Sindicalistii din penitenciare se declara nemultumiti de proiectul anuntat in urma cu o zi de ministrul Justitiei, care propunea acordarea de despagubiri pentru detinutii care au stat in conditii necorespunzatoare, afirmand ca nu infractorii trebuie despagubiti, ci "victimele infractiunilor".

Tudorel ToaderFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat al Federatiei sindicatelor din Adminitratia Nationala a Penitenciarelor, fostii detinuti care au stat in conditii improprii in penitenciare in perioada iunie 2012 - octombrie 2017 vor beneficia de o despagubire intre 5 si 8 euro pentru fiecare zi de detentie.

"Conform estimarilor noastre, la o durata medie a pedepsei executate de 4 ani, fostii detinuti ar urma sa primeasca intre 8.000 si 12.000 de euro, conform cifrelor avansate de catre ministrul Justitiei. Un premiu la care romanul platitor de impozite nu poate visa", afirma acestia, in comunicatul citat.

Acestia arata insa ca "suma ar putea fi insa de aproximativ 5 ori mai mica, daca despagubirea s-ar raporta strict la zilele care ar fi putut fi considerate ca executate daca fostilor detinuti li s-ar fi aplicat recursul compensatoriu".

Ce amendamente propun sindicalistii la proiectul anuntat de Tudorel Toader:

  • 1. Plata acestei despagubiri sa se faca pentru toti detinutii care au stat in conditii improprii, daca scopul este acela de a repara o nedreptate, nu doar pentru perioada 2012 - 2017.
  • 2. Plata acestei despagubiri sa se faca in mod egal pentru fiecare zi de serviciu in conditii improprii pentru angajatii sistemului penitenciar.
  • 3. Plata acestei despagubiri sa fie acordata si victimelor infractiunilor in cuantum cel putin egal cu cea a infractorului. Consideram ca daca Statul Roman isi poate permite sa premieze hoti, talhari, corupti, criminali trebuie sa poata plati o despagubire si victimelor sau familiilor acestora pentru suferintele indurate.

Sindicalistii il acuza pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ca "denatureaza adevarul" atunci cand sustine ca CEDO ne obliga la aceasta masura: "O afirmatie la fel de falsa pe cat a fost cea indelung vehiculata referitoare la o pretinsa amenda de 80 de milioane de euro".

Acestia afirma ca CEDO obliga Romania "la masuri care sa modernizeze sistemul penitenciar si nu ne impune nici gratieri mascate si nici premii pentru infractori".

Acestia invoca in argumentatia lor un comunicat al Ministerului Justitiei, potrivit caruia "prin hotararea pilot din 25 aprilie 2017, Curtea a solicitat statului roman, ca in termen de sase luni de la data ramanerii definitive a hotararii, sa furnizeze, in cooperare cu Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei un calendar exact pentru punerea in aplicare a masurilor generale adecvate apte sa solutioneze problema supraaglomerarii carcerale si a conditiilor inadecvate de detentie, in conformitate cu principiile Conventiei astfel cum sunt enuntate in hotararea pilot.

Curtea a decis, totodata, amanarea cauzelor similare care nu au fost inca comunicate Guvernului Romanei pana la adoptarea masurilor necesare pe plan national".

"Nicio dispozitie asadar referitoare la gratieri mascate si recompense pentru infractori", arata sindicalistii.