Actualizat acum

Articol sustinut de Raytheon

Achizitia sistemelor Patriot, desfasurata in baza unei proceduri transparente

de     Smile Media
Marţi, 20 februarie 2018, 10:06 Actualitate | Esenţial


Rachete Patriot
Foto: raytheon.com
In luna noiembrie a anului trecut, Romania a semnat un contract cu guvernul Statelor Unite pentru achizitia sistemului de aparare antiaeriana si anti-racheta Patriot. Acest tip de tranzactie se desfasoara prin intermediul unui program special american numit Foreign Military Sales (FMS), care garanteaza transparenta in toate tranzactiile cu tarile care aleg sa cumpere sisteme precum Patriot.
 
Unul dintre cele mai importante programe ale Planului de Inzestrare al Romaniei pentru 2017 - 2026 consta in achizitia rachetelor sol-aer cu raza lunga de actiune, menite sa sustina modernizarea capabilitatilor de aparare a Romaniei si a flancului estic al NATO.

In urma unui proces de cercetare si comparare a capabilitatilor sistemelor disponibile in acest moment, Armata romana a ales Patriot, principalele sale argumente fiind faptul ca este un sistem anti-racheta dovedit in lupta, care ofera un grad inalt de interoperabilitate. De altfel, Patriot sta la baza apararii antiaeriane si anti-racheta pentru 14 natiuni.
 
Pasii procesului de achizitie

Toate achizitiile militare realizate cu Statele Unite se desfasoara prin proceduri stricte care sunt reglementate pentru a garanta transparenta si corectitudinea. Aceste proceduri sunt parte a programului Foreign Military Sales (FMS), o metoda interguvernamentala de comercializare a echipamentelor, serviciilor si pregatirii militare americane catre alte tari. Pentru a intra in program si pentru a demara procedurile de achizitie, tarile doritoare au nevoie sa primeasca o autorizatie. Odata obtinuta aceasta autorizatie, programul presupune incheierea unor contracte formale, numite Scrisori de Oferta si Acceptare, intre guvernul Statelor Unite si cumparatorul extern - in acest caz, Romania.
 
Achizitiile militare responsabile stau la baza cooperarii optime intre parteneri
 

Suedia si Polonia sunt de asemenea in proces de achizitie a unor sisteme Patriot si urmeaza aceeasi procedura ca si Romania, aderand la programul Foreign Military Sales. Cu toate acestea, preocuparile si nevoile fiecarei tari sunt diferite, astfel incat produsul final si conditiile de achizitie sunt personalizate pentru fiecare partner in parte. In acelasi timp, costurile de fabricatie si pentru imbunatatiri ulterioare, precum si experienta operationala se impart intre toate tarile care detin sistemul.

Vanzarile militare responsabile si transparente contribuie la securitatea nationala si la obiectivele de politica externa pentru ca sustin relatiile bilaterale si maresc interoperabilitatea dintre Romania si armatele aliate precum cea a Statelor Unite si a altor state membre NATO.
Citeste mai multe despre   


3004 vizualizari

 • +3 (37 voturi)    
  Nu pot sa descriu ce bine ma simt cand un (Marţi, 20 februarie 2018, 10:21)

  Jos_Dictatura_Dragnea [utilizator]

  producator de armament greu face reclame pe un site de stiri, e ca nuca in perete indiferent de motivatii.

  Nu-mi plac reclamele la medicamente, dar as prefera sa vad din alea, in loc de reclame la rachete... de parca ar fi superoferta de distrugere in masa.
  • -2 (20 voturi)    
   Care reclama - DUPA vanzare?! :) (Marţi, 20 februarie 2018, 14:19)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Jos_Dictatura_Dragnea

   Nu-i reclama. Este pentru placerea ta, ca sa te simti bine :)

   PS. Technologia militara este o masura ... profilactica. ca sa nu ai nevoie de medicamente.
   PS. 2. Banii de scoli, spitale, investitii, etc sunt acolo, dar ii capturati de Mafia PSD ... hoarda de jigodii care vor sa puna Romania alaturi de Rusia.
    #showComment
  • +1 (9 voturi)    
   nu e musai reclama... (Marţi, 20 februarie 2018, 21:02)

   Foxcrawl.com [utilizator] i-a raspuns lui Jos_Dictatura_Dragnea

   ci mai mult un articol prin care sa te asigure de transparenta procesului si despre cum au loc procedurile. Asta pentru a nu sari ca altii care vor spune ca de banii respectivi s-ar fi facut 10 autostrazi, 100 de spitale si 1 milion de parcuri de joaca :) P/S: 1. Raytheon nu prea are nevoie de reclama fiind deja un lider, plus ca 2. tranzactia e deja pe fagas deci nu trebuie sa mai convinga pe nimeni pt aprobare.
 • +2 (30 voturi)    
  chiar vroiam sa intreb (Marţi, 20 februarie 2018, 12:09)

  tahomir [utilizator]

  daca achizitia a fost transparenta si uite ca da, a fost.
  Prin urmare 2 miliarde de dolari bine cheltuiti, nu cum ar fi fost daca ar fi fost folositi banii pentru spitale, scoli sau, doamne fereste, fabrici noi.
  • -2 (20 voturi)    
   Pai la tine s-au gandit oamenii ... (Marţi, 20 februarie 2018, 14:15)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   Au vrut sa te lamureasca.
   PS. In caz ca tot nelamurit esti: Nu, Dragnea nu poate mitui chiar pe oricine. Este doar un mic reptilian scapat temporar de la zoo. Ca tine.
    #showComment
 • +1 (23 voturi)    
  Felicitari pentru promptitudine! (Marţi, 20 februarie 2018, 13:01)

  complet_retard [utilizator]

  Si mai zi unii ca Imperiul Raului ar fi in faliment!

  Iata ca postacii kremlinisti s-au dovedit foarte prompti in lansarea de comentarii la articol...
  • 0 (26 voturi)    
   Postac (Marţi, 20 februarie 2018, 13:59)

   DanielC [utilizator] i-a raspuns lui complet_retard

   Cine e postac?
   Ți se pare ca e o prioritate? Un spital județean costa 60 de milioane. Modernizarea școlilor câteva milioane. Cea mai scumpa autostrada ar fi cat costul acestor rachete.
   În al doilea rand, vrei sa spui ca într-un război cu federația rusa aceste rachete vor învinge o ofensiva All in? Sa fim serioși și realiști de ce am cumpărat aceste rachete. Într-un limbaj poate nepotrivit se numește taxa de protecție.
    #showComment#showComment#showComment
  • -4 (8 voturi)    
   ESTE in faliment. (Marţi, 20 februarie 2018, 14:12)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui complet_retard

   Singura industrie de success le este ... Realitatea Virtuala :)
    #showComment
  • +2 (16 voturi)    
   Daca eu sunt kremlinist, tu esti capitalist (Marţi, 20 februarie 2018, 14:25)

   Jos_Dictatura_Dragnea [utilizator] i-a raspuns lui complet_retard

   salbatic.

   Daca sunt impotriva reclamelor la RACHETE MILITARE in stirile mele zilnice asta nu ma face "kremlinist", ci doar un om cu bun simt.

   Nu zic ca nu sunt necesare, avand in vedere starea jalnica a armatei romane, dar Raytheon nu ma impresioneaza punand reclame aici, n-o sa ma faca sa cer guvernului sa mai cumpere inca 1000 de rachete.
    #showComment
 • 0 (22 voturi)    
  Transparenta (Marţi, 20 februarie 2018, 13:55)

  DanielC [utilizator]

  Uitați cum avea România 4 miliarde de dolari. Uitați cum nu ii mai are. Într-un mod transparent, deschis și legal. Pentru ca prioritățile noastre sunt de a cumpăra rachete. Vor fi transportate pe autostrada care nu e o prioritate.
  • +6 (16 voturi)    
   Prioritatea prioritatilor este securitatea, (Marţi, 20 februarie 2018, 14:11)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui DanielC

   tataie.
  • +7 (11 voturi)    
   de 28 ani (Marţi, 20 februarie 2018, 16:53)

   Ord [utilizator] i-a raspuns lui DanielC

   se fac studii de fezabilitate si vor mai dura 28. Nu au fost in stare ca in 28 de ani cu atatea miliarde in bugetul transportului sa faca autostrazi. Macar cei din aparare daca au un ban il investesc.
 • -4 (18 voturi)    
  Intre timp in Romania saracia ia amploare (Marţi, 20 februarie 2018, 14:36)

  quietguy58 [utilizator]

  Care sunt "prioritatile"??? Biserici, rachete sau copiii?

  "Peste jumătate dintre copiii români (51%) trăiesc sub spectrul sărăciei, iar unii chiar în sărăcie extremă, care le limitează dreptul la creștere și dezvoltare fizică normală, arată World Vision România.

  Situația este mult mai rea la sat, unde locuiesc 74% dintre copiii săraci ai României și unde sărăcia este citată ca principala cauză a abandonului școlar.

  „Situația copiilor din mediul rural este disperată”, susținea la finele anului trecut Philip Alston, raportorul special ONU pentru sărăcie extremă şi excluziune socială. Acesta menționa că riscul de sărăcie pentru copiii de la țară este de trei ori mai mare decât pentru cei din mediul urban, iar situația se înrăutățește de la un an la altul. Dacă în 2012, unul din 10 copii din zonele rurale au declarat că se culcă flămânzi, în 2014 această rată a crescut la 1 din 8 copii, conform unui studiu realizat de World Vision România şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

  „În plus față de cei 40% care se confruntă cu riscul de sărăcie sau de excluziune socială, se estimează că 29% suferă de privațiuni materiale severe, de aproape trei ori mai mult decât media UE”, se menționează în concluziile preliminare ale vizitei în România a lui Philip Alston.

  În același timp, Raportul Parlamentului European arată că în privința sărăciei copiilor, România conduce detașat, cu 51%, urmată de Bulgaria, unde 45,2% dintre copii se află în risc de sărăcie."

  Link: http://romanialibera.ro/special/documentare/225-000-de-copii-din-romania-merg-la-culcare-flamanzi-405648
  • +6 (14 voturi)    
   In locul in care este Romania geografic (Marţi, 20 februarie 2018, 14:59)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui quietguy58

   si geopolitic, daca nu-is asigura securitatea "beton beton", ei bien, saracia se va agrava si mai mult, pentru ca dezvoltarea si prosperitatea NU vin in tarile in care nu vin investitiile internationale mari, si astea nu vin in zone problematice dpdv securitatea, geopolitic. De exemplu, crezi ca Israelul s-ar putea dezvolta daca nu ar avea o armata extraordinar de puternica?

   Pe scurt, Romania are nevoie de dezvoltare, iar dezvoltarea este o dinamica destul de complexa, cu multe variabile, dar exista si o anumita ordine destul de clara daca analizezi: securitatea vine la inceput. Sigur, in paralel trebuie mai multe lucruri. Nu se poate face tot peste noapte. Gandeste-te cate generatii de copii ar fi sacrificate daca Romania nu ar investi in securitate (deci implicit in dezvoltare)?

   Nu investiile in armata sunt problema Romaniei, ci neimplicarea majoritatii celor care ar putea sa se asocieze si/sau sa lucreze individual pentru schimbarea in bine a societatii. Ma refer in primul rand la mentalitati si practici si atitudini progresiste vs. retrograde. Ne trebuie si fortarea schimbarii in bine a societatii si dezvoltarea armatei ergo intarirea securitatii Romaniei (si Europei Centrale in general). Asta este realitatea.
    #showComment
  • +1 (15 voturi)    
   By the way, despre biserici: (Marţi, 20 februarie 2018, 15:29)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui quietguy58

   Din punctul meu de vedere, armata este o prioritate maxima. Bisericile sunt prioritate nula. Sunt o sarlatanie devenita fenomen social. Iar educatia sunt o prioritate la fel de mare ca securitatea. Aici, da, ne trebuie educatie, nu indoctrinarea hotzasca a popilor.
 • +2 (6 voturi)    
  dar de ce ? (Miercuri, 21 februarie 2018, 1:18)

  Liviu2018 [utilizator]

  Ironic este ca toata lumea cumpara acum rachete rusesti S400 care se spune ca sunt superioare rachetelor patriot , invechite si scumpe.
  • -1 (1 vot)    
   .... (Miercuri, 21 februarie 2018, 17:26)

   guest3 [utilizator] i-a raspuns lui Liviu2018

   Da? Si cine este "toata lumea" asta ? Sunt curios sa aflu.
 • +4 (4 voturi)    
  recunosc (Miercuri, 21 februarie 2018, 11:18)

  cucuveauamov [utilizator]

  ca ne-au luat banii intr-un mod foarte transparent.
  • +1 (1 vot)    
   In plina heghemonie psd (Miercuri, 21 februarie 2018, 18:33)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Sa razi, sa plangi....
 • +3 (5 voturi)    
  E o vorba... (Miercuri, 21 februarie 2018, 12:51)

  alunescu [utilizator]

  Cine se scuza se acuza! Remember Bechtel...Curat murdar coane Fanica!
 • -1 (3 voturi)    
  Cine a facut faimoasa autostrada invizibila? (Miercuri, 21 februarie 2018, 14:18)

  quietguy58 [utilizator]

  Cine a facut faimoasa autostrada invizibila din Romania? Parca Bechtel, nu?
  Cine a falimentat ARO?
  • +1 (1 vot)    
   dau exemple rasuflate (Miercuri, 21 februarie 2018, 20:46)

   opinius [utilizator] i-a raspuns lui quietguy58

   Bechtel a facut singura autostrada care pana acum nu s-a surpat desi este printre dealuri. Nici reasfaltari nu au fost. Da, a fost super mega scumpa, dar banii nu s-au dus pe lucrari efective. Costul a fost relativ OK data fiind configuratia terenului si oricum mai mic decat la Sibiu-Deva si Deva-Lugoj.

   Bechtel a incasat la greu (i) "taxa de mobilizare" pentru ca ani de zile i-au tinut in contract fara sa le dea ordinul de lucrari pentru ca nu aveau bani sa-i plateasca, (ii) penalitati de intarziere pentru "taxa de mobilizare" si (iii) penalitati de intarziere pentru plati restante pentru lucrari. Americanii, nu se joaca, si la ei timpul costa bani. Nu-I poti tine incurcati.

   Contractul cu Bechtel a fost o lectie si pentru CNADNR. De atunci sufla si in iaurt si nu mai prea agreaza penalitati de intarziere nici cand sunt vinovati. Reversul - constructorii au mutat penalitatile estimate in costul lucrarilor. Cine credeti voi ca va accepta sa lucreze si ieftin si si cu plata intarziata si fara penalitati, si pe baza de studii de fezabilitate proaste cu surprize la tot pasul?

   Cu Aro lucrurile sunt si mai clare: FPS a facut un contract prost cu un cetatean american mega obscur care nici macar nu era cine stie cine...
    #showComment
 • +2 (2 voturi)    
  PACE (Miercuri, 21 februarie 2018, 19:09)

  elysyum [utilizator]

  Si vis pacem para bellum .PUNCT
 • +2 (2 voturi)    
  Woa... (Miercuri, 21 februarie 2018, 23:11)

  lider [utilizator]

  Acesta a fost pretul platit pentru vizita la Washington si conferinta de presa din gradina cu minciunele ,de tinut minte!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version