Sindicatul Politistilor Europeni "Europol" a sesizat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) cu privire la faptul ca structurile Politiei Romane nu asigura programul permanent de lucru al angajatilor, existand multe situatii in care politistii sunt chemati la munca din timpul liber, si cere membrilor acestuia sa se intalneasca urgent pentru a analiza si propune masuri urgente pentru rezolvarea acestei probleme, informeaza news.ro.

"Structurile Inspectoratului General al Politiei Romane si ale Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane nu asigura caracterul permanent al serviciului politienesc prin planificarea pe durata celor 24 de ore a politistilor din cadrul diferitelor specialitati (...). In momentul de fata, la nivelul structurilor subordonate celor doua arme, Politie si Politie de Frontiera, exista sute de situatii in care programul de lucru al politistilor nu acopera cele 24 de ore iar serviciul politienesc se asigura prin chemari de la domiciliu a politistilor aflati in timpul de refacere a capacitatii de munca", explica sindicatul Europol intr-o adresa transmisa CSAT.

Sindicalistii spun ca cetatenii au de suferit din cauza faptului ca politistii sunt chemati de acasa la serviciu, pentru ca in acest fel nu mai este asigurata calitatea actului politienesc: timpul de asteptare de la momentul sesizarii la momentul interventiei este mai mare, iar autorii infractiunilor pot scapa si eficienta actiunilor politistilor este afectata de oboseala acumulata de acestia.

De asemenea, sindicatul Europol sustine ca Ministerul Afacerilor Interne este obligat sa asigure planificarea in serviciu a politistilor pe toata durata celor 24 de ore, zilnic si solicita CSAT sa se intruneasca urgent pentru a gasi solutii la aceasta problema.

"Va rugam sa convocati in regim de urgenta Consiliul pentru a analiza si propune masuri urgente pentru ca, atat integritatea politistilor sa fie protejata , cat si siguranta cetateanului sa fie restabilita in raport cu prevederile legale incidente", spun sindicalistii.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a anuntat sambata ca se afla in proces de consultare cu unitatile centrale si teritoriale, precum si cu organizatiile sindicale si profesionale, in vederea adoptarii celor mai bune solutii care vor asigura un serviciu politienesc permanent, dar si respectarea drepturilor personalului privind odihna. Decizia vine dupa ce s-au semnalat probleme la unele posturi comunale care, din lipsa de personal, nu au asigurata permanenta in conditii eficiente.