alexandria, iar o alta parte "în alte scopuri".

Cine sunt persoanele trimise în judecată în acest dosar:

ȘTEFĂNESCU ESTRELLA, șef serviciu Urmărire Transporturi în cadrul CNCF CFR SA, pentru luare de mită (7 acte materiale);

GANEA IORGU, asociat al inculpatei SC REGIOTRANS SRL și fost administrator al aceleiași societăți, acuzat de participație improprie în modalitatea instigării la infracțiunea de acordare de subvenții cu încălcarea legii, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (74 acte materiale) și evaziune fiscală (29 acte materiale);

SC REGIOTRANS SRL, operator de transport feroviar public de călători, pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie în modalitatea instigării la infracțiunea de acordarea de subvenții cu încălcarea legii în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (74 acte materiale);

SC RAIL FORCE SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la participație improprie în modalitatea instigării la infracțiunea de acordarea de subvenții cu încălcarea legii în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (64 acte materiale);

SC RC CF TRANS SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la participație improprie în modalitatea instigării la infracțiunea de acordarea de subvenții cu încălcarea legii în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (74 acte materiale);

SC MARUB SA, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală (28 acte materiale).

Citește și:

Dosarul coruptiei din CFR. Estrella Stefanescu, sef Serviciu Urmarire Transporturi: "Suntem intr-o perioada in care orice vorbesti, orice, e inregistrat, stocat"

Dosarul de coruptie de la CFR: Estrella Stefanescu, sef serviciu CFR, si Iorgu Ganea (Regiotrans), arestati preventiv