Secretarul de stat Raed Arafat a lansat, joi, in prezenta ministrului de Interne, Carmen Dan, si a comisarului european pentru ajutor umanitar si gestionarea crizelor, Christos Stylianides, site-ul www.fiipregatit.ro care cuprinde informatii centralizate despre interventia la calamitati naturale si situatii de urgenta. Platforma la care s-a lucrat in ultimele patru luni ofera cetatenilor posibilitatea de a afla informatii despre acordarea de prim ajutor in diferite situatii, dar si cele mai bune modalitati de interventie la calamitati naturale - ger, cutremur, canicula - sau situatii de urgenta, printre care incendiu de proportii sau accident nuclear, transmite news.ro.

"Nu am vrut sa lasam sa treaca Ziua Protectiei Civile fara a mai face un pas pentru pregatirea populatiei. Astfel, a fost creat un portal unic pe care populatia poate sa acceseze toate informatiile necesare pe situatii de urgenta, pentru pregatirea lor. In loc sa caute pe site-ul IGSU, pe site-ul DSU sau alte site-uri, noi aducem toate informatiile la un loc. Intra pe www.fiipregatit.ro si poate sa acceseze absolut toate aceste date. Este un pas mai departe", a declarat Raed Arafat.

Site-ul a fost realizat de catre Ministerul Afacerilor Interne si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, cu sprijinul Electrica, si cuprinde informatii despre acordarea de prim ajutor in diferite situatii, dar si cele mai bune modalitati de interventie la calamitati naturale - ger, cutremur, canicula - sau situatii de urgenta, printre care incendiu de proportii sau accident nuclear.

Raed Arafat a precizat ca portalul, care are si o sectiune video, va mai fi completat cu diferite informatii.

"Rolul nostru este de a fi pregatiti si avem responsabilitatea de a fi pregatiti", a mai spus Raed Arafat.

Acesta l-a invitat pe comisarul european pentru ajutor umanitar si gestionarea crizelor, Christos Stylianides, aflat intr-o vizita in Romania, sa apese butonul pentru lansarea oficiala a site-ului.

"Este foarte inovativ. Excelent! Romania da astfel un exemplu", a declarat Christos Stylianides.

Acesta a avut o intalnire cu ministrul Carmen Dan pe problema crearii unei capacitati de interventie suplimentare a Uniunii Europene in situatii de urgenta - Rescue.

"Vizita vine in mijlocul unei situatii de urgenta generata de efectele severe ale fenomenelor meteorologice. Aceasta are loc nu doar in Romania, ci in intreaga regiune balcanica. Am avut, astfel, ocazia sa discutam aplicat despre interventia in situatii de urgenta. De aproape o saptamana, structurile pentru situatii de urgenta intervin neincetat pentru a salva oameni si bunuri, iar acest lucru se intampla in toate statele din regiune", a declarat Carmen Dan, care a precizat ca raspunsul la situatiile urgenta este un domeniu pe care Romania il va avea in vedere si in perioada in care va detine presedintia Consiliului UE.

Aceasta a adaugat ca "ideea crearii unei capacitati de interventie suplimentare este salutara, insa statele membre trebuie sa pastreze comanda si controlul resurselor, Comisia Europeana urmand sa mentina coordonarea operationala".

"In viziunea specialistilor din MAI, acesta este cel mai eficient mod in care Rescue ar putea functiona,. L-am asigurat pe domnul comisar european de intreaga noastra deschidere pentru a colabora in vederea cresterii capacitatii de raspuns la situatii de urgenta a statelor membre si a Uniunii Europene", a mai spus Carmen Dan.

La randul sau, Christos Stylianides a afirmat ca infiintarea Rescue este necesara intrucat schimbarile climatice au dus la aparitia unor dezastre naturale mai puternice si mai frecvente.

"Ca rezultat al schimbarilor climatice, dezastrele naturale sunt mai violente,mai frecvente si asta este realitatea. Acesta este, din pacate, noul normal si afecteaza fiecare colt din Europa. Catastrofalele incendii de padure, inundatiile de anul trecut au demonstrat ca actualele capacitati nu sunt suficiente, mai ales cand multiple dezastre naturale se intampla in tari diferite. (...) Trebuie sa ne adaptam la aceasta noua realitate, sa fim mai bine pregatiti sa intervenim si sa ne pregatim. Trebuie sa fim mai bine pregatiti sa ne aparam cetatenii si proprietatile lor", a mai spus comisarul european.

Acesta a explicat faptul ca nou infiintata structura Rescue ar urma sa intervina atunci cand cand capacitatile si resursele nationale nu vor fi suficiente in rezolvarea unei situatii de urgenta.