Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca in acest moment nu mai exista nicio doza de imunoglobulina, ca sunt sute de pacienti afectati si ca singura solutie in acest moment era declansarea mecanismului de protectie civila, prin solicitarea ajutorului tarilor UE si NATO pentru criza imunoglobulinei. Ea a spus ca deja exista un raspuns de la un stat membru, cu care s-a luat legatura, potrivit news.ro.

"In acest moment nu mai avem nicio doza de imunoglobulina, sunt pacienti care asteapta de multa vreme acest tratament. Desi aveam promisiune de la furnizori pentru luna martie, aceasta nu poate fi onorata, iar luna aprilie este prea indepartata. Prim-ministrul ne-a dat acceptul pentru declansarea acestui.mecanism", a afirmat Pintea.

Ea a precizat, raspunzand unei intrebari, ca sunt sute de pacienti afectati.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca exista deja un raspuns de la Crucea Rosie din Austria, iar autoritatile romane au mai cerut informatii.

"Secretarul de stat Raed Arafat, fiind la Bruxelles, a transmis aceasta cerere si statelor membre NATO. Anual, tara noastra are nevoie de 956 de kilograme de imunoglobuline necesara persoanelor cu boli rare", a mai spus ministrul.

Intrebata in cat timp ar trebui primite dozele, Sorina Pintea a spus ca termenele pentru trimiterea imunoglobulinei nu sunt foarte lungi si ca autoritatile romane au solicitat 10.000 de doze, pentru doua luni.