Ce ii cere Viorica Dancila lui Jean-Claude Juncker in contextul in care CE s-ar fi interesat de marile dosare de coruptie: Se impune ridicarea MCV, pentru a nu afecta credibilitatea relatiei noastre de parteneriat

de C. Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 21 martie 2018, 18:15 Actualitate | Esenţial


Scrisoarea Vioricai Dancila catre Jean-Claude Juncker
Foto: Hotnews
 documente
Premierul Viorica Dancila i-a transmis miercuri o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prin care ii solicita "clarificări urgente" legate de solicitarile pe care Comisia Europeana le-ar fi facut Ministerului Justitiei in legatura cu marile dosare de coruptie. In acest context, Viorica Dancila i-a transmis presedintelui Comisiei Europene ca "se impune" ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, "pentru a îndepărta orice urmă de îndoială și pentru a nu afecta credibilitatea relației noastre de parteneriat".

"Consider că se impun clarificări urgente, domnule președinte Juncker, cu atât mai mult cu cât, la solicitarea mea, ministrul Justiției, domnul Tudor Toader, m-a informat că transmiterea unor astfel de cerințe imperative autorităților române de către Comisia Europeană a constituit o practică repetată", se mai arata in scrisoare.

Scrisoarea in limba romana a premierului Viorica Dancila, catre presedintele Comisiei Europene

"În calitate de prim-ministru al Guvernului României, am responsabilitatea să apelez la toate pârghiile legale și morale pentru protejarea și promovarea României ca stat democratic în care funcționează separația puterilor în stat, independența justiției și în care sunt garantate drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului.

Domnia legii și apărarea statului de drept sunt pilonii fundamentali ai consolidării oricărei societăți democratice, așa cum este cea a țării mele. Este convingerea mea, a Guvernului României și a tuturor celor care împărtășesc valorile democratice.

Din aceste considerente și având în vedere convingerile noastre comune, mă adresez dumneavoastră, domnule președinte, în legătură cu un subiect care preocupă și îngrijorează opinia publică din România. Mă refer la o scrisoare atribuită Comisiei Europene, datată 10 octombrie 2012, transmisă ministrului Justiției de la acel moment, doamna Mona Pivniceru, care conține 21 de cerințe adresate de instituția europeană Guvernului României referitoare la Mecanismul de Cooperare și Verificare. Între aceste cerințe se regăsesc și solicitări concrete, directe, privind anumite cauze penale și anumite persoane cercetate penal pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și de abuz în serviciu, respectiv George Becali, Adrian Năstase, Șerban Alexandru Brădișteanu, George Copos, Tudor Alexandru Chiuariu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Cătălin Voicu, Dan Voiculescu.

Având în vedere relația de parteneriat construită de România cu Uniunea Europeană, relație bazată pe transparență și încredere, vă adresez, domnule președinte, rugămintea de a clarifica aspectele de fapt și de drept cu privire la documentul în cauză. Este esențial pentru colaborarea noastră instituțională și pentru consolidarea funcționării justiției în România să lămurim dacă documentul atribuit Comisiei Europene este unul autentic, asumat instituțional, și dacă este singurul document de acest fel, de natură să aducă ingerințe în funcționarea justiției și separația puterilor în stat.

Îmi exprim convingerea că în scurt timp, prin implicarea dumneavoastră directă, vom avea posibilitatea să înțelegem rațiunile, motivele și criteriile care au stat la baza întocmirii de către reprezentanții Comisiei Europene a acestei liste nominale, modalitatea în care informațiile solicitate și obținute de către instituția europeană au contribuit la analizarea și, mai ales, la evaluarea progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Consider că se impun clarificări urgente, domnule președinte Juncker, cu atât mai mult cu cât, la solicitarea mea, ministrul Justiției, domnul Tudor Toader, m-a informat că transmiterea unor astfel de cerințe imperative autorităților române de către Comisia Europeană a constituit o practică repetată.

Sunt ferm convinsă că răspunsul dumneavoastră va include detalii relevante și utile, care să ne permită, în continuare, obținerea de rezultate semnificative în cadrul MCV, întemeiate pe valorile respectării democrației, statului de drept, drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului, într-o societate caracterizată prin lipsa oricărei discriminări, justiție, dreptate, adevăr și egalitate în drepturi.


Am încredere deplină în menținerea unui dialog efectiv, echilibrat și eficient cu dumneavoastră, în urma căruia statul de drept și justiția din România să fie mai puternice și mai bine consolidate, în spiritul principiilor și valorilor europene care ne unesc.

Din considerentele menționate mai sus și având în vedere progresele făcute de România în domeniul justiției, subliniez, din nou, domnule președinte, că se impune ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, pentru a îndepărta orice urmă de îndoială și pentru a nu afecta credibilitatea relației noastre de parteneriat.
Vă rog să primiți, stimate domnule președinte, considerația mea deosebită
,".

Vezi scrisoarea atasata (in engleza)

Citeste si
Viorica Dancila spune ca ii va cere lui Jean-Claude Junker sa explice de ce Comisia Europeana s-a interesat de marile dosare de coruptie: Aceste aspecte sunt in neconcordanta cu MCV


Citeste mai multe despre   
3186 vizualizari

 • +36 (38 voturi)    
  Te crezi la Videle??? (Miercuri, 21 martie 2018, 18:26)

  LLLL [utilizator]

  Ţaţă Viorico, crezi mata că suntem la Videle la săpat de porumb?
  • +9 (9 voturi)    
   Viorica VASILICA minte iar Comisia Europeana (Miercuri, 21 martie 2018, 19:59)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui LLLL

   Viorica vasilica minte Comisia Europeana cand spune ca acest subiect 'îngrijorează opinia publică din România.'


   de fapt in lista aia sunt majoritatea PSD-isti (Adrian Năstase, Cătălin Voicu, Dan Voiculescu) ...ei sunt de fapt asa zisa 'opinie publica'

   in 2012 ce guvern era ? tot PSD! Deci atunci acest docuiment era ok pt guvernul PSD, astazi nu mai e ?
 • +22 (22 voturi)    
  ce santaj obosit (Miercuri, 21 martie 2018, 18:37)

  OG [utilizator]

  iar ne facem de ras. Doar asa stiu unii romani sa promoveze in viata: nu pe baza de merit si de eforturi sustinute, ci pe baza de linguseala sau, si mai rau, santaj. Rezultatul o sa fie cel opus, probabil MCV va fi prelungit si mai mult . Dar daca atat o duce capul pe d-na Dancila si daca isi doreste cu orice pret sa ii apare pe marii corupti care au pus-o acolo in functie, noi ce putem face ?
  • +5 (5 voturi)    
   Ce putem face? (Miercuri, 21 martie 2018, 19:34)

   2304 [utilizator] i-a raspuns lui OG

   Putem face o petitie semnata de cat mai multi romani prin care sa ii cerem d-lui Juncker sa NU cumva ridice MCV ca daca il ridica praful si pulberea se va alege de noi. Atat timp cat vom avea MCV mai e o piedica in calea borfasilor de la guvernare
  • +3 (5 voturi)    
   In 2012 era alta comisie europeana: Barosso (Miercuri, 21 martie 2018, 20:01)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui OG

   Ce treaba are Juncker si comisia actuala (din 2014) cu comisia europeana din 2012 (Barosso) ?

   Niciuna.

   Ce vrea de fapt PSD?

   ALDE e un partid anti UE dar inca nu au declarat-o deschis pt ca nu sunt siguri ca exista suficienta sustinere pt asta. Se testeaza piata pt relansarea alde ca partid anti European
  • +6 (6 voturi)    
   Imi pare rău (Miercuri, 21 martie 2018, 21:31)

   titiacs [utilizator] i-a raspuns lui OG

   să-ți spun, dar ești naiv dacă crezi că precupeața a fost capabilă prin neuronașul ei, să scrie o așa 'măiastră' scrisoare ( bașca în două limbi ). Pariu că nici măcar n-a citito ! Noroc că încă nu s-a votat legea cu defăimarea că era prima pe listă ( de fapt cred că nu era, că n-or fi așa dbili să pună persoane străine de pedesereu jandarmi la defăimare), doar pe noi ne cred proștii-proștilor publicînd traducerea din engleză în cu totul alt înțeles decît în original... Dar de pupat ' bicepsul ' , asta sigur a facut inainte de culcare !
  • +3 (3 voturi)    
   Traducere din tiliormăneana pesedeacă (Joi, 22 martie 2018, 8:31)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui OG

   Nu ne mai faceți dă băcănie, că noi acilea avem dă salvat nește oarece oameni dă vază dân Tiliorman, care știe cum să învârtească toate, da dacă voi ne trageți dă.... pardon, la socoteală, ieșim sifonați, pardon, am crezut că sunt fonduri publice, șifonați dân toată treaba; toți or să vază cât dă cinstiți suntem noi, mai ales votacii înghițitori dă vrăjeli dă la Latrina 3 și Rohoțmania TV.
 • +15 (15 voturi)    
  Stiu ca nu e un comentariu constructiv, dar... (Miercuri, 21 martie 2018, 18:39)

  MinDepous [utilizator]

  HAI LOL.
  • +6 (6 voturi)    
   PSD cauta motiv de scandal cu UE...gen POLONIA (Miercuri, 21 martie 2018, 22:01)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui MinDepous

   PSD a gasit un motiv ridicol de scandal cu UE pt ca ei vor sa refuze respectarea MCV, Dragnea si Antena 3 vor sa duca Romania in aceiasi situatie cu Polonia.

   - pasul 1: scandal inventat

   - pasul 2: declaratie ca Romania nu va respecta cerintele din MCV

   - pasul 3: UE activeaza articolul 7 si pt Romania

   - pasul 4: ALDE se declara partid anti UE, ceva gen partidul '5 stele' din Italia
  • +5 (5 voturi)    
   La cules de toporasi (Miercuri, 21 martie 2018, 23:46)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui MinDepous

   In timp ce asta plimba ursu' pesedist, din culise apar scantei. Nu tanti trimite scrisori ca este clar incapabila, ci stuff-ul lui daddy, pentru daddy.
 • +23 (23 voturi)    
  ha ! (Miercuri, 21 martie 2018, 18:47)

  nash pandelica [utilizator]

  suna a negociere cu santaj...
  mcv tre' sa ramana !
  • +4 (4 voturi)    
   santaj cu ce? (Miercuri, 21 martie 2018, 21:07)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   Nu mai poate Junker ca tanti viorica de videle cere ridicarea MCV in timp ce colegii ei din parlament mutileaza justitia. In scurt timp a sa se lege fondurile europene de justitie. Si daca alea pe proiecte oricum nu le absorbim ca nu vrea dragnea, plata la hectar in agricultura sistata va avea efecte imediate si dure.
 • +24 (26 voturi)    
  Dragnea santajist (Miercuri, 21 martie 2018, 18:47)

  2087 [utilizator]

  Dragnea chiar crede ca il poate santaja pe Juncker cu un "romexit".
  • 0 (0 voturi)    
   circul obisnuit doar azi a fost pe la tribunal . . (Miercuri, 21 martie 2018, 19:36)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui 2087

   .
  • +3 (3 voturi)    
   da, ca noi si reprezentam tare mult... (Miercuri, 21 martie 2018, 21:08)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui 2087

   ... din PIB-ul UE. Sigur tremura tot UE-ul de frica ca iese Romania din UE... Mai ales ca la un referendum pe tema asta Dragnea si-o ia de nu se vede.
 • +26 (26 voturi)    
  Credibilitate? (Miercuri, 21 martie 2018, 18:48)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Te umfla râsul. Sluga asta incompetenta, impinsa in fata de gasca de borfasi PSD+ALDE crede ca poate fi credibila.... Ok, e proasta, dar de ce crede ca si cei din UE sunt ca ea?
 • +22 (22 voturi)    
  of (Miercuri, 21 martie 2018, 18:50)

  subcultura [utilizator]

  aceeasi limba de lemn, scrisoarea vorbeste de "relația de parteneriat construită de România cu Uniunea Europeană". Nu o fi aflat madam Viorica despre apartenenta Romaniei ca stat membru in aceasta Uniune!?
  am mai vazut un "breach" in loc de "breached" si un "March 21th" in loc de March 21st.
  asa la citire pe diagonala
 • +22 (22 voturi)    
  ce dementa la cel mai inalt nivel! (Miercuri, 21 martie 2018, 18:52)

  Francisc 1 [utilizator]

  .
  • +5 (5 voturi)    
   VIORICA Vasilica nu exista, e doar un papagal (Miercuri, 21 martie 2018, 20:03)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Dan Voiculescu, Adrian Nastase (intors recent de la Moscova) si ceilalti din lista sunt cei care dau ordinele...Viorica vasilica e un mamifer care duce scrisori
 • +17 (17 voturi)    
  Ca sa indepartam orice urma de (Miercuri, 21 martie 2018, 18:55)

  Pasarea_PuieMontix [utilizator]

  neliniste propun sa va scoatem in afara legii
 • +27 (27 voturi)    
  Cata prostie ! (Miercuri, 21 martie 2018, 18:56)

  seby19 [utilizator]

  A ajuns aceasta nulitate sa ameninte si sa santajeze UE. Ea crede ca Europa e Teleorman.
  • +4 (4 voturi)    
   Ea nu crede (Miercuri, 21 martie 2018, 19:31)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui seby19

   O sluga nu crede nimic, mai ales daca e proasta ca VD. Executa ce ii spun HOTII din PSD si ALDE (UDMR inclus)
 • +17 (17 voturi)    
  Stati linistiti (Miercuri, 21 martie 2018, 18:56)

  Zummm [utilizator]

  Vede de unde vine si o arunca la gunoi :)))
 • +10 (18 voturi)    
  Cand derbedeii conduc. (Miercuri, 21 martie 2018, 19:02)

  Tony_K [utilizator]

  Si e doar inceputul apusului Romaniei ca tara. Popor de lenesi , pupatori de moaste si hoti in marea majoritate.
  • +2 (4 voturi)    
   Nu, multumesc, eu nu sunt asa! (Miercuri, 21 martie 2018, 21:03)

   V. Istina [utilizator] i-a raspuns lui Tony_K

   Si nici familia mea!

   Cara-te la alta masa, nemernicule! Din cauza unora ca tine au ajuns guvernul, parlamentul si cele mai importante institutii o colectie de lichele si tradatori! TU, cu felul asta de a gandi, esti mai vinovat decat ei!

   Dispari, si sa-ti fie rusine, neomule! Vai de viata ta!
 • +15 (15 voturi)    
  PROSTALAUKA (Miercuri, 21 martie 2018, 19:04)

  DiDiRo [utilizator]

  asta care nu este altceva decat trimbita celor doi penali din fruntea celor doua camera ale SHPARLAMENTULUI va primi un raspuns de va ramane krakanata. Pe mana cui a juns Romania?
  • +1 (1 vot)    
   Raspunsul este... (Miercuri, 21 martie 2018, 23:47)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui DiDiRo

   da.
 • +13 (13 voturi)    
  Au mai fost doi politicieni romani care au trimis (Miercuri, 21 martie 2018, 19:08)

  ty [utilizator]

  o scrisoare la UE prin decembrie 2011: ponta si Antoinescu. Raspunsul pe care l-au primit a fost ruisinos pentru ei. Comisia UE in raspunsul sau lauda activitatea unui ministru din guvernul Boc - ministrul edcucatiei Funeriu. Spre deosebire de ministri PSD care vin de la UE cu lista problemelor de rezolvat . . .

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-10930969-cum-reusit-ponta-antonescu-atraga-laudele-comisiei-europene-asupra-reformei-lui-funeriu.htm
 • -9 (15 voturi)    
  Inventăm traduceri? (Miercuri, 21 martie 2018, 19:15)

  crisav [utilizator]

  Am citit de trei ori scrisoarea în engleză ca să găsesc pasajul cu „impunerea” ridicării MCV-ului și nu l-am găsit, ca să constat, citind și traducerea pe care o dați voi în cadrul articolului, că în locul cu pricina scrisoarea în engleză spune cu totul altceva. Haideți să nu punem cuvinte în gura altora așa aiurea!
  • +2 (2 voturi)    
   sigur ai citit ? (Miercuri, 21 martie 2018, 20:58)

   Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui crisav

   ''subliniez, din nou, domnule președinte, că se
   impune ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare''
  • +2 (2 voturi)    
   Traducerea este a guvernului Romaniei (Joi, 22 martie 2018, 9:27)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui crisav

   Varianta in limba Romana este pentru romani iar cea in limba engleza este pentru CE. Din pacate pentru ei CE va face propria traducere din limba romana.
   De exemplu:
   "și dacă este singurul document de acest fel, de natură să aducă ingerințe în funcționarea justiției și separația puterilor în stat."
   In engleza suna cam asa:
   "și dacă este singurul document de acest fel, ...și dacă este... de natură să aducă ingerințe în funcționarea justiției și separația puterilor în stat.
   In romaneste s-a luat tare de ei. In engleza are dubii.
   Vorba aia: Ia-l de pe mine ca-l omor!
   In concluzie: nu de la CE asteapta o reactie ci de la fraieri, ca sa-i tina calzi.
 • +24 (24 voturi)    
  Vorbiți de pârghii morale... (Miercuri, 21 martie 2018, 19:20)

  raulito [utilizator]

  ...când in fruntea Senatului si Camerei sunt persoane condamnate si urmărite penal?
  Voi duceți ipocrizia la rang de dogma!
 • +5 (5 voturi)    
  o putem baga la defaimarea tarii? (Miercuri, 21 martie 2018, 20:12)

  ouyang [utilizator]

  pute de proasta ce e
 • +2 (2 voturi)    
  Penibil, o lamurire din 2012! (Miercuri, 21 martie 2018, 20:33)

  lasa [utilizator]

  Dna PM n-are consilieri? In afara de Dragnea, nu mai vorbeste cu nimeni?
  De ce nu cere si despagubiri de razboi rusilor, ca ei ne-au taxat dupa razboi?
  Nici nu stiu cum sa ma exprim, probabil ca oricine va fi stupefiat de penibilitatea scrisorii , sunt cinci ani distanta, pana si Dragnea era fara peri albi.
  Apropo, ceva cunoscatori de engleza nu exista?
  Rusinos, fara fond, fara forma!
 • +4 (4 voturi)    
  trista perversitate (Miercuri, 21 martie 2018, 20:45)

  V. Istina [utilizator]

  la cucoana asta: "am responsabilitatea să apelez la toate pârghiile legale și morale pentru protejarea și promovarea României ca stat democratic..."

  Parca o vad pe tanti Viorica, viteaz cocotata pe vreun ponei alb, cu coafura tapana si armura lucitoare, intr-o mana cu teancul de motivari juridice tudoreliene si in cealalta cu portigaretul jupanului de Teleorman. Si in fata ei... dusmanul: urias, amenintator... nemilos... Bruxelles-ul!

  Daca nu ar fi vorba de vietile noastre si ale copiilor nostri, ne-am putea distra pe cinste pe seama monumentalei prostii si iarmarocului ieftin de care da seama tanti. Un zambet inca se mai poate, dar primejdia e reala si urata tare.

  Daca Romania nu e sat fara caini, ar fi bine sa faca ceva cainii aia.
 • +4 (4 voturi)    
  PUNETI mana (Miercuri, 21 martie 2018, 20:56)

  gwolf [utilizator]

  si decat sa comentati pe aici, mai bine transmiteti pe adresele parlamentului European (le gasiti pe web) ca rahatul asta de document nu reprezinta vointa suverana a poporului roman ci a unui grup de infractori-tradatori ajunsi, dintr-o greseala monumentala, in fruntea unor institutii si de care vom scapa cat de curand.
  Iar maimuta semnatara reprezinta un mare NIMENI in Romania.
 • +3 (3 voturi)    
  Asa a fost si cu vizele in Canada (Miercuri, 21 martie 2018, 21:09)

  Dalinar [utilizator]

  Deja sunt sute de cereri de azil, au fost prindi si hoti de buzunare, infractori de carduri iar Guvernul Canadei se gandeste deja la suspendarea programului.
 • +2 (2 voturi)    
  Clarificari urgente (Miercuri, 21 martie 2018, 23:05)

  motanul_gri [utilizator]

  Scrisoarea este destinata formal dlui Juncker, dar in realitate este pentru urechile publicului intern pesedist.
  Acesta, teoretic, ar trebui sa cada pe spate de admiratie vazand cu dna Dancila "impune clarificari urgente" si cere "detalii relevante" pentru a putea intelege "rațiunile, motivele și criteriile care au stat la baza întocmirii de către reprezentanții Comisiei Europene a acestei liste nominale".
 • +2 (2 voturi)    
  Sper ca macar din asta CE va intelege de ce NU (Joi, 22 martie 2018, 3:51)

  deval [utilizator]

  trebuie ridicat MCV-ul Romaniei !!
  Altfel spus musamaua si-a pus poalele in cap !!
  Ce daca toate numele invocate din "lista"erau cu procesele in instanta (adica procesele erau publice, unii primisera condamnare in prima instanta) si era normal sa intrebe ca erau nume de prim ministrii si ministrii (justitie, finante) , parlamentari europeni !!
  La acea sctisoare Coana Pivniceru, ministereasa la justitie in 2012, le-a raspuns oficial . Daca nu o facea, ei ar fi fost nevoiti sa-si ia datele din presa....


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version