Polonia a semnat cu Statele Unite acordul de offset - investiții compensatorii - pentru achiziția de sisteme americane de apărare antirachetă Patriot, a anunțat vineri ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak, pe contul său de Twitter, scrie AFP.

Rachete PatriotFoto: raytheon.com

"Acordurile offset pentru programul Wisla sunt semnate. Transferul de tehnologii, estimat la aproape un miliar de zloți (237 milioane euro) va întări capacitățile industriei de apărare. Este ultimul pas inainte de semnarea contractului pentru livrarea sistemului Patriot", a scris Blaszczak.

Documentele au fost semnate de secretarul de Stat din ministerul polonez al Apărării Sebastian Chwalek si de înalți oficiali ai celor două societăți americane, Raytheon International și Lockheed Martin Global.

Este vorba de ultima etapă în înainte de încheierea contractului pentru acest sistem, a cărui semnare este așteptată înainte de finalul lunii, cum anunțase anterior ministrul. Potrivit presei poloneze apropiate de guvern, semnarea acestui contract ar putea avea loc în Polonia miercuri, 28 martie.

Potrivit televiziunii publice TVP info, acest contract vizează două baterii și circa 200 de proiectile, pentru un preț situat intre un miliard și 1,3 miliarde de euro.

Romania a demarat la final de 2017 achizțtia sistemului de apărare antiaeriană cu rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot, plătind deja 764,78 milioane USD fără TVA pentru primul din cele șapte sisteme Patriot care ar urma sa ajungă în România in 2019.

Patru sisteme vor fi destinate inzestrării Statului Major al Forțelor Aeriene și trei Statului Major al Forțelor Terestre, iar in total programul are o valoare de circa 3,9 miliarde dolari fără TVA.

În luna iulie 2017 Departamentul de Stat american și-a dat acordul pentru o posibilă vânzare către România a 7 sisteme de rachete Patriot în configurația 3+, cea mai modernă variantă existentă pe piața în prezent, din punct de vedere al configurației hardware și software, al echipamentelor de sol și rachetelor.

Configurația cumpărată de România include următoarele componente:

- 7 AN/MPQ-65 radar sets

- 7 AN/MSQ-132 engagement control stations

- 13 antenna mast groups

- 28 M903 launching stations

- 56 Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) missiles

- 168 Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) missiles

- 7 Electrical Power Plants (EPP) III

La începutul lui martie, compania americană Raytheon a emis o cerere de ofertă către Aerostar S.A. pentru mai multe informații despre piese prelucrate și piese mecanice pentru radarul Patriot care ar putea fi fabricate la Bacău.

Raytheon a semnat un Memorandum de Întelegere cu Aerostar S.A în noiembrie 2017 și anunță că în momentul de față se află în proces de negociere pentru semnarea de noi Memorandumuri de Întelegere cu mai multe companii românești.