Raportul publicat vineri pe site-ul Ministerului Justitiei contine un singur exemplu legat de o hotarare judecatoreasca care vorbeste despre "erori" de transcriere, dupa ce ministrul Tudorel Toader acuzase joi seara, in conferinta sa de presa, "falsificarea transcierii unor convorbiri telefonice" si sustinuse ca are "notate multe hotarari judecatoresti prin care instanta a statuat neconcordanta dintre ce se aude si ce se vede".

Tudorel Toader cere revocarea Laurei Codruta KovesiFoto: Captura Antena 3

Punctul 18 al acestui raport se intituleaza "Lipsa de masuri in cazuri grave constatate de instantele de judecata - falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice".

"Inregistrarea are un continut, transcriptul are un alt continut. Am aici notate multe hotarari judecatoresti prin care instanta a statuat neconcordanta dintre ce se aude si ce se vede, intre inregistrare si transcriere, motiv pentru care cauza a fost trimisa inapoi la urmarire penala, iar daca dumneavoastra nu vi se pare grav asa ceva, aflati ca mie mi se pare a fi foarte grav", spunea Tudorel Toader, joi seara.

Raportul prezentat vineri contine un singur exemplu, respectiv "Dosarul 3441/1/2016 - Incheierea numarul 18 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie din ianuarie 2017 ca urmare a plangerii formulate de petentii Sturza Paltin Gheorghe si Zaharia Gabriela Rodica impotriva Ordonantei de clasare a PICCJ".

Aici, se arata, potrivit raportului lui Tudorel Toader:

"In ceea ce priveste amploarea sau cantitatea erorilor incluse in transcrierile certificate, Judecatorul constata ca in procesele verbale sunt multiple erori, petentii invocat aproximativ 1000 in 19 procese verbale" "...Sintagma 'spaga a doua' nu numai ca are legatura cu obectul material al infractiunilor imputate petentilor, dar are si amplitudinea de a constitui un probatoriu direct, util si eficient in raport cu acuzatia, elemente de lipsesc in situatia sintagmei 'faza a doua'".