Ministerul Apararii a semnat contractul de 1,5 miliarde de dolari pentru sistemele de rachete HIMARS: 54 de instalatii de lansare  si rachete pot ajunge pana la 300 de km

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 26 februarie 2018, 12:32 Actualitate | Esenţial


Sisteme de rachete HIMARS
Foto: DVIDS
Ministerul Apararii a finalizat luni procedura legala de achizitie a primelor trei sisteme de rachetesol-sol cu bataie mare HIMARS, prin semnarea scrisorii de oferta si acceptare (Letter of Offer and Acceptance - LOA) specifica Programului Foreign Military Sales - FMS. Fiecare sistem are 18 instalatii de lansare, iar costul total al programului este de circa 1,5 miliarde de dolari cu TVA. Sistemele HIMARS pot lovi tinte terestre de suprafata sau punctuale pana la 300 de km, folosind munitii inteligente ghidate prin GPS si prin sistem inertial.

"In prezenta secretarului de stat Mircea Dusa si a sefului Statului Major al Apararii, general Nicolae Ciuca, la sediul Ministerului Apararii Nationale a fost finalizata luni, 26 februarie, procedura legala de achizitie a primelor trei sisteme de rachete "HIMARS", prin semnarea scrisorii de oferta si acceptare (Letter of Offer and Acceptance - LOA) specifica Programului Foreign Military Sales - FMS", informeza MApN.

"Achizitia sistemelor de rachete "HIMARS" constituie pentru Romania un interes esential de securitate, deoarece prin realizarea acestei capabilitatii se asigura intarirea securitatii nationale si regionale, acest demers contribuind totodata in mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii", transmite MApN intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern in urma cu o saptamana, iar apoi cele doua camere ale Parlamentului au votat adoptarea legii. Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, valoarea totala a proiectului este de "1.487,5 milioane USD inclusiv TVA, incepand cu anul 2018".

Potrivit textului expunerii de motive, Armata a ales sistemul lansator multiplu de rachete cu bataie mare de tip HIMARS pentru ca este "singurul sistem lansator multiplu de rachete din NATO care poate lovi tinte pana la 300 Km, cu posibilitatea de crestere a acesteia in viitor".

Totodata, sistemul HIMRAS este "este  interoperabil cu echipamentele tarilor NATO" si "este un sistem care si-a dovedit maturitatea operationala in conflicte reale - combat proven".

"Avand in vedere angajamentul Romaniei la NATO si rezultatele fundamentarilor intocmite la nivelul Ministerului Apararii Nationale, realizarea interesului esential de securitate pentru statul roman se poate realiza numai prin efectuarea achizitiei a 3 sisteme (batalioane) cu cate 18 instalatii de lansare fiecare, incluzand, munitia, elemente de comanda control, senzori, suport logistic, mentenanta, echipamente criptografice si cu regim special, precum si a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare de la Guvernul Statelor Unite", se arata in expunerea de motive a proiectului delege intocmit de MApN si aprobat de Guvern in sedinta din 15 februarie 2018.

Cum motiveaza MApN nevoia de sisteme HIMARS

MApN detaliaza ca "sistemul lansator multiplu de rachete cu bataie mare angajeaza tinte de suprafata sau punctuale in adancimea dispozitivului inamicului la distante de pana la 300 Km, folosind munitii inteligente ghidate prin GPS si prin sistem inertial in toate mediile operationale".

"Pentru dislocare rapida dintr-un raion in altul, sistemul asigura mobilitate sporita, atat pe sosea sau pe drumuri amenajate cat si pe teren framantat. De asemenea, sistemul permite transportul aerian cu aeronavele proprii sau ale Aliantei Nord Atlantice", se mai arata in expunerea de motive intocmita de MApN.

In documentarea proiectului de lege, Armata explica faptul ca "in momentul actual, fortele armate romane au in inzestrare aruncatoare de proiectile reactive nedirijate cal. 122 mm si lansatoare multiple de rachete multiple  LAROM, care poate lansa atat proiectile reactive nedirijate cal. 122 mm - GRAD si cat si rachete cal. 160 mm cu submunitii LAR MK-4", ce nu sunt standard NATO.

"Sistemele multiple de rachete aflate in dotare prezinta limitari privind combaterea tintelor la distante peste 45 Km si pot lansa numai proiectile reactive nedirijate, cu o imprastiere ridicata la tinta. Acestea nu pot combate tinte punctuale si tinte situate la distante mai mari de 45 de Km", se mai detaliza in expunerea de motive.

Dispozitivul lansator de rachete cu inalta mobilitate (HIMARS) este un sistem de artilerie reactiva, cu lansatoarele montate pe camioane, cu cate sase rachete de 227mm M270 sau cu o singura racheta MGM-140 ATACMS.

Sistemul a intrat in dotarea fortelor ameriacane in 2005 si de atunci a mai fost achizitionat de Singapore, Iordania si Emiratele Arabe Unite.

In cazul Romaniei, pe langa cele 54 de lansatoare, contractul prevede si achizitia a 81 de rachete tip M31A1 Unitary si 81 de rachete tip M30A1 Alternative warhead, dar si 54 de rachete de tip ATACMS (cele care au raza de pana la 300 de km), plus alte sisteme de date si vehicule. Detalii aici.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6542 vizualizari

 • -5 (17 voturi)    
  interesant (Luni, 26 februarie 2018, 12:40)

  Mazeta [utilizator]

  300 km este distanța București - Sibiu, deci, cu un singur lansator, Guvernul poate lovi toate casele lui Iohannis.
  • +8 (14 voturi)    
   mai interesant (Luni, 26 februarie 2018, 13:34)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   250 km este distanta Iasi - Tiraspol , deci cu lansatoarele cumparate putem lovi armata invadatoare
   • 0 (2 voturi)    
    Las-o jos ca macane. Mai e mult pana mai departe. (Luni, 26 februarie 2018, 15:50)

    ddutz [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    Numai 51 rachete pot ajunge "pana la" 300 km. Ori, in Transnistria sunt mai multe dotari militare, tancuri.
    De Sevastopol, de unde va pleca urgia, vad ca nu zici nimic. Din Sevastopol vor pleca rachete "pana la 500 km", avioane (mai departe) si multe, multe nave militare care pot face Siria din jumatate din Romania.
    • 0 (2 voturi)    
     parca alea de la Deveselu (Luni, 26 februarie 2018, 16:46)

     Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui ddutz

     Pot suferi un upgrade sa tinteasca la 2500
    • +2 (2 voturi)    
     Bai, tu vorbesti ca o armata invadatoare ;) (Luni, 26 februarie 2018, 17:00)

     Habermas [utilizator] i-a raspuns lui ddutz

     Ia lasa purcelul ala jos, ca nu-i a tau si guitza.

     Urgia aia se mai poate si intoarce spre Sevastopol, la o adica. Ce, te temi ca nu avem inca suficienta putere de foc? Ai rabdare bibicule ...
   • 0 (6 voturi)    
    Singapore-Iordania-Emirate=state ocupate de SUA (Luni, 26 februarie 2018, 16:15)

    Argon [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    Singurii cumpărători ai sistemului HIMARS au fost, după cum constat, Singapore, Iordania și Emiratele Arabe Unite, adică niște state conduse de guverne marioneta pro americane.

    HIMARS = un gunoi pe care nu îl vrea nimeni.

    Nu este adevarat ca aceste rachete pot lovi orașul Sevastopol. Distanta dintre Sulina și portul respectiv din Crimeea este de 310 km. De oriunde din Romania ar fi trase, asemenea rachete nu pot atinge decât localități neimportante din Crimeea. Pe de alta parte ce faci cu 54 astfel de proiectile care nu au putere de distrugere mai mare ca a unui obuz greu. In Siria din 2011 au loc explozii cu forță asemănătoare în număr de peste 54 pe zi și războiul nu s-a terminat!
    • +1 (1 vot)    
     pot fi usor (Luni, 26 februarie 2018, 16:47)

     Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui Argon

     Urcate pe un crucisator
    • +1 (1 vot)    
     Da chiar, de ce te agiti? (Luni, 26 februarie 2018, 17:04)

     Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Argon

     Ca aruncam cu un gunoi inert in Transnistria?
     Stai linistit. Depozitele alea de arme vor exploda si singure, daca stii ce sa le spui la ureche ;)
  • +3 (5 voturi)    
   ca. 300 km este si distanta Sulina - Sevastopol (Luni, 26 februarie 2018, 14:26)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   HIMARS pot lovi toata Crimeea de Vest si principala baza navala a Rusilor din peninsula.
 • +12 (12 voturi)    
  E bine ca au mobilitate (Luni, 26 februarie 2018, 12:47)

  emil bobu [utilizator]

  "sistemul asigura mobilitate sporita, atat pe sosea sau pe drumuri amenajate cat si pe teren framantat"

  E bine ca merg pe teren framantat, ca autostrazi n-avem.
 • +5 (5 voturi)    
  sistem inertial = ghiuleaua (Luni, 26 februarie 2018, 13:11)

  Kosmos [utilizator]

  Welcome to Romania..nu putem face si noi ghiulele?
  • +1 (1 vot)    
   Ghiulele avem deja, da-s rezervate: (Luni, 26 februarie 2018, 15:09)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   cate una pentru gatul fiecarui mafiot pe care il vom arunca in Apa Sambetei; si-s multi.

   PS. Le facem mai ieftin, sa ajunga pentru toti, dar asta impune o anumita specializare: ghiulele de bazalt cu raza scurta de actiune pentru hotii in interiorul tarii, si rachete teleghidate cu raza lunga de actiune pentru salbaticii din afara tarii.
 • -9 (17 voturi)    
  asta sa fie pretul pentru vize? (Luni, 26 februarie 2018, 13:27)

  Armadilo [utilizator]

  Parca l-am mai platit de cateva ori.

  Cine amar mai foloseste asa ceva?
  • +5 (9 voturi)    
   Nu-i pret, si nu-i pentru vize (Luni, 26 februarie 2018, 14:36)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Armadilo

   1. Este pentru securitatea Romaniei. Multumim SUA ca are incredere si Romania, si suntem parte a grupului de utilizatori HIMARS.
   2. Viza oricum primesti daca n-ai nimic dubios de ascuns. Nu-i niciun bai. Urmatorul pas pentru Romania si pentru Polonia este eliminarea necesitatii vizelor pentru vizite scurte (adica la fel ca pentru restul tarilor din Europa de Vest) - dar asta depinde de niste parametri tehnici (rata de respingere, ca si indicator proxy al posibilelor probleme si costuri aduse de ridicarea aceste necesitati fata de o anumita tara; o treaba pur tehnica, logica) plus aprobarea Congresului; deci sunt implicate firme vs. institutii diferite si autonome ale SUA, nu are legatura achizitionarea armamentului cu regulile (universal valabile, pentru toate tarile) din administratia federala a SUA. Astia care gandesc in termeni simplisti de "mica intelegere" de bazar gandesc precum rusii, aia care nu inteleg ce inseamna reguli intr-o tara civilizata si isi imagineaza ca totul este ca o tranzactie intre "mafiotii de curte" din tarile semi-inapoiate foste sovietice.
   • -3 (7 voturi)    
    pe naiba (Luni, 26 februarie 2018, 15:16)

    Alelu [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

    1. Pentru securitate. Punct. A clicii care conduce in acest Romania. Securitatea financiara. Produsa prin comision la achizitii total alela de armament in valoare de miliarde.
    2. Select grupul: " Singapore, Iordania si Emiratele Arabe Unite." Numai democratii, una si una.
    • 0 (4 voturi)    
     Am impresia ca n-ai inteles comentariul meu (Luni, 26 februarie 2018, 15:45)

     Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Alelu

     Ce spui tu este tendentios, amesteci lucrurile si nu stiu de ce le amesteci.
     • 0 (4 voturi)    
      pt ca e troll (Luni, 26 februarie 2018, 16:50)

      DSS [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

      la ce sa te astepti de la troll rusnac?
 • +4 (4 voturi)    
  poate lovi la 300km, dar... (Luni, 26 februarie 2018, 14:09)

  jescu [utilizator]

  Sunt curios cate proiectile care pot lovi la 300 de km sunt incluse in banii astia si cat costa un proiectil daca vrem sa-l cumparam pe viitor ?
  • -2 (4 voturi)    
   E bine! (Luni, 26 februarie 2018, 14:41)

   human_nature [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   Se poate trage de pe valea oltului la bucuresti, nu mai trebuie trimisi minerii ;)
 • 0 (6 voturi)    
  cu banii aia (Luni, 26 februarie 2018, 14:54)

  nash pandelica [utilizator]

  se termina autostrada pana in poiana brasoavelor.
  iete, d'aia nu avem succes la olimpiada de iarna, nu pot oamenii muncii sa ajunga la partii...
  auzi pe ce cheltuie ei banii boborului...
 • -2 (4 voturi)    
  de ce (Luni, 26 februarie 2018, 15:17)

  Alelu [utilizator]

  de ce ne grabim ca fata mare la maritat? Cumparam armament de miliarde fara nici un fel de studiu sau strategie.

  In cazul de fata era de ajuns achizitionarea technologiei de ghidare, restul aveam deja.
  • +2 (4 voturi)    
   buna gluma (Luni, 26 februarie 2018, 15:46)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Alelu

   .
 • -3 (5 voturi)    
  aha (Luni, 26 februarie 2018, 15:30)

  Toni_Romania [utilizator]

  Deci bani sunt pt. sectorul militar ! Si de ce mintiti bai guvernantilor ca nu sunt bani pt, copiii cu leucemie, sau pt. niste azile pt. oamenii homeless ?.....
  • 0 (2 voturi)    
   Esti sigur, Toni, ca esti si Romania? (Luni, 26 februarie 2018, 15:50)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Comentariul tau este cam prea facil. De astea putem face la infinit. Daca gandim superficial, si deliberat lacrimogen.
   Incercare de manipulare emotionala.
   • -2 (2 voturi)    
    dar tu in RO traiesti? (Marţi, 27 februarie 2018, 8:28)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

    Ca mistoul tau de prescolar imi arata ca habar nu ai de copiii cu leucemie, si miile de oameni homeless,victime de sistem. Daca tu esti la caldurica, nu toti sunt asa.
    • 0 (0 voturi)    
     Nu faci decat sa incerci sa deturnezi (Marţi, 27 februarie 2018, 9:22)

     Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     discutia.
 • -1 (5 voturi)    
  Ce sa faci cu 300 km?! Sevastopolul e mai departe! (Luni, 26 februarie 2018, 15:45)

  ddutz [utilizator]

  Crimeia, in general, e si mai departe.
  Si cuvantul cheie e "PANA LA 300 km"!
  Adica cumparam 162 rachete pana la 84 km si NUMAI 51 rachete "pana la 300 km".
  Polonezii cumpara si ei, dar varianta imbunatatita pana la 500 km.
  Iar astea 51 le vrem (unele) cu submunitie contra tancurilor. Pai, in vecinatatea noastra estica numai in Donet sunt de n ori cate 54 tancuri.
  Deci, mai mult decat nimic.
  Si nu vad nici-un cuvant de INTEGRAREA in INDUSTRIA ROMANEASCA, ca sa avem cheltuieli mai mici cu intretinerea si, mai ales, flux constant de munitie.
  Ca, altfel ai tras cele 81 ori 2 pana la 84 km (unde oare?!), 51 pana la 300 km si fluieri a paguba pe langa lansatoare, i
  ar mecanicii soldat pot pune de o miutza.
  • 0 (2 voturi)    
   Masoara singur in Google Earth: (Luni, 26 februarie 2018, 16:07)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui ddutz

   La limita, Sevastopolul este la exact 300 de km. sa zicem 305 km daca vrei sa atingi centrul. Iar textul oficial spune "cu posibilitate de extindere" (a razei de actiune). Iar posibilitatea aia cu siguranta se va face, ca stiu militarii toate detaliile tehnice. Video-ul spune "cel putin 300 km". Si evident, orice excutare de tragere va fi justificata de informatiile din acel moment, dupa scenarii bine gandite, nu trage asa cum ai trage tu cu prastia ca sa vezi pana unde ajungi. Pretul este dat de sistemul in sine plus munitiile de start, munitiile sunt evident mai ieftine.

   Deci, unde vezi tu problema?
   De altfel ce putem noi discuta aici sunt generalitati. N-ai tu ce sa inveti pe militari ce si cum.

   Rusii cum au ceva mai "smecher" in arsenal deplaseaza in Crimea ca sa creeze o "zone de interdictie" ("anti-access area denial"), adica sa controleze tehnic cat mai multa suprafata din Marea Neagra si din teritoriul Ucrainei si Romaniei. Si noi ar trebui sa stam sa ne uitam la Rusi cum incepe sa ne controleze balistic si logistic teritoriul sau cum?! Ba din contra, Romania/NATO trebuie sa aiba capacitatea sa loveasca instalatiile lor din Crimea si sa nu lase Rusia sa faca ce vrea in Marea Neagra.

   Nici nu rezolvi totul dintr-un contract sau tip de tehnica. Ne trebuie diverse capacitati hard si soft. In timp, asta va creste si profilul Romaniei si va atrage si investitii. Etc. Ai rabdare taticule. Nu este niciun motiv de fluierat a paguba, chiar din contra.
   • 0 (2 voturi)    
    De la Capul Sulina 305 km! Pe plaja, lansatoare?! (Luni, 26 februarie 2018, 16:47)

    ddutz [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

    Ai vazut vre-o poza cu lansatoarele astea?! Daca n-ai vazut uitate la defilarea lu' Kim Jong Un si vezi transportoare cu 6x6 roti.
    Apoi, pune-le pe plaja la Capul Sulina, ca sa atingi periferia Sevastopolului. Nu mai vorbesc ca la limita maxima nimic nu e de precizie. Asta, daca vezi tu lansatoare ingropate in nisip cu valurile sub roti.
    Si in contract scrie clar: "pana la". Povestile cu "peste" sunt povesti. Iar "cu posibilitate de extindere" e prevazutt numai la polonezi, nu si la noi. Polonezii, NB si integreaza in productie proprie sistemul. Noi?! Nu mai avem facrici? Nu mai avem muncitori? Ori, avem din belsug politicieni spagari?! Toti, de altfel si "politruci", nu numai spagari, adica mai pe inteles "si spagari si prosti".
    De, nepotismul e in floare si daca o "politiciana" de 23 anu ajunge deputata (o recomanda talentul, la ce?!), alta mai purie (dar e Cosma) la fel, ce pretentii sa mai ai de la ei?!
    Si da, munitiile sunt mai ieftine (americanii vor sa aduca la 100.000 usd /buc. Atunci de ce "numai", ca sa nu zic "doar", 51 buc pana la 300 Km??
    De ce nu am prevazut integrarea in industria noastra, macar a munitiilor???
    Asta, cand contractul este de 1.5 miliarde usd. Calculati cata munitie s-au putea cumpara cu numai 100 milioane in plus. Va scutesc de calcul si va spun eu: 1000 buc rachete!
  • 0 (2 voturi)    
   am inteles bine ? (Luni, 26 februarie 2018, 16:43)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui ddutz

   Din ce inteleg lansatoarele sunt niste camioane cu niste tuburi goale in care trebuie puse rachete. Iar 54 de lansatoare a cate 18 tuburi goale ar necesita 972(54x18) de proiectile. Iar noi cumparam 213(162 + 51) rachete. Inteleg ca desi dam 1.5 mld, acele camioane vor stationa in unitatile militare cu tuburile de lansare goale ? La ce vor fi folosite pana la urma ? Sa inteleg ca o sa inchidem si fabricile care faceau munitie pentru lansatoarele vechi.
   • 0 (0 voturi)    
    HIMARS (Luni, 26 februarie 2018, 21:46)

    NME [utilizator] i-a raspuns lui jescu

    Se dorește cumpărarea a 54 de camioane, lansatoarele. Pe ele se pot pune fie câte 6 rachete M30A1 sau M31A1, fie o singură rachetă M57. Se dorește să se cumpere 54 de rachete M57, 81 M30A1 și 81 M31A1 (deci 54+81+81). Plus încă niște mărunțișuri, de genul sisteme de comandă și control, vreo 30 de rachete de instrucție, remorci, vehicule de reîncărcare, senzori, piese de schimb, etc.
    Cam asta ar fi.
  • +1 (3 voturi)    
   Polonezii nu cumpara nimic. (Luni, 26 februarie 2018, 16:52)

   adrianhn [utilizator] i-a raspuns lui ddutz

   Polonezii mananca mult kkt ca tine, nu cumpara nimic ei, doar dau din buci si din gura.

   Nu exista o varianta de 500 de km, aia 500 sunt operation range, adica distanta maxima pe care o poate parcurge vehiculul pe care e montat dispozitivul de lansare, limita maxima a rachetei este de 300 de km.

   Manaci mult kkt, mai usor ca pute.
  • +2 (2 voturi)    
   nu-i adevarat (Luni, 26 februarie 2018, 17:04)

   DSS [utilizator] i-a raspuns lui ddutz

   varianta de 500km nu exista inca si cand va veni, va veni ca un upgrade la rachetele ATACMS deja achizitionate.
   Americanii ofera toata aceste upgraduri la toti utilizatorii.
   Distanta e in jur de 300 km, nominal. Nu se da distanta exacta, dar am masurat si intre Delta si Sevastopol sunt fix 310 km. Probabil se poate umbla nitel la incarcatura sa castigi cativa km. Mai exista si solutia sa sacrifici un lansator si sa tragi de pe un slep.

   Eu sper sa integram loviturile simple, pt ca ATCAMS clar nu vom primi, intrucat este varf de gama in materie.
 • -1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 26 februarie 2018, 17:41)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by