Patriarhul ortodox rus Kirill a declarat ca se simte ofensat de ceea ce el a catalogat drept tentative ale guvernului bulgar de a dilua rolul tarii lui in razboiul ruso-turc din 1877-1878, care a deschis calea eliberarii Bulgariei dupa cinci secole de carmuire otomana. Kirill a fost deranjat de faptul ca premierul bulgar Boiko Borisov le-a multumit si altor tari din regiune pentru ajutorul dat Bulgariei in razboiul cu Imperiul Otoman.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bulgaria a aniversat sambata 140 de ani de la semnarea Tratatului de la San Stefano, care a pus capat razboiului si a proclamat independenta Bulgariei, ocazie cu care Kirill si patriarhul ortodox bulgar Neofit au tinut o slujba de comemorare. "Am fost foarte lezat de faptul ca, potrivit retoricii oficiale a reprezentantilor statului [bulgar], Polonia, Lituania si Finlanda au jucat aproape acelasi rol cu Rusia", a declarat Kirill, citat de New York Times si preluat de Rador.

Kirill l-a laudat in schimb pe presedintele pro-rus Rumen Radev, pentru ca nu a permis sa fie distorsionat "adevarul istoric" si a indemnat institutiile bulgare sa "mentina adevarul indiferent de contextul politic".

Reamintim ca premierul bulgar Boiko Borisov le-a scris omologilor sai din Polonia, Romania, Muntenegru, Moldova si Ucraina, multumindu-le pentru participarea unor oameni din aceste tari la razboi. Borisov si-a exprimat o gratitudine similara si in cadrul unor convorbiri telefonice cu presedintii Finlandei si Serbiei.

"Nici o corectitudine politica nu poate justifica o interpretare istorica falsa", a declarat Kirill, precizand ca regimente rusesti stationate in tari precum Finlanda si Polonia au luat parte la razboi.