Comisia economică din Senat organizează, joi, o întâlnire cu membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, având ca temă "Evoluţia inflaţiei şi implicaţiile pentru economia României', potrivit unui anunţ postat pe pagina de internet a Senatului, relatează Agerpres.

Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii CentraleFoto: Hotnews

Purtătorul de cuvânt al băncii centrale, Dan Suciu, a declarat, pentru AGERPRES, că din partea instituţiei va participa guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în februarie 2018 la 4,7%, de la 4,3% în ianuarie 2018, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,74% şi a celor nealimentare cu 6,27% comparativ cu luna februarie 2017, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

În luna februarie a acestui an, BNR a revizuit în creştere la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an.

Pentru sfârşitul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1%.

Conform BNR, accelerarea ratei anuale a inflaţiei în primele trei trimestre ale anului 2018 este determinată de acele componente ale coşului de consum exogene sferei de acţiune a politicii monetare. Epuizarea acestui puseu inflaţionist are ca efect reintrarea indicatorului în intervalul ţintei începând cu ultimul trimestru din 2018.