Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat amenzi in valoare de 132.360 de lei, in urma celor 1.470 de controale efectuate in industria avicola, la nivel national, in perioada august 2017-februarie 2018, a anuntat, miercuri, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), potrivit Agerpres.

De asemenea, au fost retrase de la comercializare 178.200 de oua si au fost retinute oficial de la centre de ambalare a oualor 1.238.460 oua si 3.250 de kilograme de produse din oua lichide, din unitati de procesare a oualor.

Potrivit sursei citate, toate aceste produse au fost dirijate catre unitati autorizate de neutralizare, unde au fost distruse.

"Incepand cu luna august a anului trecut, ANSVSA a demarat o actiune tematica de control, la nivel national, pentru a verifica modul in care operatorii din industria avicola respecta conditiile sanitare veterinare si de siguranta a alimentelor referitoare la producerea oualor si a produselor din oua, destinate comercializarii. Verificarile au vizat respectarea normelor de biosecuritate aplicabile fermelor avicole, respectarea conditiilor de igiena si de temperatura in unitatile de ambalare, procesare si depozitare a oualor, asigurarea trasabilitatii oualor si a produselor din oua si eventuala prezenta a substantei Fipronil in aceste produse", precizeaza comunicatul ANSVSA.

Controalele au fost realizate in fermele de gaini ouatoare, abatoare de pasari, centre de colectare si ambalare oua, unitati de procesare oua, unitati de comercializare, depozite farmaceutice veterinare, fabrici de nutreturi, precum si in unitatile care au fost autorizate pentru efectuarea actiunilor de dezinfectie, dezinsectie si deratizare.

Astfel, in ultimele 7 luni s-au realizat 1.470 de controale oficiale, dintre care 776 in ferme de gaini ouatoare, iar restul in: centre de colectare a oualor, centre de ambalare a oualor, unitati de producere a oualor lichide, unitati de procesare a oualor, unitati de depozitare oua, depozite de produse medicinale veterinare si firme care efectueaza actiuni de dezinfectie, dezinsectie si deratizare.