Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Prahova desfasoara, joi, un exercitiu la barajul Paltinu, scenariul prevazand ipoteza producerii unui cutremur de peste sase grade pe scara Richter care este urmat de inundatii.

Potrivit unui comunicat al ISU Prahova, citat de Agerpres, scenariul arata ca, pe fondul producerii un cutremur de adancime cu o magnitudine de 6,1 pe scara Richter, s-a produs surparea versantului estic al barajului Paltinu, fapt care duce la atingerea unor valori maxime ale nivelului normal de retentie al barajului.

"In scopul atenuarii undelor de viitura si pentru a evita atingerea unor valori limita de comportare a constructiei, personalul barajului, pune in aplicare procedurile specifice de golire controlata a acestuia. Totodata, personalul de serviciu al constructiei hidrotehnice incepe evacuarea controlata a apei din baraj, ulterior ploturile barajului cedeaza. Unda de viitura creata va ajunge in municipiul Campina in aproximativ 60 minute. Populatia din zona inundabila din satele Seciuri, Lunca Mare si Plaiul Campinei se vor autoevacua in zone stabilite din timp de normalitate, ulterior vor fi relocate in caminul cultural din satul Plaiul Campinei. Echipa pirotehnica va proceda la deblocarea albiei raului Doftana prin detonarea resturilor lemnoase si spargerea bucatilor de gheata", se arata in comunicat.

In acest caz se va interveni cu forte si mijloace in teren pentru antrenarea structurilor de interventie in vederea indeplinirii misiunilor specifice din competenta.