Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Marcu, a afirmat miercuri, la prezentarea Raportului de activitate al Inspectiei Judiciare pe anul 2017, ca inainte de a critica alte puteri ale statului, magistratii au datoria sa isi faca ei insisi o "radiografie realista", pentru a stabili problemele sistemului judiciar, potrivit Agerpres.

"Buna functionare a justitiei presupune in primul rand credibilitate, iar credibilitatea se castiga prin activitatea judecatorilor si procurorilor desfasurata in deplina concordanta cu legislatia in vigoare si cu standardele profesionale si morale. Plenul CSM si-a cristalizat practica de a solicita verificarea temeinica a situatiilor si imprejurarilor de natura a afecta independenta si impartialitatea magistratilor ori a sistemului judiciar in ansamblul sau. Inainte de a critica alte puteri ale statului sau pe reprezentantii acestora, avem datoria sa ne facem noi insine o radiografie realista, sa stabilim cu onestitate problemele sistemului judiciar si sa luam masurile adecvate", a declarat Simona Marcu.

Ea a adagat ca magistratii isi fac datoria conform legii, iar activitatea acestora nu trebuie criticata in mod excesiv, dar nici idealizata.

"Activitatea judecatorilor si procurorilor nu trebuie criticata in mod excesiv, dar nici idealizata si cu atat mai putin glorificata. Magistratul isi face datoria, conform legii si potrivit propriei constiinte, asumandu-si pozitia pe care o ocupa in societate si efectele faptelor si deciziilor sale, fiind dator a raspunde ori de cate ori actiunile ori inactiunile sale exced cadrului legal ori deontologic. Nu trebuie sa ne fie teama sa identificam, sa acceptam si sa sanctionam abaterile de la normele legale si deontologice. 'Daca reprimi o greseala, corectezi 100', spune un dicton latin intelept. Numai in aparenta recunoasterea unor astfel de situatii este prejudiciabila pentru imaginea sistemului judiciar, in realitate, opinia publica va sti ca noi avem curajul si capacitatea de a identifica si de a ne rezolva singuri problemele", a spus presedintele CSM.

Simona Marcu a mai precizat ca s-a inregistrat o crestere accentuata a interesului opiniei publice fata de sistemul judiciar in toate componentele sale, ceea ce a adus in prim plan aspecte care trebuie lamurite, iar rolul Inspectiei Judiciare in aceasta privinta este major. "Sistemul judiciar trebuie sa demonstreze ca se poate autoregla", a sustinut Marcu.