Leontopodium nivale, cunoscuta ca Floarea de colt, este sarbatorita astazi de Google printr-un Doodle special. Cuvantul edelweiss a fost descoperit in scris pe 5 martie in 1784, cuvantul german fiind compus din edel si weiss, adica nobil si alb.

flaore de coltFoto: Wikipedia

Doodle-ul este creat de catre artista Rita Furstenau.

Daca in Romania planta ajunge doar pana la inaltimea de maximum 20 cm, ea poate creste in alte tari pana la 50 - 80 cm.

Inflorescenta este imbracata cu frunze paroase, unele mai mari, altele mai mici si care iau forma unei stelute.

Aceasta este formata pana la zece inflorescente cu numeroase si minuscule flori, incadrate de 5-15 bactee albe, dispuse radiar, ce dau intregului ansamblu infatisarea unei flori.

Planta este acoperita cu peri catifelati, argintii, ce ii confera o eleganta deosebita. Perioada de inflorire este iulie - august.

Creste in munti calcarosi, in pajisti de pe versanti abrupti si insoriti sau pe stanci. La noi creste in Muntii Carpati, fiind declarata monument al naturii din 1933 si ocrotita.

Numita si Floarea reginei, aceasta poate fi intalnita in Muntii Maramuresului si Muntii Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarau, Ceahlau, Ciucas, Muntii Bucegi, Fagaras, Cozia si Retezat. In afara spatiului romanesc, floarea reginei infrumuseteaza zone din Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpati, Pirinei, dar si din Asia Centrala si de Est.