Amazon.com a depasit saptamana trecuta Microsoft si a devenit pentru prima oara a treia cea mai mare companie din Statele Unite, in functie de capitalizarea de piata, relateaza MarketWatch, citat de news.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Actiunile Amazon au crescut miercuri cu 2,6% si au inchis ziua la un nivel record de 1.451,05 dolari pe unitate. Astfel, capitalizarea bursiera a companiei de comert online a crescut cu 17,69 miliarde de dolari, la 702,46 miliarde de dolari, In aceeasi perioada, actiunile Microsoft au avansat cu 1,6%, iar capitalizarea de piata cu 10,78 miliarde de dolari, la 699,22 miliarde de dolari.

Amazon a mai depasit pentru scurt timp Microsoft in timpul tranzactiilor din 7 februarie, dar a cedat pozitia de lider pana la inchiderea sedintei din acea zi.

La 31 ianuarie, Microsoft avea un avans de 29,17 miliarde de dolari fata de Amazon, cu o capitalizare de 731,56 miliarde de dolari fata de 702,39 miliarde de dolari, cand actiunile Microsoft au atins un nivel record. Dar actiunile Amazon au scazut mai putin decat cele ale Microsoft, iar apoi au crescut mai mult.

Dupa ce a raportat rezultate trimestriale peste asteptari la inceputul lunii februarie, Amazon a anuntat ca va colabora cu JP Morgan Chase si cu Berkshire Hathaway, compania miliardarului Warren Buffett, pentru imbunatatirea asistentei medicale a angajatilor.

Amazon a mai anuntat ca va incepe sa ofere livrarea gratuita, in doua ore, a comenzilor la Whole Foods, prin intermediul serviciului Prime Now.

Investitorii par totodata foarte interesati de posibile proiecte mai mari ale Amazon, in urma informatiilor din presa potrivit carora retailerul este interesat sa se implice in afacerile de aprovizionare a spitalelor, prin infiintarea propriului sistem de livrari, si in proiectarea unui cip pentru inteligenta artificiala, pentru a accelera timpul de raspuns al produselor sale controlate vocal.

Microsoft, pe de alta parte, a raportat rezultate peste asteptari aferente trimestrului al doilea fiscal. La inceputul saptamanii trecute, compania a anuntat ca va colabora cu startup-ul educational Chlakup.

Actiunile Amazon au scazut cu pana la 7,7% in perioada 31 ianuarie-9 februarie, iar ulterior au crescut cu 8,3%. Titlurile Microsoft au scazut cu pana la 10,5% in intervalul 31 ianuarie-8 februarie, iar apoi au avansat cu 6,8%.

In schimb, indicele Dow Jones a scazut cu 4,8% in aceasta luna, iar indicele Nasdaq 100, din care fac parte cele mai mari companii de tehnologie, a pierdut 4%.

Amazon este inca mult in urma Alphabet, compania mama a Google, care ocupa locul al doilea, cu o capitalizare de piata de 745,47 de miliarde de dolari. Primul loc este detinut de Apple, care are o capitalizare de 849,24 miliarde de dolari.

Jeff Bezos, fondatorul, directorul general si cel mai mare actionar al Amazon, a devenit cel mai bogat om din lume in urma cu mai multe luni, depasindu-l pe fondatorul Microsoft, Bill Gates. Bezos are in prezent o avere de circa 118 miliarde de dolari, iar Bill Gates de 90,3 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor.

La 31 decembrie, Jeff Bezos detinea 78,9 milioane de actiuni Amazon, respectiv 16,3% din titluri, potrivit celor mai recente date raportate la Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC). In conditiile in care actiunile Amazon au crescut cu 24,1% in acest an, Bezos ar putea fi mai bogat cu 22,2 miliarde de dolari in acest an.