Se ocupat de totul, de la acte false pentru jihadiști, la procurarea şalupelor pentru a ajunge în Italia. Carabinierii italieni, la ordinul Procuraturii din Roma, au arestat cinci persoane care făceau parte din rețeaua de contacte a lui Anis Amri, teroristul din Berlin, care a fost ucis la Sesto San Giovanni, potrivit Il Messaggero, citat de Rador.

Anis AmriFoto: Captura YouTube

Operațiunea poliției a început joi dimineaţa devreme şi s-a desfăşurat între Roma și Latina, la ordinele judecătorului de instrucție Costantino De Robbio care a emis cinci mandate de arestare pe numele palestinianului Abdel Salem Napulsi, aflat deja în închisoarea de la Rebibbia și pe numele a patru tunisieni care locuiesc la Napoli și Caserta, în timp ce au început deja percheziţiile în zona provinciei Latina.

Ancheta, coordonată de procurorul Sergio Colaiocco, a pornit de la o analizare a convorbirilor telefonice ale lui Amri, teroristul care la 19 decembrie 2016 a omorât doisprezece persoane, intrând cu un camion în Târgul de Crăciun de la Breitscheidplatz. Amri a fost ucis trei zile mai târziu, în Lombardia, de doi polițiști. În următoarele luni, Ministerul de Interne a expulzat trei străini care aveau legături cu el.

Iar noile arestări de acum au demonstrat cât de ramificată era rețeaua. Napulsi, în vârstă de 38 de ani, este acuzat de terorism, fiind un autodidact care s-a perfecţionat pe Internet, unde a studiat utilizarea armelor sofisticate, a lansatoarelor de rachete de tip Prg-7 și felul în care acestea pot fi modificate. Acum, bărbatul se află în penitenciarul din Rebibbia fiind acuzat de trafic de droguri, însă poliția a descoperit că înainte de arestare a încercat să cumpere o un camion mic.

Rețeaua de străini putea transporta radicalizaţi din Tunisia în Europa, folosind chiar iahturi rapide, care plecau de pe cealaltă parte a Mediteranei. Anchetatorii Digos au ajuns la grup consultând agenda telefonului mobil al lui Amri, care, în vara anului 2015 a petrecut o perioadă de timp în regiunea Latină, fiind gazduit de prietenului său Montassar Yakoubi pe care l-a cunoscut în timpul călătoriei din Tunisia către Lampedusa, din 2011.

Au fost interceptate multe apeluri, cel mai ''interesant'' fiind cel din 23 august, în care palestinianul Napulsi se dezlănțuia împotriva necredincioșilor occidentali: „Ar trebui să le punem capul pe tocător și să-l tăiem, după care să luăm altul la rând. Să le tăiem capul și organele genitale''. Sunt suspectaţi că ar fi favorizat intrarea clandestină în Italia a o sută de concetățeni, care - după achitarea unor sume mari de bani - primeau cărți de identitate false și permise de conducere care le permiteau să-şi continue liniştiţi călătoria spre restul Europei.

În total sunt 20 de suspecți, persoane care gravitau între provinciile Latina şi Lazio și care au fost monitorizate constant după atacul de la Berlin și după uciderea, la Sesto San Giovanni, a lui Anis Amri. „Am identificat toate piesele - au explicat anchetatorii în timpul conferinței de presă cu procurorul adjunct Francesco Caporale - suspecţii se aflau în regiunea Lazio și ţineau legătura cu Amri, chiar dacă nu în mod direct. Nu ne aflăm în faţa unor lupi singuratici, însă printre ei erau şi câţiva radicalizaţi".