Presedintele slovac, Andrej Kiska, a cerut, duminica, o remaniere profunda a guvernului sau alegeri anticipate, ca urmare a asasinarii jurnalistului Jan Kuciak, o propunere imediat respinsa de premierul Robert Fico, transmite AFP, citata de Agerpres.

Intr-o declaratie televizata, seful statului a sugerat doua solutii la "criza de incredere" in care afacerea uciderii jurnalistului, anchetand asupra unor presupuse fenomene de coruptie ce implicau responsabili politici si mafia italiana, a cufundat statul slovac si institutiile sale: "o remaniere in profunzime a guvernului (...) sau alegeri anticipate".

"Am asteptat o saptamana pentru a vedea ce masuri si decizii politice va lua guvernul pentru a incerca sa aplaneze tensiunile si sa restabileasca increderea", a explicat Andrej Kiska. "Nicio solutie nu a fost evocata. Unii au demisionat, insa nu vad niciun plan pentru a scoate tara din criza de incredere", si-a exprimat el regretul.

Asasinarea lui Jan Kuciak si a logodnicei sale, ambii in varsta de 27 de ani si ucisi cu focuri de arma in locuinta lor, a provocat un soc in tara si a relansat dezbaterea asupra coruptiei si libertatii presei, atat in Slovacia, cat si in Europa.