Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat, joi, la o noua intalnire cu federatia "Solidaritatea Sanitara", care ameninta cu greva generala, ca "marul discordiei" este regulamentul sporurilor, ea spunand ca nu poate fi negociata legislatia, ci doar aplicarea ei, potrivit news.ro.

"Marul discordiei este acest regulament al sporurilor. Avem anexa 10 propusa sindicatelor si care este inca in negociere. (...) Nu cred ca putem discuta de faptul ca nu cresc veniturile nete in sistemul sanitar. Nu negociem legea. Nu putem negocia legislatia, doar aplicarea ei", a declarat ministrul la intalnirea cu sindicalistii.

La final, Sorina Pintea a subliniat din nou ca trebuie stabilita o limita obligatorie, pentru ca spitalele sa nu piarda.

"Trebuie stabilita o limita minima obligatorie, astfel incat sa incercam sa dam ocazia spitalelor care ar putea sa piarda mult mai mult sa mearga la un nivel minim. Au fost multe intrebari, am raspuns punctual, au fost intrebari legate de aceasta anexa si de legea salarizarii. (...) Exista un plafon de 30 la suta pentru sporuri, care este inscris in legea salarizarii unitare si care trebuie respectat", a spus Pintea.

Membrii Federatiei "Solidaritatea Sanitara" urmeaza sa decida daca se alatura sau nu protestelor declansate de Sanitas.

Liderii Sanitas au anuntat, luni, ca incep procedurile de declansare a conflictului colectiv de munca si ca primele actiuni de protest vor fi in 20, 22, 27 si 29 martie, cand vor fi pichetate sediile ministerelor Sanatatii, Muncii si Finantelor.

Reprezentantii confederatiei sindicale au anuntat ca in jurul datei de 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt asteptati cel putin 20.000 de oameni, iar dupa acest miting va urma greva generala.

Sindicalistii cer acordarea cresterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru tot personalul din sanatate si asistenta sociala, renuntarea la plafonarea sporurilor la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite, adoptarea Regulamentului de sporuri fara Anexa 10, negocierea si incheierea Contractului colectiv de munca la nivelul sectoarelor de activitate "Sanatate" si "Asistenta sociala" si recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementari salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contributiilor sociale in totalitate in sarcina angajatului.