Peste 4.000 de oameni au manifestat duminica seara, pe ger si ninsoare, in Piata Victoriei din Capitala, impotriva propunerii de revocare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, si totodata pentru sustinerea Directiei Nationale Anticoruptie. Protestatarii au cerut in schimb demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader: "Tudorele, fa ceva! Haide, da-ti demisia!". "Hotii! Hotii!", "Nu scapati!", "PSD - ciuma rosie!" si "Nu vrem sa fim o natie de hoti!" - au mai scandat ei.

Protest pentru sustinerea DNA (25 februarie)Foto: Dan Mihai Balanescu

Protestatarii au adus in piata manechine cu Dragnea si Tariceanu, imbracati in zeghe si cu streang la gat, carora le-au citit un "rechizitoriu" inspirat din discursul ministrului Toader.

Manifestatii similare au avut loc duminica seara si in alte orase din tara.

_______

Vezi desfasurarea LIVE TEXT a protestelor de duminica:

20.38: In piata au mai ramas cateva sute de persoane care inca protesteaza.

20.31:Protestatarii scandeaza: "Tudorele, fa ceva! Haide, da-ti demisia!"

20.16: Numarul protestatarilor a mai scazut si multimea s-a mai rarefiat. In Bucuresti ninge in continuare si sunt -5 grade Celsius, dar din cauza vantului foarte rece temperatura resimtita este si mai mica.

De-a lungul desfasurarii protestului, singurele portiuni inchise traficului rutier au fost cele doua bretele dinspre Guvern si Bd. Aviatorilor spre Antipa.

19.55:Aproximativ 4.000 de bucuresteni manifesteaza la aceasta ora in fata Guvernului.

19.48: Protestatarii au adus trei manechine in zeghe, cu chipurile lui Toader, Dragnea si Tariceanu, iar in rol de calai, imbracati in negru, Iohannis si Kovesi.

Apoi s-a pornit un discurs, "rechizitoriul condamnatului Dragnea si al inculpatului Tariceanu".

Cel care citeste discursul, imitandu-l pe Tudorel Toader, a inceput cu fraza "Avem o justitie. Unii spun ca e buna...", asemenea discursului tinut in urma cu trei zile de ministrul Justitiei.

"Se implinesc 12 luni din momentul in care s-au implinit 324 de luni de cand am strigat in aceasta piata: Jos comunismul!", s-a mai spus in discurs.

Multimea a inceput sa scandeze: "Nu scapati!"

19.23: Aproximativ 3.000 de oameni manifesteaza acum in Piata Victoriei. Se scandeaza "Hotii! Hotii!", "Tudorel, demisia!", "PSD, ciuma rosie!" si "Nu vrem sa fim o natie de hoti!"

19.19: In Bucuresti continua sa ninga si temperatura a mai scazut putin. Protestul are o dinamica mai mare ca de obicei, multe grupuri parasesc Piata, in timp ce altele noi abia ajung.

Sursa foto: Facebook/ Dan Mihai Balanescu

19.10: Circa 250-300 de persoane protesteaza acum la Iasi

19.07: Circa 2.000 de oameni in strada, acum, la Bucuresti. Multimea, rasfirata in anumite locuri, a ocupat intregul spatiu ingradit de jandarmi, circa 2000 mp. Jandarmii au fost nevoiti sa largeasca perimetrul ingradit si sa mute gardurile

18.57: Sunt peste 1.200 de manifestanti in Piata Victoriei din Capitala. Se scandeaza "Tudorel, demsia!"

O tanara a venit cu generatorul dupa ea si imparte ceai fierbinte

Vezi video live din fata Guvernului

18.47: In Piata Unirii din Iasi protesteaza la aceasta ora aproximativ 100 de oameni. "Tudorel, esti un gunoi / Ne tragi Iasul inapoi" si "Tudorele, esti un las / Faci ce zice un borfas / Nu vrem sa mai vii in Iasi" - scandeaza ei.

18.44: Sunt peste 700 de manifestanti acum in Capitala. Lumea scandeaza "Demisia!", "PSD, ciuma rosie!" sau "Nu scapati!"

Multe din masinile care trec prin piata claxoneaza in semn de sustinere.

18.37: Cativa oameni protesteaza si in centrul Ploiestiului, potrivit imaginilor transmise de Ziarul Incomod. Cei prezenti au vuvuzele si spun ca au iesit in semn de sustinere fata de Laura Codruta Kovesi.

18.35: Aproximativ 500 de manifestanti s-au adunat deja pana la aceasta ora

18.28: Circa 330 de persoane la aceasta ora in fata Guvernului. Jandarmii si-au facut aparitia in piata si au inceput sa monteze garduri separatoare

18.25: La Bistrita protesteaza in Piata "Petru Rares", in fata Prefecturii, circa 100 de manifestanti

La 18.15, in jur de 140 de persoane sosisera deja in Piata Victoriei din Capitala. Numarul lor creste de la un minut la altul.

In Bucuresti ninge si vantul bate simtitor, temperatura fiind in jur de -3,-4 grade.

Intr-o parte a pietei este un grup cu pancarte cu mesaje ecologiste, iar in partea dinspre Guvern - un grup de baieti dintr-o galerie care bat la tobe si scandeaza.

________________

Manifestatii pentru sustinerea DNA si a Laurei Codruta Kovesi, sub sloganul "Tudorele, pleaca tu, cu hotii tai", au fost anuntate pe Facebook, pentru duminica, in Piata Victoriei din Capitala, precum si in alte orase, precum Cluj, Sibiu, Arad, Ploiesti, Baia Mare, Craiova si Galati. Romanii din diaspora anunta si ei ca se vor solidariza cu cei din tara, in Dublin, Milano, Viena si Toronto.

"Da, stim, DNA-ul este foarte deranjant pentru cei care toaca banii romanilor si vor sa traiasca linistit cu asta. Apropos, in 2016, DNA, doar in dosarele de mare coruptie, a urmarit recuperarea sumei totale de 667 de milioane de euro. Adica bani furati de la romani de catre corupti. (...) NU RENUNTAM, nu acceptam un abuz facut de o gasca de infractori", scriu organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului din Bucuresti.

Protestul din Capitala ar urma sa inceapa in jurul orei 18.00 si va avea loc in Piata Victoriei.

Manifestatii de sustinere a DNA sunt anuntate si in Alba Iulia (prefectura), Arad (in fata primariei), Baia Mare (Piata Revolutiei), Bistrita (Piata Petru Rares), Braila (in fata primariei), Botosani (Piata Revolutiei), Brasov (prefectura), Cluj (Monumentul Memorandistilor), Constanta (prefectura), Craiova (Piata Mihai Viteazu), Focsani (Piata Unirii), Galati (prefectura), Iasi (Piata Unirii), Pitesti (Piata Vasile Milea), Ploiesti, Ramnicu Valcea (Scuarul Revolutiei), Satu Mare (pietonalul Corneliu Coposu), Sibiu (Piata Mare), Suceava (Palatul Administrativ), Targu Jiu (biserica de langa prefectura), Targu Mures (prefectura), Timisoara (Piata Operei), Tulcea (Piata Civica).

De asemenea, romanii din diaspora au anuntat ca vor solidariza cu cei din tara, astfel ca vor organiza proteste in Dublin (in fata ambasadei Romaniei), Milano (Consulatul roman), Toronto (Nathan Phillips Square) si Viena (in fata ambasadei Romaniei).

Peste 1.000 de persoane au protestat si joi seara in Piata Victoriei, imediat dupa anuntul ministrului Justitiei de declansare a procedurilor de revocare a Laurei Codruta Kovesi, oamenii strigand: "DNA sa vina sa va ia", "Nu scapati!", "Hotii", "Tudorel, demisia!". Proteste au fost si in Cluj-Napoca, Sibiu, Constanta, Brasov sau Iasi.