Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a prezentat, luni, prognoza pentru perioada 5 - 18 martie, anuntand o incalzire accentuata a vremii, cu temperaturi care vor fi mai ridicate decat normalul perioadei, mai ales in jurul datei de 11 martie, transmite news.ro. Probabilitatea de producere a precipitatiilor va fi ridicata, pe arii extinse, pe toata durata intervalului, in majoritatea regiunilor. In Moldova, la inceputul intervalului, diminetile vor continua sa fie geroase.

Potrivit ANM, inBanat, se va inregistra un proces de incalzire, ce va determina o crestere a mediei temperaturilor pana la aproximativ 17...18 grade la final de saptamana. Minimele termice nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, fiind in crestere, de la -7...-6 grade la inceputul intervalului, pana la aproximativ 6 grade in jurul datei de 11 martie, cand vremea va deveni deosebit de calda pentru aceasta perioada a anului.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi relativ ridicata pe tot parcursul intervalului de prognoza.

InCrisana, temperatura aerului va fi in crestere treptata, pana la 16 grade pe data de 11 martie, interval in care si minimele nocturne vor creste de la -9 pana la 6...7 grade. In a doua saptamana, minimele nocturne vor avea usoare variatii si se vor situa, in general, intre 2 si 6 grade.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata aproape pe tot parcursul celor doua saptamani ale prognozei, insa pe 6...7 martie si, din nou, in intervalul 11 - 13 martie, acestea pot fi mai insemnate cantitativ si se vor semnala pe arii relativ extinse.

InTransilvania, vremea se va incalzi accentuat in prima saptamana a intervalului de prognoza, astfel incat media regionala a temperaturilor maxime va creste de la 5 la 14 grade in acest interval, iar cea a valorilor termice nocturne, de aproximativ -11 grade la inceput, va atinge 0 grade intre 7 si 10 martie, si chiar 3...4 grade pe 11 si 12 martie.

Pe tot parcursul intervalului de prognoza probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata.

InMaramures, prima saptamana a intervalului de prognoza va fi caracterizata de temperaturi in crestere treptata, astfel incat vremea va deveni usor mai calda decat in mod normal in aceasta perioada a anului.

Valorile termice diurne, de 5...6 grade la inceput, vor atinge 10 grade la sfarsit de saptamana, in timp ce minimele nocturne vor fi in crestere, de la -12 pana spre 5...6 grade, in acest interval.

A doua saptamana va fi caracterizata de usoare variatii termice, dar in general temperaturile maxime se vor situa intre 10 si 15 grade, iar cele minime intre 2 si 4 grade, in medie, cu cele mai ridicate valori in jurul datei de 16 martie si cele mai scazute in zilele de 13 si 14 martie.

De asemenea, sunt posibile precipitatii pe arii extinse.

InMoldova, vremea va fi rece, geroasa dimineata la inceputul intervalului si va intra apoi intr-un proces de incalzire, urmand ca in data de 11 martie mediile maximelor si minimelor sa se situeze peste normele perioadei.

Astfel, media maximelor va creste de la 0...1 grad pe 5 martie spre aproximativ 12 grade in zilele de 11 si 12 martie, iar minimele de la -14 grade in prima zi a intervalului spre 3...4 grade in datele de 11 si 12 martie.

Ulterior zilei de 12 martie, pana la mijlocul celei de-a doua saptamani se intrevede o usoara scadere a temperaturilor medii maxime si minime, pentru ca dupa aceasta data (14 martie) si pana spre sfarsitul intervalului tendinta acestora sa fie de crestere usoara de la o zi la alta.

Probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata in data de 6 martie, apoi in perioada 11 ¬ 15 martie.

Si inDobrogeavremea va intra intr-un proces de incalzire. Maximele termice vor creste de la valori medii de 2 grade in prima zi a intervalului spre 12...13 grade in data de 12 martie. Evolutia temperaturilor minime va fi similara cu a valorilor maxime, astfel incat media temperaturilor nocturne va creste de la -7 grade in data de 5 martie spre valori in jurul a 6 grade in zilele de 12 si 13 martie. Si in aceasta zona probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata.

InMuntenia, procesul de incalzire a vremii va determina inregistrarea unor temperaturi medii mai ridicate decat cele normale, ajungand pana la 15 - 16 grade, in jurul datei de 11 martie. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata in intervalul 05 - 08 martie si, din nou, in intervalul 11 ¬ 15 martie.

InOltenia, in intervalul 05 - 12 martie, vremea se va incalzi de la o zi la alta, devenind calda pentru aceasta perioada a anului. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata in perioada 5- 9 martie, apoi intre 11- 14 martie.

Sila muntetendinta va fi de incalzire a vremii. Valorile maxime diurne se vor situa, in general, intre 1 si 7 grade. Temperaturile nocturne vor avea aceeasi tendinta de evolutie, urmand a se situa, in medie, intre -4 si 0 grade.

Precipitatii se vor inregistra pe arii extinse si pot fi mai importante cantitativ in jurul datei de 6 martie si, din nou, in intervalul 11-13 martie.