Cincisprezece membri ai organizatiei Noua Dreapta protesteaza marti, in fata Muzeului National al Taranului Roman, fata de proiectia filmului "120 Battements par minute/ 120 de batai pe minut", de Robin Campillo, si acuza conducerea muzeului si pe Cristian Mungiu, care, prin Voodoo Films, distribuie acest lungmetraj la nivel national, ca promoveaza astfel de pelicule, scrie news.ro.

Protestul autorizat de primarie, spun cei prezenti la MNTR va dura "o ora si jumatate, atat e filmul". Pelicula de 143 de minute a fost premiata de juriul Festivalului de Film de la Cannes, in 2017, si a fost propunerea Frantei pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film intr-o limba straina alta decat engleza" a premiilor Oscar.

"Nu vreau sa fac scandal, nu intru in sala, voi sta aici", a spus unul dintre membrii organizatiei. "Au dreptul lor, dar nu aici, de ce sa nu vorbim despre traditia romaneasca, despre Dragobete? Ar trebui sa promoveze filmele romanesti, pur romanesti, cu traditie, filme istorice, despre taran... Horea, Closca si Crisan. Si stiti si dumneavoastra..."

Veniti cu pancarte - "Mama, tata, frate, sora, nu Sodoma si Gomora", "Nu casatoriilor si adoptiilor homosexuale" si "Rusine, Cristian Mungiu" - ei au inceput protestul la ora 18.00.

De ce Cristian Mungiu? "Din cate am inteles, el a organizat proiectiile acestor tipuri de filme la Muzeul Taranului Roman".

Tudor Ionescu, liderul Noua Dreapta, a tinut un discurs: "Este a treia provocare intr-o singura luna, al treilea film cu tematica homosexuala la Muzeul Taranului Roman. (...) Conducerea interimara a muzeului e implicata in aceasta provocare - o doamna pe nume Liliana Passima - care e direct vinovata de programarea unor astfel de filme aici, si domnul regizor Mungiu, distribuitorul acestui film in Romania. Dupa ce domnul Mungiu ne-a obisnuit cu filme sordide, urate in adevaratul sens al cuvantului, de la care nu pleci fericit, cu o stare pozitiva, pentru ca nu ai cum. Pun in lumina avortul, sunt pro-avort, pro-crima, in care e atacata biserica, acum promoveaza astfel de filme".

Protestatarii, care au incercat sa intre si in sala de cinema, insa accesul nu a fost posibil dupa ora inceperii filmului, sunt supravegheati de jandarmi si spun ca vor mai ramane in fata muzeului pana la finalul proiectiei.