Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Bulgaria ca, in conformitate cu datele transmise de Institutul Meteorologie si Hidrologie local, in perioada 26 - 27 februarie 2018, intreg teritoriul acestei tari va fi afectat de caderi insemnate de precipitatii sub forma de ninsoare, insotite de vant puternic si temperaturi scazute si au fost emise urmatoarele coduri:

- Cod rosu pentru caderi de precipitatii sub forma de ninsoare si vant puternic in urmatoarele regiuni: Smolian si Kardjali. In aceste regiuni vor cadea insemnate cantitati de precipitatii sub forma de ninsoare. Stratul de zapada va ajunge la 40 cm. Vantul va sufla dinspre nord-est atingand o viteza medie de 15-20 m/sec. Viscolul va duce la formarea troienelor de zapada;

- Cod portocaliu pentru caderi de precipitatii sub forma de ninsoare si temperaturi scazute in urmatoarele regiuni: Vidin, Montana, Vrata, Pleven, Loveci, Gabrovo, Veliko Tarnovo si Targoviste. In aceste regiuni vor cadea insemnate cantitati de precipitatii sub forma de ninsoare. Stratul de zapada va ajunge la 20-30 cm, iar in zonele montane la 35 cm. Vantul va sufla dinspre nord-est, atingand o viteza medie de 20-30 m/sec. Viscolul va duce la formarea troienelor de zapada si se vor inregistra temperaturi mult scazute sub zero grade si pe timpul zilei;

- Cod portocaliu pentru caderi de precipitatii sub forma de ninsoare si vant puternic in urmatoarele regiuni: Dobrici, Varna, Burgas, Sliven, Yambol, Ruse, Razgrad, Silistra si Sumen. In aceste regiuni vor cadea insemnate cantitati de precipitatii sub forma de ninsoare. Stratul de zapada va ajunge la 10-20 cm, iar in zonele montane la 30 cm. Vantul va sufla dinspre nord-est atingand o viteza medie de 15-20 m/sec. Viscolul va duce la formarea troienelor de zapada. Va fi frig fiind inregistrate temperaturi sub zero grade si pe timpul zilei;

- Cod portocaliu pentru caderi de precipitatii sub forma de ninsoare in urmatoarele regiuni: Sofia Regiune, Sofia, Pernik, Kiustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Stara Zagora si Haskovo. In aceste regiuni vor cadea insemnate cantitati de precipitatii sub forma de ninsoare. Stratul de zapada va ajunge la 10-30 cm, iar in zonele montane la 30-35 cm. Viscolul va duce la formarea troienelor de zapada.

Se recomanda sa se urmareasca cu atentie situatia din zonele respective, iar soferii sa conduca preventiv, cu viteza adecvata si sa aiba autoturismele echipate pentru circulatie pe drumurile publice in conditii de iarna, sa respecte strict semnalizarea rutiera temporara montata si indicatiile/semnele organelor de control aflate la fata locului. Pe perioada instituirii codului de atentionare meteorologica este posibil ca unele categorii de drumuri sa fie inchise circulatiei rutiere din cauza formarii troienelor de zapada sau a vizibilitatii reduse in conditii de viscol puternic, potrivit MAE.

Se pot obtine informatii despre starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, informatii despre starea actuala a drumurilor de pe aplicatia gratuita LIMA (doar in limba bulgara) www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agentiei "Infrastructura Rutiera" - www.api.bg si non-stop de la numarul de telefon 070013020. In cadrul agentiei mentionate functioneaza pe parcursul intregului an, in regim non-stop, Centrul Situational, care colecteaza si sintetizeaza datele privind situatia drumurilor republicane/publice.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Sofia: +35929712858 si +35929733510, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie telefonul de permanenta al misiunii diplomatice a Romaniei in Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.ro si www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani ce calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta", care ofera informatii si sfaturi de calatorie.