Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, a declarat marti, pentru site-ul Calea Europeana, ca pozitia executivului european este "sa lasam independenta judiciara sa isi faca treaba" si a precizat ca, in cadrul vizitei pe care o efectueaza in aceasta saptamana la Bucuresti, se va intalni cu sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, si cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, pentru a le "asculta argumentele".

Frans TimmermansFoto: Comisia Europeana

"Voi fi informat joi despre asta. Ma voi intalni cu ea (procurorul-sef) si cu ministrul justitiei si le voi asculta argumentele. Dar stiti pozitia Comisiei. Trebuie sa lasam independenta judiciara sa isi faca treaba. Asta este cel mai bine pentru toate statele membre", a spus Timmermans, citat de caleaeuropeana.ro.

Pe de alta parte, oficialul european nu crede ca se poate discuta despre activarea articolului 7 din tratatele europene pentru Romania, asa cum s-a intamplat in cazul Poloniei.

"Nu vorbim in termeni de activare a articolului 7 pentru Romania. Suntem intr-un dialog in ceea ce priveste cadrul MCV. Acesta este motivul pentru care voi merge in Romania joi. Voi discuta asta cu toti cei implicati. Apelul meu pentru ei este sa fie siguri ca fac tot ce le sta in putinta pentru iesirea (Romaniei -n.red) de sub MCV. Nu putem sa vorbim despre date concrete. Nu exista un termen limita. Este ceva la care vom ajunge daca autoritatile romane vor implementa toate recomandarile pe care le-am oferit. Unele dintre ele au fost implementate, acum trebuie sa punem la punct ultimele detalii. E precum ar alerga la maraton, iar pe ultimii 500 de metri trebuie sa continue sa alerge", a spus Timmermans intr-o conferinta comuna alaturi de presedintia bulgara Consiliului UE dupa reuniunea Consiliului Afaceri Generale din Bruxelles.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, va face in perioada 28 februarie - 1 martie o vizita oficiala la Bucuresti. Programul oficial al vizitei prevede intalniri cu Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu, membri ai Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului, Klaus Iohannis si Viorica Dancila.

"Prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil pentru o mai buna legiferare, relatii interinstitutionale, statul de drept si Carta drepturilor fundamentale, se va afla intr-o vizita oficiala, in Romania, in perioada 28 februarie - 1 martie 2018", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Frans Timmermans a luat pozitie in mai multe randuri fata de modificarile la legile justitiei din Romania, avertizand, impreuna cu presedintele CE Jean Claude Juncker, asupra riscurilor slabirii independentei justitiei.

"Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene", aratau Juncker si Timmermans intr-o declaratie din urma cu o luna.