Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat miercuri speranța ca Guvernul va "înțelege" că deficitul de 0,59% din PIB cu care România a încheiat primele doua luni ale anului trebuie "redresat".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Sper să se înțeleagă la nivel de guvern că această chestiune trebuie redresată" astfel încât "să revenim la o dezvoltare economică sustenabil", a spus Iohannis, întrebat de ziariști cum comentează aceste date.

Șeful statului a notat că "în situația în care au crescut salarii și nu s-a pus un accent deosebit pe încasare poate să apară această problemă", adăugând înscă că "este corect să așteptăm finalul primului trimestru" pentru a vedea cum evoluează economia.

România a încheiat primele doua luni ale anului cu un deficit de 5,5 miliarde de lei, respectiv 0,59% din PIB, anunță Ministerul Finanțelor, într-un comunicat publicat luni seara.

Ca titlu de comparație, România a închis primele două luni ale anului 2017 cu un excedent de 0,05% din PIB. Potrivit unui comunicat al ministerului de Finanțe publicat în urmă cu un an, execuția bugetului general consolidat pe primele două luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un excedent de 397,1 milioane lei, respectiv 0,05% din PIB, față de 788,1 milioane lei, respectiv 0,10% din PIB, înregistrat la aceeași perioadă a anului 2016.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 3,7 miliarde lei, de patru ori mai mult față de aceeași perioada a anului trecut, creșterile provenind în special din domeniul apărării, precum și de la bugetele locale. Cheltuielile de capital au crescut, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, cu 441,4% față de aceeași perioadă a anului trecut.