Romania se mentine in anul 2017 pe locul 26 in clasamentul indicelui de perceptie a coruptiei la nivelul statelor UE, in urma tarii noastre fiind Ungaria si Bulgaria, conform unui raport al Transparency International, relateaza Agerpres.

Indicele de Perceptie a CoruptieiFoto: Transparency International

Transparency International a lansat miercuriraportul anual privind Indicele de Perceptie a Coruptiei (IPC)la nivel global, prin intermediul caruia se realizeaza un clasament al gradului de coruptie in sectorul public, asa cum este perceput de mediul de afaceri si experti independenti din cele 180 de state incluse in analiza, informeaza un comunicat al organizatiei.

Romania se mentine cu acelasi scor, de 48 de puncte, ca in urma cu un an si pe acelasi loc (26) la nivelul Uniunii Europene, la egalitate cu Grecia. Singurele tari din Uniune care au punctaje mai mici decat Romania sunt Ungaria (45 de puncte, locul 27) si Bulgaria (43 de puncte, locul 28). La nivelul UE, media IPC este de 66 de puncte, similar cu anul anterior.

La nivel global, in topul statelor percepute ca fiind cel mai putin corupte se afla Noua Zeelanda, cu 89 de puncte din 100 posibile si Danemarca - 88 de puncte, urmate de Finlanda, Norvegia si Elvetia, fiecare cu cate 85 de puncte. Media la nivel global este de 43 de puncte, la fel ca anul anterior.

Clasamentul este intocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, in care 0 inseamna "foarte corupt" iar 100 - "deloc corupt". Pentru fiecare stat sunt utilizate intre trei si 16 surse diferite, metodologiile utilizate de acestea fiind revizuite de Transparency International, pentru a se asigura ca indeplinesc standardele de calitate ale TI.

Conform raportului intocmit de Transparency International, este pentru prima data cand la varful ierarhiei se inregistreaza scoruri sub 90 de puncte, ceea ce releva o tendinta globala de scadere a punctajelor din clasament.

"In acest context, faptul ca Indicele de Perceptie a Coruptiei 2017 calculat pentru tara noastra este neschimbat poate fi vazut ca o usoara imbunatatire. In urmatorii ani consideram ca in Romania, pe langa mijloacele de coercitie, este nevoie de o abordare sistematica de prevenire a coruptiei, de responsabilizare a factorilor de decizie si o mai solida implicare a comunitatilor locale. Pentru administratia publica este necesara accentuarea rolului preventiei, prin implementarea unor mecanisme transparente si eficiente pentru eliminarea vulnerabilitatilor la coruptie, pentru cheltuirea eficienta a fondurilor publice si cresterea integritatii la nivelul institutiilor publice. Avand in vedere ca sectorul privat joaca un rol cheie in modelarea felului in care societatea raspunde fenomenului coruptiei iar un mediu de afaceri integru si transparent poate contribui decisiv la dezvoltarea Romaniei, consideram ca in sectorul privat este nevoie de o imbunatatire a mecanismelor de conformitate si integritate, in scopul asigurarii competitivitatii economice", se arata in raport.

Potrivit comunicatului, Transparency International Romania vine cu cateva propuneri constructive in atentia guvernantilor, administratiei publice locale si mediului de afaceri.

Una dintre propuneri se refera la modernizarea standardelor de buna guvernanta locala, prin implementarea Sistemului de Integritate la nivelul administratiei publice locale (LIS). Un astfel de sistem functional poate juca un rol important in vederea consolidarii integritatii locale si implicit in prevenirea coruptiei. Proiectul se adreseaza tuturor persoanelor implicate in dezvoltarea comunitatii locale, de la primar si consilieri locali, la oameni de afaceri, organizatii neguvernamentale si simpli cetateni.

O alta propunere vizeaza consolidarea si dezvoltarea sistemului de management al eticii si conformitatii la nivelul organizatiei. De asemenea, se propun identificarea si implementarea valorilor de natura etica si deontologica necesare pentru asigurarea functionarii eficiente a organizatiei, a bunei guvernante si a cresterii capitalului de incredere al partilor interesate in brandul organizatiei.

Toate aceste propuneri sunt in concordanta si pot contribui la indeplinirea Obiectivului general 3 din Strategia Nationala Anticoruptie 2016 - 2020: "Consolidarea integritatii, reducerea vulnerabilitatilor si a riscurilor de coruptie in sectoare si domenii de activitate prioritare", mai mentioneaza sursa citata.