Este necesar sa fie "sporite eforturile" impotriva dezinformarii online in timpul perioadelor electorale, a pledat, intr-un interviu pentru AFP, comisarul european pentru economia si societatea digitale, Mariya Gabriel, relateazaAgerpres.

In varsta de 38 de ani, Mariya Gabriel, cel mai tanar comisar european, urmeaza sa prezinte la 25 aprilie primele piste pentru a combate mai eficient 'stirile false' ('fake news') la nivel european.

Dosarul este unul extrem de dezbatut, dupa ce Germania a adoptat vara trecuta o legislatie pentru a combate dezinformarea pe retelele de socializare, iar Franta se pregateste sa prezinte "in cateva saptamani" o propunere in acelasi sens.

In locul expresiei 'fake news', comisarul european prefera termenul "dezinformare online".

"Cunoastem astazi efectele perverse ale folosirii expresiei 'fake news', care poate servi unor politicieni pentru a-si decredibiliza adversarii si a afecta libertatea de expresie", a recunoscut ea.

Intrebata daca Rusia, aratat mereu cu degetul, este in colimatorul UE, Mariya Gabriel a spus ca "nu exista un singur vinovat, un singur model responsabil".

La mijlocul lunii ianuarie, Comisia Europeana a acuzat Moscova ca desfasoara o campanie de dezinformare "orchestrata" in tarile din UE, apreciind ca aceasta poate fi "extrem de eficienta".