Noi coloane de automarfare erau formate, marti dimineata, in cele mai mari puncte de trecere a frontierei de la granita cu Ungaria, respectiv Nadlac II si Bors, unde se astepta cateva ore pentru control, anunta News.ro. Autoritatile romane anunta ca politistii de frontiera ungari fac controale amanuntite, pe de o parte, iar pe de alta parte traficul a crescut din cauza restrictiilor de acces in Ungaria pentru camioane, ce vor fi introduse timp de 24 de ore incepand de miercuri.

La Nadlac II (Arad, pe autostrada) s-a format o coloana de automarfare lunga de aproape zece kilometri, iar timpul de asteptare anuntat de Politia de Frontiera pentru control este de patru ore, in timp ce soferii se plang ca stau 6 - 8 ore.

La Bors (Bihor), se asteapta 250 de minute pentru control, iar la Varsand (Arad), unde de regula se sta zece minute, se asteapta mai mult de o ora.

In toate aceste puncte, autoritatile lucreaza la capacitatea maxima a infrastructurii, respectiv cinci artere de iesire pentru camioane la Nadlac II, trei la Bors si trei la Varsand. In cazul Nadlac II, unde capacitatea este de patru artere pe iesire, s-a suplimentat cu una dintre benzile de intrare.

Purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Arad, Mihaela Les, a declarat pentru News.ro ca sunt doua cauze pentru coloanele de automarfare formate.

"Primul motiv este acela ca Politia de Frontiera Ungara face controale amanuntite in cazul mijloacelor de transport marfa, astfel ca au crescut timpii de asteptare la control. A doua cauza este traficul crescut din aceasta perioada. Doar la Nadlac II, in ultimele 24 de ore au fost verificate peste 1300 de camioane. Probabil, transportatorii si-au programat cursele tinand cont de restrictiile ce vor fi aplicate timp de 24 de ore in Ungaria", a declarat sursa citata.

Politia de Frontiera Arad a anuntat, luni, ca in perioada 14 - 15 martie camioanele cu o capacitate de peste 7,5 tone nu pot trecere frontiera in Ungaria.

Restrictia va fi impusa de miercuri, ora 23,00, pana joi, ora 23,00 (ora Romaniei).

"Masura este luata de autoritatile ungare ca urmare a faptului ca data de 15 martie este declarata zi de sarbatoare nationala, nelucratoare (Ziua Maghiarilor de Pretutindeni ¬ n.r.). Precizam faptul ca in intervalul orar mentionat traficul de calatori si autoturisme se desfasoara in conditii normale", anuntau autoritatile.

Aglomeratie la frontiera a fost si saptamana trecuta, cand la Nadlac II se formase o coloana de camioane de peste 15 kilometri, iar in toate vamile mari se astepta cateva ore pentru control, desi se lucra la capacitate maxima. Politia de Frontiera arata, intr-un comunicat de presa, ca infrastructura de la granita nu a fost modernizata de peste 20 de ani, in conditiile in care traficul rutier a crescut cu 300 la suta.