Peste 1.700 de militari romani si straini vor participa, in perioada 5-15 martie, la unul dintre cele mai mari exercitii multinationale, organizat de Fortele Navale Romane, pe teritoriul Dobrogei si in apele internationale ale Marii Negre. Exercitiul Spring Storm 18 are la baza un concept unic de antrenare intrunita a Fortelor Navale, Aeriene si Terestre, accentul fiind pus pe secvente specifice operatiilor amfibii in cadru aliat, precum si pe secvente de lupta impotriva minelor marine, intr-o zona de debarcare pe tarm, potrivit Fortelor Navale Romane care vor participa la exercitiu cu zece nave, scanfandri de lupta si infanteristi marini.

Exercitiu militar naval NATO in Marea NeagraFoto: NATO

Din partea Fortelor Navale Romane, participa fregata "Regele Ferdinand", corveta "Viceamiral Eugeniu Rosca", nava purtatoare de rachete "Pescarusul", monitorul 'Lascar Catargiu", vedeta blindata "Opanez", nava maritima pentru scafandri "Grigore Antipa", nava hidrografica "Alexandru Catuneanu", o companie de infanterie marina, un detasament de scafandri de lupta, remorcherul maritim "Viteazul" si doua remorchere de port.

Fortele Aeriene Romane participa cu doua aeronave Mig-21 Lancer, iar pentru secventele de evacuare medicala, acestea asigura un elicopter IAR-330 si o aeronava Spartan C-27 J. Fortele Terestre Romane participa cu un pluton de infanterie de la Brigada 9 Mecanizata si Garda de Coasta este reprezentata de o nava de patrulare.

Fortele militare romane se vor instrui, in cadru aliat, in colaborare cu parteneri din Bulgaria, Franta, Georgia, S.U.A. si Ucraina. S.U.A. participa cu nava de desant USS Oak Hill (LSD-51), o companie de infanterie marina si nava de suport USNS Carson City; Franta este reprezentata de fregata "Jean Bart" (D-615), iar Georgia, Bulgaria si Ucraina participa cu ofiteri de stat major si cu cate o echipa specializata in lupta impotriva dispozitivelor explozive.

Scenariul exercitiului are la baza elementele unei operatii de aparare colectiva, conform articolului 5 al Aliantei Nord Atlantice, iar cadrul tactic presupune un raid amfibiu, desfasurat in conditiile unei amenintari hibride cu forte conventionale si paramilitare. Vor fi puse in aplicare elemente tactice specifice luptei urbane, precum si proceduri standard de operare pentru anihilarea unei grupari militare ostile prin desantare.

Exercitiul multinational Spring Storm 18 este planificat, organizat si condus de Componenta Operationala Navala din subordinea Statului Major al Fortelor Navale si se inscrie in sfera planului de masuri de asigurare imediata al NATO, adoptat la Summit-ul Aliantei de la Varsovia in anul 2016, mai transmit Fortele Navale Romane.