Automobilul Tesla Roadster, lansat de Elon Musk in spatiu in cadrul unui prim test reusit al rachetei Falcon Heavy si care se afla pe o orbita eliptica in jurul Soarelui, ar putea sa cada inapoi pe Pamant sau pe planeta Venus peste cateva milioane de ani, conform rezultatelor unui nou studiu, informeazaAgerpres, care citeaza Space.com.

Tesla RoadsterFoto: Tesla Motors

O echipa de cercetatori a dorit sa afle care va fi soarta automobilului despre care Elon Musk declara ca va pluti prin spatiu vreme de miliarde de ani. Cercetatorii au testat traiectoria masinii in cadrul unor simulari computerizate pentru urmatorii 3 milioane de ani.

Conform rezultatelor, automobilul are 6% sanse sa cada inapoi pe Pamant peste 1 milion de ani si respectiv 2,5% sanse sa cada pe Venus in acelasi interval de timp. In concluzie, peste cateva zeci de milioane de ani este aproape sigur ca automobilul va cadea pe una dintre aceste doua planete.

"Desi nu putem sa precizam cu certitudine pe care dintre planete va cadea automobilul, putem afirma ca nu va ramane in spatiu mai mult de cateva zeci de milioane de ani", a explicat coordonatorul acestui studiu, Hanno Rein, directorul Centrului pentru Stiinte Planetare din cadrul Universitatii din Toronto.

La apropierea de una dintre aceste doua planete, masina va arde complet in timpul trecerii prin straturile atmosferice.

Cercetatorii au ajuns si la concluzia ca automobilul va trece la o distanta relativ mica fata de Pamant, de ordinul a cateva sute de mii de kilometri, in 2091.