Ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor, a declarat, sambata, ca, in cadrul unei intalniri de lucru prilejuite de Conferinta de la Munchen, pe teme de securitate europeana si euroatlantica, a evidentiat utilitatea organizarii Reuniunii ministrilor apararii in format B9 de la Bucuresti, din luna martie, pentru armonizarea pozitiilor aliatilor de pe flancul estic, in cooperare cu SUA, in vederea asigurarii unei abordari unitare, in perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie.

Mihai FiforFoto: Agerpres

"In cadrul pranzului de lucru gazduit astazi, (sambata-n.r.) de ministrul german al apararii, Ursula Gertrud von der Leyen, am evidentiat importanta valorificarii formatelor bilaterale, multilaterale si regionale in definirea pozitiilor tarilor membre NATO cu privire la gestionarea riscurilor la adresa securitatii. In acest sens, am evidentiat utilitatea organizarii Reuniunii ministrilor apararii in format B9, de la Bucuresti, din luna martie, pentru armonizarea pozitiilor aliatilor de pe flancul estic, in cooperare cu SUA, in vederea asigurarii unei abordari unitare, in perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie. Discutiile purtate cu omologul german au fost axate pe aspecte vizand cooperarea bilaterala in domeniul apararii, respectiv dezvoltarea unei cooperari puternice in domeniul informatiilor militare, in contextul mediului de securitate actual, dar si cooperarea industriala in domeniul militar. Ministrul Leyen a subliniat angajamentul ferm al Germaniei de a juca un rol determinant in cadrul NATO si in dezvoltarea capabilitatilor de aparare in interiorul Uniunii Europene", a scris ministrul Apararii Nationale, pe Facebook.

Fifor precizeaza, intr-o alta postare, ca tot sambata a avut o intalnire bilaterala cu Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO si fondatorul Rasmussen Global, care s-a axat pe subiecte referitoare la principalele riscuri si amenintari la adresa securitatii globale, cu accent pe Brexit si situatia din regiunea Ucrainei si a Marii Negre. De asemenea, ministrul roman al Apararii s-a intalnit cu omologul din Olanda, Ank Bijleveld, temele abordate referindu-se la securitatea europeana, cooperarea in domeniul apararii la nivel bilateral, dar si in cadrul european si aliat, precum si posibilitatea cooperarii in domeniul industriei de aparare.

Mihai Fifor s-a intalnit, sambata, si cu Mike Turner, reprezentantul Congresului SUA, prilej cu care a reiterat faptul ca Romania continua sa isi respecte angajamentele aliate si cele ce decurg din Parteneriatul strategic cu SUA.

"Cu acest prilej, au fost reconfirmate importanta relatiei transatlantice si nevoia de cooperare aprofundata cu partenerul american pentru intarirea securitatii europene si in special a stabilitatii din regiunea Marii Negre", mai precizeaza ministrul Apararii.