Ministerul Apararii a finalizat luni procedura legala de achizitie a primelor trei sisteme de rachetesol-sol cu bataie mare HIMARS, prin semnarea scrisorii de oferta si acceptare (Letter of Offer and Acceptance - LOA) specifica Programului Foreign Military Sales - FMS. Fiecare sistem are 18 instalatii de lansare, iar costul total al programului este de circa 1,5 miliarde de dolari cu TVA. Sistemele HIMARS pot lovi tinte terestre de suprafata sau punctuale pana la 300 de km, folosind munitii inteligente ghidate prin GPS si prin sistem inertial.

Sisteme de rachete HIMARSFoto: DVIDS

"In prezenta secretarului de stat Mircea Dusa si a sefului Statului Major al Apararii, general Nicolae Ciuca, la sediul Ministerului Apararii Nationale a fost finalizata luni, 26 februarie, procedura legala de achizitie a primelor trei sisteme de rachete "HIMARS", prin semnarea scrisorii de oferta si acceptare (Letter of Offer and Acceptance - LOA) specifica Programului Foreign Military Sales - FMS", informeza MApN.

"Achizitia sistemelor de rachete "HIMARS" constituie pentru Romania un interes esential de securitate, deoarece prin realizarea acestei capabilitatii se asigura intarirea securitatii nationale si regionale, acest demers contribuind totodata in mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii", transmite MApN intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern in urma cu o saptamana, iar apoi cele doua camere ale Parlamentului au votat adoptarea legii. Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, valoarea totala a proiectului este de "1.487,5 milioane USD inclusiv TVA, incepand cu anul 2018".

Potrivit textului expunerii de motive, Armata a ales sistemul lansator multiplu de rachete cu bataie mare de tip HIMARS pentru ca este "singurul sistem lansator multiplu de rachete din NATO care poate lovi tinte pana la 300 Km, cu posibilitatea de crestere a acesteia in viitor".

Totodata, sistemul HIMRAS este "este interoperabil cu echipamentele tarilor NATO" si "este un sistem care si-a dovedit maturitatea operationala in conflicte reale - combat proven".

"Avand in vedere angajamentul Romaniei la NATO si rezultatele fundamentarilor intocmite la nivelul Ministerului Apararii Nationale, realizarea interesului esential de securitate pentru statul roman se poate realiza numai prin efectuarea achizitiei a 3 sisteme (batalioane) cu cate 18 instalatii de lansare fiecare, incluzand, munitia, elemente de comanda control, senzori, suport logistic, mentenanta, echipamente criptografice si cu regim special, precum si a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare de la Guvernul Statelor Unite", se arata in expunerea de motive a proiectului delege intocmit de MApN si aprobat de Guvern in sedinta din 15 februarie 2018.

Cum motiveaza MApN nevoia de sisteme HIMARS

MApN detaliaza ca "sistemul lansator multiplu de rachete cu bataie mare angajeaza tinte de suprafata sau punctuale in adancimea dispozitivului inamicului la distante de pana la 300 Km, folosind munitii inteligente ghidate prin GPS si prin sistem inertial in toate mediile operationale".

"Pentru dislocare rapida dintr-un raion in altul, sistemul asigura mobilitate sporita, atat pe sosea sau pe drumuri amenajate cat si pe teren framantat. De asemenea, sistemul permite transportul aerian cu aeronavele proprii sau ale Aliantei Nord Atlantice", se mai arata in expunerea de motive intocmita de MApN.

In documentarea proiectului de lege, Armata explica faptul ca "in momentul actual, fortele armate romane au in inzestrare aruncatoare de proiectile reactive nedirijate cal. 122 mm si lansatoare multiple de rachete multiple LAROM, care poate lansa atat proiectile reactive nedirijate cal. 122 mm - GRAD si cat si rachete cal. 160 mm cu submunitii LAR MK-4", ce nu sunt standard NATO.

"Sistemele multiple de rachete aflate in dotare prezinta limitari privind combaterea tintelor la distante peste 45 Km si pot lansa numai proiectile reactive nedirijate, cu o imprastiere ridicata la tinta. Acestea nu pot combate tinte punctuale si tinte situate la distante mai mari de 45 de Km", se mai detaliza in expunerea de motive.

Dispozitivul lansator de rachete cu inalta mobilitate (HIMARS) este un sistem de artilerie reactiva, cu lansatoarele montate pe camioane, cu cate sase rachete de 227mm M270 sau cu o singura racheta MGM-140 ATACMS.

Sistemul a intrat in dotarea fortelor ameriacane in 2005 si de atunci a mai fost achizitionat de Singapore, Iordania si Emiratele Arabe Unite.

In cazul Romaniei, pe langa cele 54 de lansatoare, contractul prevede si achizitia a 81 de rachete tip M31A1 Unitary si 81 de rachete tip M30A1 Alternative warhead, dar si 54 de rachete de tip ATACMS (cele care au raza de pana la 300 de km), plus alte sisteme de date si vehicule. Detalii aici.