Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat miercuri că pentru România va fi important ca noul cadru bugetar al Uniunii Europene să fie centrat pe interesele cetăţenilor şi să aibă o abordare responsabilă a modului în care sunt cheltuite resursele provenite din taxele şi impozitele plătite de aceştia, potrivit Agerpres.

Ministrul Victor Negrescu a participat la conferinţa cu tema "Viitorul buget al Uniunii Europene. Oportunitate pentru reformă?", organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. El a arătat, în intervenţia sa, că proiectarea noii arhitecturi bugetare europene ar trebui să fie fundamentată pe o evaluare a funcţionalităţii actualului cadru, subliniind necesitatea conturării unei alocări financiare care să confere predictibilitate în atingerea obiectivelor politice pe termen lung ale Uniunii.

"Pentru România, va fi important ca noul cadru bugetar să fie centrat pe interesele cetăţenilor şi să aibă o abordare responsabilă a modului în care sunt cheltuite resursele provenite din taxele şi impozitele plătite de aceştia. Experienţa cadrului anterior ne arată că anumite aspecte pot fi ameliorate prin simplificarea procedurilor şi asigurarea unui cadru predictibil, care să vină în sprijinul investiţiilor. Pe de altă parte, finanţarea noilor priorităţi nu trebuie să se bazeze pe reducerea resurselor dedicate politicilor tradiţionale. Putem observa, din aproape toate cercetările de piaţă efectuate în statele membre, că locuitorii Uniunii Europene sunt interesaţi în primul rând de acţiuni coerente în sectoare cum ar fi securitatea, sănătatea sau educaţia, solicitând în acelaşi timp locuri de muncă de calitate. În acest sens, pledăm pentru menţinerea unor alocări adecvate pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună / Programul de Dezvoltare Rurală, care şi-au demonstrat capacitatea de a produce astfel de rezultate tangibile şi beneficii pentru cetăţenii europeni", a afirmat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, potrivit unui comunicat remis de MAE.