România a cumpărat recent 12 avioane de vânătoare F-16 ce ar urma să fie operaționalizate și să înceapă misiunile de poliție aeriană din acest an. În plus, România mai vrea să cumpere încă 36 de avioane F-16 pentru a-și completa flota necesară. Până atunci, însă, Forțele Aeriene vor continua să se bazeze și pe mai bătrânul MiG 21 LanceR.

Low pass cu MiG 21 LanceRFoto: Captura video

Baza Aeriana 86 Borcea a postat un scurt clip video cu un astfel de „veteran” care face un low pass - o trecere la foarte joasă altitudine - chiar deasupra mai noilor avioane F-16 staționate acolo.

Forțele Aeriene Române au în dotare, în prezent, 12 avioane de vânătoare F-16 cumpărate din Portugalia și trecute printr-un proces de modernizare de tip MLU (Mid-Life Upgrade). Cele 12 avioane sunt staționate la Baza Aeriană 86 Borcea și formează escadrilă 53 Warhawks.

Contractul pentru cele 12 avioane F16, modernizarea lor și alte elemente logistice a fost semnat de România cu Portugalia în 2013 și are o valoare de circa 628 milioane euro cu TVA. Primele nouă aeronave din escadrilă de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în anul 2016, iar următoarele trei în 2017.

Citește și: