Circa 130 de hectare de teren din unitatea militara Capu Midia, acolo unde armata americana a venit de curand cu o baterie de rachete Patriot in Romania, au intrat in proprietatea unui grup de afaceristi sirieni care sprijina financiar regimul dictatorului de la Damasc, Bashar al-Assad, arata o investigatie realizata de RISE Project si InfoSud-Est. Tranzactiile prin care sirienii au intrat in posesia terenurilor au in spate "o ampla afacere de coruptie, un procuror care a stopat anchetarea unei tentative de asasinat, un litigiu in curs cu Ministerul Apararii Nationale si pe unul dintre cei mai importanti finantatori ai regimului Assad".

Racheta Hawk, lansata la Capu MidiaFoto: Fortele Aeriene Romane

Mecanismul prin care terenurile din baza militara au ajuns in posesia sirienilor a fost pus la punct de politicieni si afaceristi locali in mai multe etape, arata investigatia realizata de Rise Project si Info Sud-Est. In prima faza, politicienii au fragmentat, pe hartie, terenul armatei, iar apoi l-au retrocedat bucata cu bucata. Ulterior, afaceristii au cumparat la preturi foarte mici loturile de pamant de la proaspetii improprietariti pe care tot ei ii ajutasera sa intre in posesie.

La final, fragmentele de teren au fost din nou reunite, fiind vandute in numeroase tranzactii de milioane de euro catre acelasi cumparator.

Punctul de pornire al schemei de imbogatire este in decembrie 2004, cand oficialii primariei din comuna Corbu, de care apartine baza militara, au realizat ca peste 8700 de hectare de teren partial mlastinos nu erau revendicate de nimeni, asa ca au decis printr-o hotarare de consiliu local sa le treaca in proprietatea comunei. Aproximativ 422 de ha din aceasta suprafata se suprapun peste zona restrictionata a unitatii militare.

Doi ani mai tarziu, in 2006, primaria a inceput sa lotizeze terenul si sa emita titluri de proprietate celor care demonstrau ca regimul comunist le-a confiscat pamanturile. Noile improprietariri s-au facut chiar daca cei pagubiti de comunisti nu fusesera anterior proprietari peste suprafetele recent parcelate la Corbu.

Biroul de relatii cu presa al Ministerului Apararii sustine ca prin emiterea titlurilor de proprietate, autoritatile din Corbu si Constanta au incalcat legile retrocedarii.

Citeste integral investigatia Rise Project - Info Sud-Est si vezi cum intra in schema afaceristii sierieni apropiati de regimul Assad.