Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Oleksandr Bankov, a sustinut miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca tentativa de incendiere a doua scoli cu predare in limba romana din Cernauti nu a reprezentat un caz unic si a opinat ca aceste actiuni reprezinta o noua etapa a razboiului hibrid declansat de catre Federatia Rusa impotriva Ucrainei, transmite Agerpres.

"Se stie foarte bine si informatiile au aparut recent si in presa romaneasca, referitoare la unele incercari facute pe teritoriul Ucrainei de catre serviciile speciale ale Federatiei Ruse, cu folosirea si a unor cetateni ucraineni, de a organiza incendierea a doua scoli din zona, din regiunea Cernauti. Acest caz nu e unic si, practic, in ultima perioada, incepand cu ianuarie anul acesta, Serviciul de Securitate al Ucrainei a reusit sa previna mai mult de zece cazuri care au fost planificate, coordonate si organizate de catre serviciile speciale ale Federatiei Ruse. Este vorba de fapt, in opinia noastra, de o noua etapa, practic, a acestui razboi hibrid care e declansat de catre Federatia Rusa impotriva statului ucrainean. Noi asistam cu totii acum la trecerea amenintarii dincolo de linia de contact sau de frontul de la Donbas, unde este razboi de aparare impotriva Federatiei Ruse, si amenintarea vine acum si la granitele vestice. Ce este si mai ingrijorator este faptul ca aceasta amenintare vizeaza acum si minoritatile nationale din statul Ucraina. Adica e vorba de cinismul, probabil, la maxim al regimului rus, care fara sa se ascunda chiar incearca sa organizeze niste acte teroriste impotriva unor institutii de invatamant, a unor copii, de fapt", a precizat ambasadorul in cadrul conferintei de presa.

El a adaugat ca Ucraina condamna ferm toate aceste incercari si va lua si in continuare masuri care de prevenire.

"Cazul special cu aceste scoli cu predare in limba romana din zona Cernauti a fost coordonat de un cetatean rus, cu numele David Ponomarev. Este filmat si este probat de catre serviciile ucrainene. Se afla pe teritoriul Rusiei, dar a coordonat la distanta aceste actiuni. Un grup de persoane pe teritoriul Ucrainei care pregateau, practic, aceste acte teroriste sunt identificate si sunt arestate de catre serviciile ucrainene. In mod deosebit, as vrea sa spun, apreciem pozitia Romaniei in ceea ce priveste condamnarea acestor provocari si incercari de a incita ostilitatea interetnica si destabilizarea regiunilor, care sunt populate de cetateni ucraineni de diferite etnii, inclusiv de etnie romana. Se stie foarte bine ca intotdeauna ucrainenii impreuna cu reprezentantii altor etnii au trait in pace, in stabilitate in aceste regiuni si pana acum nu au existat probleme de convietuire pasnica", a spus Oleksandr Bankov.

Ambasadorul a mai precizat ca avansul platit celor care ar fi urmat sa puna la cale incendiul a fost de 10.000 de ruble.

"Creierul probabil se afla un pic mai sus. A fost identificat un coordonator, un cetatean rus, care practic a coordonat, a si finantat aceasta activitate pe teritoriul Ucrainei si facea legatura intre serviciile rusesti si cetateni care sunt asociati acestor servicii pe teritoriul ucrainean. (...) Cetatenii ucraineni (implicati, n.r.) au fost identificati si retinuti deja", a mai spus el.

Ambasadorul a oferit o replica si comunicatului transmis de catre Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti, in care se arata ca stirea lansata de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) despre scolile romanesti vizate de tentative de incendiere este una falsa si ca regimul de la Kiev ar dori "sa distraga atentia vecinilor sai de la acea politica de ucrainizare fortata, pe care o urmareste in mod constant, si care s-a manifestat cel mai viu prin adoptarea Legii Educatiei cu caracter discriminatoriu".

"Realitatile, practic, in care noi traim, sunt diferite. Federatia Rusa a creat o realitate complet paralela cu cea in care traim noi si aceasta realitate nu se intersecteaza cu realitatea noastra, adica realitatea si a Romaniei, si a Ucrainei, in care Federatia Rusa de nenumarate ori a incalcat prevederile dreptului international, a anexat Crimeea, a declansat razboiul impotriva Ucrainei si neaga de fiecare data toate aceste fapte. (...) Nu exista nicio legatura intre faptul care este de fapt un act terorist si a fost pregatit - a fost prevenit, dar a existat un risc de savarsire a acestui fapt - si dialogul care exista si este un dialog constructiv, orientat spre rezultat, intre Romania si Ucraina. Cu Romania exista un dialog, exista un proces de consultari si cu minoritatea, asa cum a fost recomandat de Comisia de la Venetia, si nu vad nicio necesitate pentru Ucraina de a devia aceasta atentie, de a atrage atentia in alte parti. Deci, vorbim practic de cazuri absolut diferite. Una e securitatea regionala, nationala a cetatenilor ucraineni, indiferent de etnia lor, si alt lucru e asigurarea drepturilor la invatamantul in limba materna pentru acesti cetateni", a afirmat el.

Ambasadorul a mentionat ca in noaptea de luni spre marti a avut loc un incendiu la Centrul Cultural Maghiar din Ujgorod.

"In noaptea de ieri a fost un incendiu la Ujgorod, la Centrul Cultural Maghiar. Din pacate, acolo nu s-a reusit prevenirea acestui act si s-a realizat cu succes un atac terorist, pot sa spun, impotriva acestui centru cultural. Sunt doar pagube materiale, nu sunt victime, avand in vedere ca acest caz s-a produs in timpul noptii. Momentan sunt in desfasurare toate activitatile care se cuvin, conform legislatiei", a adaugat el.

Serviciile speciale ruse au planificat incendierea a doua scoli cu predare in limba romana din Cernauti, a informat vineri centrul de presa al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

"Agentii SBU au impiedicat provocari indraznete in regiunea Cernauti. Persoane care au fost deja identificate de SBU au primit de la Rusia o plata in avans pentru a incendia doua scoli romanesti din Bucovina", a detaliat Centrul de presa al SBU citat de agentia ucraineana Unian.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a condamnat ferm orice actiune impotriva unor scoli cu predare in limba romana din Ucraina si a anuntat ca intreprinde demersurile necesare privind obtinerea de elemente suplimentare referitoare la circumstantele producerii acestor tentative, precum si la modul in care au actionat autoritatile ucrainene in drept in aceasta situatie.