Nava militara americana cu ambarcatiuni amfibii pentru asalt USS Oak Hill (LSD-51) a intrat in Marea Neagra pentru a participa la exercitiul naval Sprin Storm 2018, organizat de Fortele Navale Romane in larg si in zona Dobrogei. Exercitiul Spring Storm 18, la care vor participa peste 1.700 de militari romani si straini, presupune o antrenare intrunita a Fortelor Navale, Aeriene si Terestre, accentul fiind pus pe secvente specifice operatiilor amfibii, precum si pe secvente de lupta impotriva minelor marine, intr-o zona de debarcare pe tarm.

Nava americana USS Oak Hill Foto: Navy.mil

Nava americana USS Oak Hill este o nava din clasa Harpers Ferry si transporta ambarcatiuni amfibii pentru operatiuni de desant. Nava poate transporta pana la 15 ambarcatiuni amfibii si doua tancuri de tipul Abrams.

Alaturi de USS Oak Hill, SUA mai participa la exercitiul Spring Storm 2018 ce se desfasoara intre 5 si 15 martie si cu nava de suport USNS Carson City.

Alaturi de SUA, la exercitiul din Marea Neagra si din Dobrogea, Franta participa cu fregata "Jean Bart" (D-615), iar Georgia, Bulgaria si Ucraina participa cu ofiteri de stat major si cu cate o echipa specializata in lupta impotriva dispozitivelor explozive.

Din partea Fortelor Navale Romane, participa fregata "Regele Ferdinand", corveta "Viceamiral Eugeniu Rosca", nava purtatoare de rachete "Pescarusul", monitorul 'Lascar Catargiu", vedeta blindata "Opanez", nava maritima pentru scafandri "Grigore Antipa", nava hidrografica "Alexandru Catuneanu", o companie de infanterie marina, un detasament de scafandri de lupta, remorcherul maritim "Viteazul" si doua remorchere de port.

Fortele Aeriene Romane participa cu doua aeronave Mig-21 Lancer, iar pentru secventele de evacuare medicala, acestea asigura un elicopter IAR-330 si o aeronava Spartan C-27 J. Fortele Terestre Romane participa cu un pluton de infanterie de la Brigada 9 Mecanizata si Garda de Coasta este reprezentata de o nava de patrulare.

Scenariul exercitiului are la baza elementele unei operatii de aparare colectiva, conform articolului 5 al Aliantei Nord Atlantice, iar cadrul tactic presupune un raid amfibiu, desfasurat in conditiile unei amenintari hibride cu forte conventionale si paramilitare. Vor fi puse in aplicare elemente tactice specifice luptei urbane, precum si proceduri standard de operare pentru anihilarea unei grupari militare ostile prin desantare.

Exercitiul multinational Spring Storm 18 este planificat, organizat si condus de Componenta Operationala Navala din subordinea Statului Major al Fortelor Navale si se inscrie in sfera planului de masuri de asigurare imediata al NATO, adoptat la Summit-ul Aliantei de la Varsovia in anul 2016, mai transmit Fortele Navale Romane