Ministerul Public a anunțat marți seară că a fost finalizată analiza aspectelor legale privind procedura de desecretizare a protocolului de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații și că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de legislația în vigoare pentru declasificarea documentului.

Foto:

”Având în vedere discuțiile din spațiul public referitoare la declasificarea protocolului de cooperare în domeniul securității naționale încheiat în anul 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații, Biroul de informare și relații publice este abilitat să comunice următoarele:

La nivelul Ministerului Public a fost finalizată analiza aspectelor legale privind procedura de desecretizare, concluzia fiind că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de legislația în vigoare pentru declasificarea documentului menționat.

În acest moment, având în vedere concluzia analizei, Ministerul Public așteaptă punctul de vedere al Serviciului Român de Informații, astfel cum prevede procedura de declasificare a documentelor cu acest regim juridic, punct de vedere care a fost solicitat în scris instituției cosemnatare. Reamintim faptul că protocolul în cauză a fost încheiat în cadrul normativ în vigoare la data semnării, în limita și competențele specifice prevăzute de lege”, arată comunicatul Parchetului General.

Presedintele Comisiei de control al activitatii SRI, Claudiu Manda, a anunțat marți că a avut o discuție cu directorul SRI, Eduard Hellvig, și că toate articolele din protocolul SRI-Parchetul General pot fi declasificate.

Claudiu Manda a mai spus că urmează ca SRI să trimită către Parchetul de pe lângă Înalta Curte acordul lor de a desecretiza și că va fi nevoie și de acordul Parchetului pentru a fi desecretizat protocolul, dar cât mai curând ”toate articolele si tot protocolul vor fi prezentate publicului”.