Televiziunea rusa de stat i-a avertizat pe "tradatori" si pe cei care critica Kremlinul sa nu se stabileasca in Anglia din cauza riscului de a muri in circumstante misterioase, scrieGuardian.

Serghei SkripalFoto: Captura YouTube

"Nu alegeti sa va stabiliti in Anglia. Oricare ar fi motivele - fie pentru ca sunteti un tradator de profesie, fei pentru ca doar va urati tara in timpul liber, repet, orice ar fi, nu va mutati in Anglia", a spus Kirill Kleymenov, prezentator la Channel One, principalul canal al televiziunii de stat.

"Ceva nu e in regula acolo. Poate este clima. Dar in ultimii ani au fost prea multe incidente ciudate cu consecinte grave. Oamenii sunt spanzurati, otraviti, mor in accidente de elicopter si cad pe fereastra in cantitati industriale", a spus Kleymenov.

Sumbrul avertisment vine dupa ce agentul dublu rus Sergei Skripal si fiica sa, Yulia au ajuns in stare critica la spital dupa ce au fost oraviti cu o substanta ce ataca sistemul nervos in orasul britanic Salisbury.

In ultimii ani mai multi dusmani ai Kremlinului au avut parte de morti urate in Regatul Unit.

Fostul oligarh Boris Berezovsky a fost gasit spanzurat la el acasa in martie 2013 in Berkshire.

Alexander Litvinenko, fost ofiter FSB a murit in 2006 dupa ce a fost otravit cu polonium 210, probabil de asasini rusi, in holul hotelului Mayfair.

In 2012, Alexander Perepilichnyy, un fost bancher ce ajuta procurori elvetieni sa investigheze o schema de splare de bani cu implicare ruseasca a murit in conditii suspecte in Surrey, ipoteza fiind ca a fost otravit.

Stephen Curtis, un avocat milionar cu legaturi stranse cu magnatul Mihail Hodorkovsky a murit in 2004 intr-un accident. El spusese unei rude apropiate ca daca va muri, nu va fi un accident.

Unul dintre asociatii sai, Scot Young, ce avea legaturi cu Berezovsky, a fost gasit in tepii gardului de sub fereastra apartamentului sau din Londra. Medicii legisti nu au gasit destule dovezi pentru a decide ca a fost o sinucidere, iar familia sa crede ca a fost ucis.