Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) judeca, miercuri, sesizarile depuse de USR asupra modificarilor la cele trei legi ale justitiei, fiind formulate si alte motive de neconstitutionalitate fata de cele sesizate deja de PNL si de instanta suprema si judecate deja de CCR, potrivit news.ro.

Sesizarile asupre celor trei legi ale Justitiei modificate in Parlament au fost depuse in 22 ianuarie de USR, care spunea ca a descoperit si alte motive de neconstitutionalitate fata de cele sesizate de PNL si de instanta suprema.

Liderul USR, Dan Barna, afirma ca unul dintre argumentele din contestatiile depuse la CCR este ca proiectele incalca obligatiile rezultate din aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale Uniunii Europene.

"Juristii USR au gasit noi motive de neconstitutionalitate fata de sesizarile deja depuse la CCR de ICCJ si PNL pe legile justitiei. De exemplu, ICCJ nu a invocat in sesizare motive extrinseci, de procedura, ci s-a limitat la atacarea unor articole individuale, in timp ce USR a aratat in sesizare ca cele trei proiecte de modificare a legilor justitiei au fost adoptate cu incalcarea principiului bicameralismului si principiului respectarii legii, precum si cu incalcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului. De asemenea, juristii USR au aratat in sesizare ca proiectele incalca obligatiile rezultate din aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale Uniunii Europene. In ceea ce priveste motivele intrinseci de neconstitutionalitate, USR a contestat in plus fata de ICCJ separarea stricta a carierelor judecatorilor si procurorilor si diminuarea atributiilor plenului CSM in favoarea sectiilor separate", a declarat Dan Barna.

Presedintele USR mai spunea ca sesizarile au fost finalizate de catre USR anul trecut, dar nu au fost depuse din cauza numarului insuficient de semnaturi.

Sesizarile au fost semnate de toti cei 27 de deputati ai partidului, de 16 deputati PMP, de patru independenti si de trei deputati PNL.

Modificarile asupra celor trei legi ale Justitiei adoptate la sfarsitul anului trecut de catre Parlament - Legea 317 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si Legea 304/2004 privind organizarea judiciara - au fost constestate la CCR si de catre PNL si de Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar CCR a decis in cazul tuturor celor trei legi ca modificarile sunt partial neconstitutionale.