Comisia Europeană va prezenta miercuri un plan de acțiuni pentru crearea unui "Schengen militar" care să faciliteze transporturile de trupe și materiale militare în cadrul Uniunii Europene, activități frânate în prezent de o multitudine de formalități administrative si de lipsa infrastructurilor, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Planul de acțiuni consultat marți de AFP prevede în special identificarea nevoilor de transporturi militare si recensămîntul infrastructurilor utilizabile.

"Aceste propuneri au o dimensiune practică, dar finalitatea lor este evidentă în momentul în care tensiunile cu Rusia se exacerbează„, a explicat un diplomat european. "Nu mai putem spune că un conflict în Europa este imposibil„, afirmă, sub protecția anonimatului, numeroși responsabili europeni citați de AFP.

"Avem nevoie de un spațiu Schengen militar. Rușii au o libertate totală de mișcare în cadrul teritoriului lor. Trebuie să ne putem deplasa la fel de rapid, dacă nu mai repede, pentru a ne masa forțele împotriva unui potențial inamic, cu scopul de descurajare„, a susținut recent generalul american Ben Hodges, fost comandat al forțelor americane din Europa.

Statele baltice au consituit deja un mini-Schengen militar, arată Elisabeth Braw, analist la Atlantic Council.

"Trebuie să ne asigurăm că infrastructurile necesare există, că tunelurile sunt practicabile, că drumurile au o lățime suficientă, că podurile pot suporta greutatea materialelor transportate„, a explicat un alt diplomat european.

"Uniunea Europeană poate ajuta în realizarea infrastructurilor acolo unde sunt necesare„, în special in țările Europei de Est, a subliniat un responsabil militar.