Pescarii comerciali iau cu asalt zonele strict protejate din Delta Dunarii, arii in care accesul este permis doar cu aviz din partea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, motiv pentru care, potrivit guvernatorului Malin Musetescu, exista "o lupta surda permanenta" intre acestia si reprezentantii statului.

Delta DunariiFoto: USER UPLOADED

"Zonele strict protejate sunt asaltate de pescarii comerciali in mod ilegal si strangem in mod continuu kilometri de plase monofilament de acolo. Este o lupta surda permanenta cu cei care intra in aceste zone cu plase. Erenciuc, Belciug, Rotundu sunt zone in care saptamanal scoatem plase si avem chiar conflicte deschise cu unii pescari", a declarat pentru Agerpres guvernatorul Rezervatiei.

El a mai spus ca zonele strict protejate sunt zone de crutare pentru refacerea populatiilor de pesti si ca e nevoie de acestea ca parte a unui management al resursei pisicole.

"Cine spune ca nu e nevoie de zone de refacere/crutare trebuie sa aduca un argument mai bun decat acela ca el vrea sa prinda mai mult peste. Aceasta tergiversare cu studii fundamentate care sa dureze doi sau trei ani, care sa fie facute cu fonduri europene este solicitata ca strategie de temporizare de cei care sunt constienti ca resursa piscicola este in mare suferinta si ca pot face bani un numar de ani de acum inainte, indiferent de ce se va intampla apoi", a mentionat guvernatorul Musetescu.

In Rezervatie, exista 20 de zone strict protejate cu o suprafata totala de 50.904 hectare care reprezinta 8,7% din suprafata Deltei.

Accesul in aceste zone era permis, initial, pe baza permiselor emise de Administratia Rezervatiei pentru cercetare, insa in ultimii ani unele zonele strict protejate au fost deschise turismului prin amenajarea unor trasee.