Premierul Viorica Dancila spune ca in vizita sa la Bruxelles a fost asigurata de catre presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ca pana la 1 ianuarie 2019, cand va prelua presedintia Consiliului Europene, Romania va fi membru al spatiului Schengen si nu se va mai afla sub MCV. Ea a declarat, la Antena 3, ca Romania indeplineste criteriile tehnice pentru a fi membru Schengen si ca este o decizie politica, existand tari care se impotrivesc, iar Jean Claude Juncker va avea discutii cu presedintii acestor state, relateaza New.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am discutat cu domnul presedinte Juncker, mi-a dat asigurarea ca Romania nu va intra in presedintia Consiliului Uniunii Europene fara sa fie in Schengen si in acelasi timp cu sanctiunea MCV. Romania va trebui sa aiba presedintia Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, iar pana la sfarsitul anului 2018 trebuie ca cele doua lucruri atat de importante pentru Romania sa se intample. Domnul presedinte Juncker m-a sigurat de sustinerea dumnealui si, bineinteles, de sustinerea pentru Romania", a declarat premierul Viorica Dancila intr-un interviu difuzat sambata de Antena 3.

Ea a afirmat ca sunt indeplinite conditiile tehnice pentru intrarea Romaniei in spatiul Schengen, iar decizia este politica, fiind state care se impotrivesc.

"Am avut asigurari de mai mult timp ca indeplinim criteriile tehnice. Aici este mai mult o decizie politica, sunt tari care se impotrivesc, dar cred ca putem rezolva acest lucru prin discutii pe care sa le am atat la nivel national cu premierii tarilor care se impotrivesc, dar si la nivel european; cred ca asigurarea data de presedintele Juncker este incurajatoare si presupune discutiile pe care dumnealui sa le aiba cu presedintii tarilor care inca cred ca Romania nu trebuie sa faca parte din Schengen", a declarat premierul Viorica Dancila.

Intrebata daca a discutat cu presedintele Iohannis despre aceste chestiuni, ea a spus ca va avea o discutie cu seful statului, pentru ca este important ca impreuna sa faca demersurile pentru ca pana la sfarsitul anului 2018 Romania sa intre in spatiul Schengen, iar MCV sa fie ridicat.

"Este o sanctiune nedreapta pentru Romania. In momentul in care o sanctiune este aplicata doar la doua tari, iar celelalte state membre nu au aceste sanctiuni si nu se poate vorbi despre aceste sanctiuni, creeaza un fel de frustrare si un fel de pedeapsa pe care o aplici doar unor tari. Acest lucru trebuie incheiat si este important ca atat eu, in calitate de prim-ministru, si presedintele Romaniei sa facem toate demersurile astfel incat la incheierea anului 2018 sa vorbim despre Romania ca si membra a spatiului Schengen si MCV sa fie ridicat pentru Romania", a adaugat Dancila.

Premierul Viorica Dancila s-a aflat marti si miercuri intr-o vizita la Bruxelles.