O delegatie nord-coreeana la nivel inalt, condusa de un general cunoscut ca un partizan al liniei dure a Phenianului, a sosit in Coreea de Sud pentru a participa la ceremonia de inchidere a Jocurilor Olimpice de iarna, a anuntat duminica Seulul, transmite AFP, citata de Agerpres.

Cei opt membri ai acestei delegatii oficiale, care este condusa de generalul Kim Yong Chol, au trecut Zona Demilitarizata (DMZ), care divizeaza peninsula, pe la postul de frontiera Dorasan, la nord de Seul, a indicat un purtator de cuvant al ministerului sud-coreean al Unificarii.

Delegatia va asista duminica la ceremonia de inchidere a JO de la Pyeongchang care, dupa doi ani de tensiuni in peninsula, au contribuit la o spectaculoasa destindere in regiune.

Sosirea generalului Kim Yong Chol a provocat iritarea opozitiei sud-coreene, care a manifestat contra venirii sale.

Aceasta il considera drept un criminal de razboi care merita pedeapsa cu moartea, generalul fiind suspectat ca a condus o perioada Biroul general de recunoastere ce gestioneaza operatiunile nord-coreene de spionaj si ca a ordonat inclusiv torpilarea corvetei sud-coreene Cheonan in 2010, operatiune soldata cu 46 de morti.

A fost de asemenea anuntata pentru aceasta ceremonie de inchidere prezenta fiicei mai mari a presedintelui american, Ivanka Trump, ceea ce provoaca o dilema protocolara pentru organizatori, deoarece aceasta din urma nu intentioneaza sa intalneasca delegatia Coreei de Nord.