Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că expulzarea unor diplomaţi ruşi nu se decide la Consiliul European, aceasta fiind o chestiune de securitate naţională în fiecare dintre ţările membre, transmite news.ro.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

”Toată lumea a fost de acord cu măsura rechemării ambasadorului european, adică al nostru al tuturor pentru consultări şi celelalte măsuri, inclusiv textul concluziilor a întrunit consens, deci nu majoritate, consens. Că nu ajungem într-o jumătate de oră la consens, sunt teme complicate, este după părerea mea mai degrabă un semnal bun decât un semnal negativ. Cum să ajungi în 28 la un consens pe o temă extrem de complicată într-o jumătate de oră? Nu este posibil şi aceste discuţii destul de lungi ne ajută să ne armonizăm punctele de vedere cu influenţe şi asupra altor dosare”, a afirmat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă se intenţionează expulzarea unor diplomaţi ruşi din România, preşedintele a replicat: ”Discuţia despre expulzarea diplomaţilor nu este una care se decide în Consiliul European. Aceasta este o chestiune de securitate naţională în fiecare dintre ţările membre şi unii dintre colegi au avut opinii asupra acestei chestiuni şi, ca urmare, mulţi dintre noi vom merge acasă şi vom continua această discuţie, în formatul constituţional adecvat, pentru a lua mai apoi o decizie”.

La insistenţele jurnalistului, preşedintele Iohannis a replicat: ”De îndată ce vom lua o decizie, aceasta va fi făcută publică”.

Partenerii europeni ai Regatului Unit şi-au exprimat susţinerea unanimă, la Bruxelles, acuzând Moscova că este ”foarte probabil” în spatele otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal, în Anglia, şi au hotărât să-l recheme pe anbasadorul UE de la Moscova, relatează AFP.

”Liderii Uniunii Europene (UE) s-au înţeles să considere, împreună cu Guvernul britanic, că Rusia este foarte probabil în spatele atacului de la Salisbury şi că nu există altă explicaţie plauzibilă”, a anunţat joi seara preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, pe Twitter, în prima zi a unui summit european.

UE a decis totodată să-şi recheme ambasadorul în Rusia la ”consultări”, a anunţat premierul olandez Mark Rutte.