VIDEO Bilantul Ministerului Public - Klaus Iohannis: Se incearca in mod fals acreditarea ideii ca procurorii sunt inamicii societatii. Dimpotriva, procurorii sunt de aceeasi parte a baricadei cu cei care vor aplicarea legii / Constitutia nu vorbeste nicaieri despre dreptul la liniste al celor care incalca legea!

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 7 martie 2018, 11:03 Actualitate | Esenţial


Parchetul General isi prezinta miercuri, la ora 11, bilantul pe anul 2017. La sedinta de la Cercul Militar sustin discursuri procurorul general, Augustin Lazar, si presedintele Klaus Iohannis. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu participa la sedinta.

VIDEO:Cele mai importante declaratii:

Klaus Iohannis:

- Va felicit pentru activitatea derulata cu succes in anul care s-a scurs.
- Ministerul Public are un rol Constitutional foarte bine definit. Procuroprul este un reprezentant al intereselor generale ale societatii cat si un aparator al drepturilor cetatenesti si al ordinii de drept.
- Impartialitatea, integritatea si profesionalismul procurorului il fac pe acesta responsabil de corecta si completa intrumentare a dosarelor, cu deplina respectare a drepturilor civile ale tuturor celor implicati in procesul penal.
- A devenit un obicei in Romania sa se dezbata intens statutul procurorului. Se invoca frecvent articolul din Constitutie care stabileste ca activitatea procurorilor se desfasoara sub AUTORITATEA Ministerului Justitiei. Vreau sa fiu foarte clar - Sintagma din Constitutie este ca procurorul isi desfasoara activitatea sub AUTORITATEA si in nici un caz in SUBORDINEA Ministrului Justitiei.
- Se face in mod deliberat confuzie intre aceste sintagme tocmai pentru un control mai mare asupra procurorului. Este doar o incercare de a slabi independenta procurorilor si de a legitima supunerea lor fata de vointa politicului Fapt inacceptabil!
- Observam in unele discursuri politice si mediatice o tot mai mare grija fata de soarta unor inculpati si condamnati penal care sunt, evident, deranjati ca sistemul judiciar isi face treaba in ceea ce ii priveste tulburandu-le linistea si afectandu-le bunastarea.
- Se incearca in mod fals acreditarea ideii ca procurorii sunt inamicii societatii. Dimpotriva, procurorii sunt de aceeasi parte a baricadei cu cei care vor aplicarea legii, iar de partea cealalta se afla cativa indivizi certati cu legea si care vor sa decredibilizeze justitia.
- Constitutia nu vorbeste nicaieri despre dreptul la liniste al celor care incalca legea!
- Legea fundamentala prevede explicit ca nimeni nu este mai presus de lege si ca cetatenii sunt egali in fata legii. Faara privilegii si fara discriminari.
- Acum se incearca intimidarea celor care aplica legea. In acest context, cu atat mai important este ca magistratii sa nu uite rolul important pe care il au in infaptuirea justitiei.
- Daca sunt erori, ele trebuie corectate cu celeritate. Daca se fac greseli, cei responsabili trebuie trasi la raspundere. Acolo unde se constata abuzuri sanctiunile trebuie aplicate urgent si cu severitate.
- Trebuie gasite si implementate la nivelul MP masuri pentru eficientizarea insturmentarii cauzelor, pentru reducerea numarului de dosare si echilibrare a muncii parchetelor.
- Societatea a inteles ca o Romanie moderna nu poate fi cladita pe nisipuri miscatoare, iar unii dintre pilonii de baza - o Justitie independenta - trebuie sa functioneze in cel mai eficient mod cu putina. Cetatenii au asteptari mari de la magistrati!


Declaratii Augustin Lazar:

- Am decis sa desfasuram analiza in sala de marmura a Cercului Militar National, in considerarea contributiei Parchetelor Militare. In 2017, procurorii militari au realizat o activitate substantiala, prin care au avut o contributie relevanta. Au clarificat aspecte ale istoriei recente a Romaniei si au avut o contributie la ridicarea monitorizarii pe care Comitetul Ministrilor din Consiliul Europei o exercita asupra Romaniei
- Bilantul pe 2017 se desfasoara sub auspiciile centenarului Marii Uniri.
- In 2017, procurorii si-au indeplinit cu profesionalism atributiile. Prevederile constitutionale si legale asigura practic si efectiv independenta operationala a procurorilor si impiedica imixtiuni ale altor autoritati. Aceasta permite ca principiul separatiei puterilor in stat sa fie respectat. Independenta procurorilor e menita sa contributie la o justitie echitabila.
- Actiunile din ultimii ani ale procurorilor in combaterea marii coruptii se inscriu in aceasta directie
- Ministerul Public a cautat sa coopereze loial cu celelalte puteri. CCR a fost chemata in 2017 sa solutioneze conflicte constitutionale.
- Ca exemplu, decizia 611 / 2017 a CCR a consfintit ca Parchetul de pe langa Inalta Curte a actionat corect cand a refuzat sa trimita dosare penale catre o comisie parlamentara de ancheta, intrucat nu exista cadru legal
- In 2017, procurorii au avut de solutionat 1,752 milioane de dosare, 533.000 de dosare au fost solutionate si 59.839 de inculpati au fost trimisi in judecata. Circa 3.882 inculpati sunt minori.
- Din cei 60.000 inculpati au fost arestati preventiv circa 10%. 20.380 au savarsit infractiuni din Codul Rutier, jumatate - peste 10.000 - pentru conducere sub influenta alcoolului
- Au fost 1036 de inculpati achitati in 2017, din care 123 prin dezincriminare, adica 1,7% din cei trimis in judecata in 2017. Procentul de achitari e similar cu cel din 2016
- Foarte multi inclupati trimisi in judecata pentru violenta in familie
- Foarte multi copii victime ale violentei din partea parintilor: 162
- E necesara prevenirea acestor infractiuni
- Cauze penale reprezentative: dosarul privind certificatele false de revolutionari, dosarul Hexi Pharma, furtul tezaurelor antice (recuperarea pentru patrimoniu a doua tabule de bronz - cel mai vechi document legislativ descoperit pe teritoriul Romaniei), dosarul Mineriadei din 1990 (procurorii militari au finalizat cerectarile si au trimis inculpatii in judecata pentru infractiuni contra umanitatii comise autoritatile statului contra populatiei, soldate cu moartea prin impuscarea a 4 persoane, 1388 persoane ranite, 1.250 de persoane private de libertate).
- Cauza Mineriadei a fost pe rolul CEDO si monitorizata de Consiliul Europei
- Daca prejudiciile nu sunt recuperate, nu are substanta de justitie restaurativa.
- 2501 inculpati au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei, 4,2% din numarul total de inculpati trimisi in judecata. E un trend bun, desi inca modest
- Cooperarea judiciara internationala a fost buna
- Prioritatile MP in 2018 pot fi prezentate in mod sintetic dupa cum urmeaza. Furnizarea unui serviciu public profesionist prin indeplinirea unui act de urmarire penala de calitate
- Promovarea standardelor europene in ceea ce priveste respectarea si apararea drepturilor omului
- Consolidarea unui corp de procurori integri
- As dori sa multumesc si jurnalistilor pentru contributia importanta de a reflecta in media activitatile Ministerului Public

3768 vizualizari

 • -16 (26 voturi)    
  cui foloseste... (Miercuri, 7 martie 2018, 11:09)

  demaGOGU [utilizator]

  ...acest triumfalism desantat cand increderea in justitie se afla la minime istorice?
  • +4 (10 voturi)    
   Surse? (Miercuri, 7 martie 2018, 13:04)

   eleVenereCtions [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Ca vorbim de Romania aici, nu de Polonia cu noua sa lege ridicola sau de Мать-Россия ta iubita.
 • +9 (13 voturi)    
  Mai trebuie pușcării, (Miercuri, 7 martie 2018, 11:53)

  Arigo Sanchi [utilizator]

  sau dați afară cei deja încarcerați, altfel unde vom caza douăzeci de mii de șoferi, fara sa ne amendeze Cedo pt aglomerație? Oare raziile bisăptămânale ale politiei au că scop inundarea instanțelor cu dosare și a pușcăriilor cu deținuți pt a nu mai rămâne loc și pt politicieni, aceștia urmând să își satisfacă pedeapsa la domiciliu?
 • -17 (25 voturi)    
  normal (Miercuri, 7 martie 2018, 12:00)

  cucuveauamov [utilizator]

  sub autoritatea ministrului si in subordinea SRI-ului. Ceva nou, Werner?
  • +2 (8 voturi)    
   nu e nimic noi (Miercuri, 7 martie 2018, 13:41)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   penalii urla ca procurorii nu-i lasa sa fure
   postacii fac misto de oamenii cinstiti ca asa-s platiti (sau pur si simplu nu-i duce mintea)
   toate vechi tovarase
 • -3 (15 voturi)    
  Felicitari! (Miercuri, 7 martie 2018, 12:09)

  DanTeo [utilizator]

  In memoriam Negulescu...
 • -8 (14 voturi)    
  Cu siguranta... (Miercuri, 7 martie 2018, 12:52)

  Gigi Kent [utilizator]

  Cu siguranta procurorii sunt de aceeasi parte a baricadei cu cei care vor aplicarea legii. Mai putin cei care comit abuzuri. Si cei care ii acopera pe cei care comit abuzuri ... bat cucuveaua sa priceapa doamna Kovesi. Cand mai apar in spatiu public inregistrari sau alte dovezi legate de abuzuri sau ilegalitati comise de subordonatii domniei sale poate nu se mai repede sa-i apere si isi pastreaza un dram de prudenta.
  • +3 (9 voturi)    
   aoleo... (Miercuri, 7 martie 2018, 13:45)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   cunosti legea cum cunosc eu limba chineza....

   1 - o inregistrare NU E O DOVADA!!! cel putin pana nu s-a dovedit autenticitatea ei... asa ca mananci miere
   2 - s-a dovedit ca nustiu cine apara pe nustiu cine?!
   3 - urlati de prezumtia de nevinovatie da voi considerati dna vinovat pana la proba contrarie ipocritilor!

   inainte de DNA ca sa zic asa... toti urlau ca nu se baga hotii in puscarie.... acum, urlam ca se baga hotii in puscarie (pt ca ne-a convins a3 ca saracii sunt nevinovati... pt ca vilele alea se fac din 1000-2000E pe luna... iti garantez eu (care castig pe acolo) NU se face nici un apartament din salariu ala !)

   did i miss something?! poporul roman parca e un popor de soacre... daca e alba nu e bine, daca e neagra nu e bine... ma rog niste soacre sinucigase,,, pt ca acum sustinem infractorii in detrimentul nostru... ca banii aia furati din bani publici sunt si banii nostrii!
   • +1 (5 voturi)    
    >cel putin pana nu s-a dovedit autenticitatea ei (Miercuri, 7 martie 2018, 14:26)

    eleVenereCtions [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Parca s-a dovedit acum mult timp ca absolut _toate_ acele inregistrari sunt doctorate si vin la ordinul lui Ghita?
 • +8 (14 voturi)    
  In Romania ideea care isi face loc in mod insidios (Miercuri, 7 martie 2018, 13:03)

  Susufler0 [utilizator]

  din cauza ofensivei pornite de penali cu ajutorul unei mari parti din mass-media si a varfurilor puterilor legislativa si executiva este aceea ca doar inculpatii au drepturi si libertati prevazute in constitutie si care le sunt incalcate sistematic si grosolan in vreme ce partile vatamate au doar dreptul de a face plangere penala care eventual urmeaza sa fie solutionata printr-o hotarare judecatoreasca. A auzit cineva in Romania de incalcarea dreptului la aparare al partii vatamate ? De incalcarea dreptului partii vatamate de a i se face dreptate intr-un termen rezonabil ? Nu si nu pt ca asta nu se intampla ! O-ho-ho... ci doar pt ca la adapostul prezumtiei de nevinovatie sunt exacerbate toate celelalte drepturi ale inculpatului in detrimentul partii vatamate ! Dreptul la aparare al inculpatului, apararea lui, inseamna in Romania stirbirea dreptului la aparare al partii vatamate ! Respectarea la virgula a dreptului de aparare al inculpatului inseamna in Romania incalcarea dreptului partii vatamate de a se judeca intr-un termen rezonabil.

  Codurile penale si procesual penale romanesti au uitat ca si cel furat si cel inselat si cel violat si cel santajat si cel amenintat si cel ultragiat si cel vatamat fizic si urmasii celui omorat etc au aceleasi drepturi si libertati fundamentale prevazute in Constitutie ca si hotul, violatorul, santajistul, ucigasul etc.

  Din pacate si judecatorii aflati sub presiunea imensa a partii penale din ecuatia procesului penal uita de foartemulte ori acest lucru !

  Marea majoritate a celor care se declara nemultumiti de justitia romana sunt reclamantii din procesele civile, nu paratii si partile vatamate din procesele penale, nu inculpatii !

  Acest lucru a vrut sa il transmita Iohannis in subsidiar!

  PS. In Romania reclamantii sunt neobrazati pt ca cer un partaj de bunuri sau o revendicare si partile vatamate pt ca indraznesc sa reclame ca au fost furati, inselati, jefuiti !

  PPPS. La modul asta vrea sa transforme Romania Dragnea !
 • -7 (11 voturi)    
  Nu prea stie Klaus cu (Miercuri, 7 martie 2018, 13:25)

  asistat [utilizator]

  Constitutia Romaniei, poate i-o citeste cineva a-n germana!
  • +5 (9 voturi)    
   tu ai citit-o?! (Miercuri, 7 martie 2018, 13:39)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   nu dealta dar daca raspunsu e nu (si sunt 99% sigur ca asa e), aberezi crunt...

   bine oricum aberezi, dar ca idee
   • -4 (8 voturi)    
    Nu, normal! Eu, ca orice român (Miercuri, 7 martie 2018, 15:06)

    asistat [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    care se respectă, nu citesc, doar scriu orice tâmpenie care a-mi trece pin cap!
   • -3 (7 voturi)    
    a, si vez ca de alta nu s-e scrie anpreuna (Miercuri, 7 martie 2018, 15:07)

    asistat [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    !
 • +2 (8 voturi)    
  hehe (Miercuri, 7 martie 2018, 13:38)

  liviu_ [utilizator]

  "Constitutia nu vorbeste nicaieri despre dreptul la liniste al celor care incalca legea!" - inca.... vine acum dormamu si spune ca neconsitutional sa deranjezi infractorii
  • 0 (6 voturi)    
   Excelenta remarca ta ! (Miercuri, 7 martie 2018, 15:28)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Poti sa imi spui de ce este in ghilimele pt ca aveam de gand sa te rog sa mi-o imprumuti din cand in cand !
  • +1 (5 voturi)    
   Gata, lui Iohannis nu-i mai cer voie ! (Miercuri, 7 martie 2018, 15:31)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Interesant este daca e gaselnita scriitorului lui de discursuri or e vreo preluare "tacita" ! ;)
 • 0 (0 voturi)    
  despre (Joi, 8 martie 2018, 11:14)

  vasilica_costica [utilizator]

  procurorii nu sunt si nu pot fi nici inamici nici prieteni, ei aplica legea;
  procurorii nu pot fi pe baricade deoarece ei nu au voie sa faca politica, ei doar aplica legea propusa si votata de altii;
  dreptul la liniste - este un concept care nu exista nici in codul penal nici in constitutie si in consecinta ar fi trebuit definit, dreptul la liniste il au si locatarii unui bloc intre anumite ore;
  cei care incalca legea au dreptul la un proces echitabil, ca asa zice ue, nu zice nicaieri ca au drept la liniste sau neliniste;
  vocabularul ales in discurs este total nefericit si poate da nastere la interpretari halucinante; era mai bine daca limbajul folosit era mai simplu, direct si mai ales fara posibilitate de interpretare.
  procurorii aplica legea, aduc dovezi clare si nemasluite, participa in mod egal la proces care trebuie sa fie corect, iar condamnarea sa reflecte gradul de vinovatie, pericol, etc al faptei penale.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version