Peste 5.000 de litri de motorină, care au ajuns în pârâul Nadeş, după ce o cisternă a căzut vineri seara de pe un pod pe DN13 (E60), în localitatea Chendu (Mureş), au fost colectaţi de angajaţii Apelor Române, transmite Agerpres.

Cisterna rasturnata Foto: HotNews.ro

Vineri, la ora 18.30, o cisternă încărcată cu produse petroliere (31.000 litri de motorină) a derapat într-o curbă în intravilanul localităţii Chendu, judeţul Mureş, răsturnându-se în albia pârâului Nadeş, afluent de stânga al râului Târnava Mică.

"Din cauza înclinaţiei accentuate a cisternei, pe lângă capacul primului compartiment (cu o capacitate de 9.000 litri) a început să se scurgă motorina. La ora 19.00, trei salariaţi ai Formaţiei de lucru Bălăuşeri, din cadrul Sistemului Hidrotehnic Târnava Mică Târnăveni, au intervenit imediat şi pentru limitarea poluării au început colectarea combustibilului în recipienţi metalici şi din plastic. S-a izolat locul, în care s-au scurs primele cantităţi de motorină, cu baloţi de paie pentru stoparea deversării în emisar. În sprijinul lor, la ora 20,00, au venit încă cinci salariaţi ai Formaţiei de Intervenţie Rapidă din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş, care au intervenit cu materiale absorbante. Au fost desfăşurate şi montate şase baraje, 300 bucăţi lavete şi trei rulouri, toate absorbante, astfel au fost colectaţi peste 5.000 litri motorină", a anunţat sâmbătă Administraţia Bazinală de Apă Mureş.

Potrivit informării transmise Agerpres de către ABA Mureş, datorită intervenţiei imediate şi a măsurilor întreprinse, sâmbătă noaptea, la ora 03.15, scurgerile de motorină din cisternă au fost stopate.

ABA Mureş a precizat că echipa operativă a colectat şi probe de apă atât de la faţa locului, cât şi de la confluenţa cu râul Târnava Mică, pentru analize de laborator.

"Nu s-a constatat mortalitate piscicolă. Se observă mici pete şi irizaţii locale cu produse petroliere, dar datorită debitelor mărite ale pârâului Nadeş diluţia este foarte mare. Am colaborat cu echipele de intervenţie ale Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Bălăuşeri şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al judeţului Mureş", a mai arătat ABA Mureş.

ISU Mureş a anunţat că, după transvazarea combustibilului, care a durat peste trei ore, cisterna a fost scoasă din pârâul Nadeş, urmând să fie extras şi capul tractor.

Circulaţia rutieră în zona accidentului a fost restricţionată mai multe ore.