DIICOT, după ce a fost sesizată de SRI, efectuează cercetări faţă de un cetățean român de naționalitate palestiniană, în vârstă de 30 ani, ”suspectat de implicare în promovarea prin propagandă a unor mesaje radicale specifice unor organizații teroriste din Orientul Mijlociu și instruirea cu privire la folosirea unor dispozitive explozive”.

Mascati DIICOTFoto: DIICOT

"În urma verificărilor întreprinse a rezultat că suspectul prezenta indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de (auto)radicalizare pe linia ideologiei unor organizații teroriste din Orientul Mijlociu", se spune într-un comunicat DIICOT.

Acesta, spun procurorii, "a promovat sistematic în mediul online idei, concepţii şi atitudini specifice unor entităţi teroriste. Concret, suspectul a manifestat interes pentru acțiunile derulate de organizații teroriste din Orientul Mijlociu, accesând în mod constant materiale cu caracter jihadist, care promovau inclusiv modalități de a ajunge în Siria și de a comite atentate teroriste".

În cursul zilei de joi, procurorii DIICOT- Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate-Serviciul de Investigare a Infracţiunilor de Terorism au efectuat o percheziţie la domiciliul suspectului situat pe raza judeţului Ilfov, ocazie cu care au fost găsite şi ridicate documente, materiale de propagandă, medii de stocare și sisteme informatice.

În dosar se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art.33 al.1 lit e şi art. 33² alin. 4 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, precizează DIICOT.

UPDATE: Suspectul a intrat în atenția SRI în urma unei sesizări primite de la un cetăţean prin linia telefonică antiteroristă

Serviciul Român de Informații (SRI) precizează la rândul său, într-un comunicat, că bărbatul "a intrat în atenția SRI în anul 2015, în urmă unei sesizări la 0800.800.100 - Linia telefonică antitero (Telverde antiterorist)".

"SRI, în calitate de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului și în conformitate cu obligaţiile legale, a sesizat DIICOT cu privire la acțiunile ilegale ale cetățeanului în cauză pe linia pregătirii sau comiterii unor infracţiuni de terorism. Aceste activităţi constituie ameninţări la adresa securității naționale potrivit art.3 lit. i și l din Legea nr. 51/1991, materializate în infracţiuni de terorism prevăzute de Legea nr.535 / 2004 privind prevenirea și combaterea terorismului", arată SRI în comunicat.

Pe tot parcursul investigațiilor, Serviciul a beneficiat de sprijinul partenerilor interni din Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului și al partenerilor externi, subliniază SRI.