Curtea Constitutionala a Romaniei analizeaza miercuri sesizarea PNL si PMP in legatura cu proiectul de lege privind infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Targu Mures, informeaza Agerpres.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul CCR, pe ordinea de zi a sedintei de plen de miercuri se afla obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru infiintarea Liceului Teologic Romano - Catolic II Rakoczi Ferenc, obiectie formulata de un numar de 50 deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal si 16 deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Miscarea Populara.

PNL si PMP apreciaza in sesizarea la CCR ca adoptarea Legii pentru infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc este "vadit nelegala" si subliniaza ca, in prezent, Consiliul Local al Municipiului Targu Mures are competenta si posibilitatea sa dispuna reorganizarea oricaror unitati de invatamant preuniversitar de stat aflate pe raza teritoriala a unitatii administrativ-teritoriale, cu respectarea tuturor garantiilor prevazute de lege.

Parlamentarii PNL si PMP arata ca aceasta lege este neconstitutionala intrucat incalca principiul constitutional al separatiei si echilibrului puterilor in stat si principiul constitutional al autonomiei locale si descentralizarii prin faptul ca, la nivel de principiu, reglementeaza o situatie particulara, aflata in competenta exclusiva a autoritatilor administratiei publice locale.

"Prin adoptarea Legii pentru infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc se creeaza un precedent neconstitutional. Ori de cate ori o autoritate a administratiei publice locale va respinge adoptarea unei hotarari, din motive de oportunitate sau legalitate, sau va adopta o hotarare, conform competentelor sale legale si decizionale, orice parlamentar nemultumit va initia un proiect de lege pentru reglementarea situatiei care il nemultumeste si va invoca pentru adoptarea unei legi reglementarea pentru infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc. La fel se va pune problema in situatia anularii unei hotarari a unei autoritati a administratiei publice locale de catre instanta de contencios administrativ", se precizeaza in sesizare.

Semnatarii sesizarii sustin ca prin initierea in Parlament a acestui proiect de lege institutia legiuitoare se subrogheaza in sfera de competenta a unei autoritati a administratiei publice locale.

Ei solicita CCR sa aiba in vedere faptul ca, prin actul normativ atacat, a fost grav incalcat principiul subsidiaritatii.

"In jurisprudenta sa, Curtea Constitutionala a stabilit faptul ca Parlamentul nu isi poate aroga competenta de legiferare in mod discretionar, oricand si in orice conditii, prin adoptarea unor legi in domenii care apartin in exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, fara incalcarea dispozitiilor constitutionale. Apreciem ca adoptarea de catre Parlament a proiectului de lege in cauza poate avea semnificatia unei ingerinte a acestuia in activitatea puterii executive, de natura sa conduca la afectarea principiului constitutional al separatiei puterilor in stat", se arata in sesizare.

PNL si PMP precizeaza ca acest act normativ incalca principiul constitutional al obligativitatii caracterului normativ al legii si principiul nediscriminarii si al egalitatii in drepturi a cetatenilor.

"Avand in vedere obiectul de reglementare, incidenta si finalitatea urmarita de adoptarea Legii pentru infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc, rezulta cu evidenta faptul ca actul normativ nu este unul de reglementare a unor relatii si nevoi sociale, ci un act cu caracter individual, conceput a naste efecte juridice concret determinate, respectiv de infiintare a unei unitati de invatamant preuniversitar. Este fara echivoc faptul ca Legea pentru infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc este menita a se aplica intr-un singur caz, prestabilit, care sa conduca strict la infiintarea unei singure si concrete unitati de invatamant. Mai mult, modalitatea de infiintare atipica a acestei unitati de invatamant, respectiv prin mijlocirea legii, creeaza o situatie de discriminare fata de toate celelalte unitati de invatamant preuniversitar de stat din Romania. In aceste conditii, este cat se poate de evident faptul ca legiuitorul a pierdut din vedere rolul sau de autoritate legislativa suprema, al carei scop este acoperirea prin reglementare primara a nevoii de reglementare a relatiilor sociale primare, exercitand prin intermediul unei legi cu caracter individual acte de reglementare si administrare executive, acte specifice care intra in competenta autoritatilor publice locale", sustin semnatarii sesizarii. Acestia precizeaza ca legea incalca si principiul constitutional al neretroactivitatii legii civile.

"Va solicitam sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca Legea pentru pentru infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc este neconstitutionala, intrucat incalca prevederile art. 120 alin. (1), art. 121 alin. (1) si (2) din Constitutie", conchid parlamentarii PNL si PMP.