Liga Studentilor Iasi acuza o "atitudine servila fata de Ungaria" a coalitiei de guvernare PSD-ALDE si in special a ,inistrului de Externe, Teodor Melescanu, si ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge legea de infiintare a Liceului Romano-Catolic "Francisc Rakoczi" din Targu Mures.

Totodata, Liga Studentilor de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi ii cere presedintelui "sa isi intre in atributiile constitutionale de coordonare a politicii externe si de asigurare a suveranitatii Romaniei", potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

In discutie este proiectul de lege adoptat saptamana trecuta de Senat privind infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic "II. Rakoczi Ferenc" din Targu Mures.

Liga Studentilor considera ca proiectul de lege este neconstitutional, in conditiile in care elimina "rolul Guvernului Romaniei, prin Ministerul Educatiei Nationale si al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar in ceea ce priveste avizarea infiintarii unei institutii de invatamant". In plus, se incalca principiile autonomiei locale, descentralizarii si subsidiaritatii, reglementand, la nivel de principiu, o situatie particulara.

In acest sens, Liga Studentilor ii solicita presedintelui Klaus Iohannis sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei asupra motivelor de neconstitutionalitate ale legii si sa refuze promulgarea acesteia.

Liga Studentilor Iasi respinge argumentele invocate de UDMR, potrivit carora tinerii maghiari din Targu Mures nu au acces la educatie in limba materna, in conditiile in care, desi le-au fost acordate 53 de clase, au fost constitutie doar 49 dintre acestea, cu un numar mediu de 16 elevi in fiecare.

Liga Studentilor afirma ca si USR a comis o "grava si nepardonabila eroare" atunci cand a sustinut proiectul de lege.

De asemenea, Liga Studentilor acuza UDMR ca doreste sa rupa din liceul Teoretic "Bolyai Farkas" din Targu Mures, clase pentru infiintarea liceului romano-catolic si ca "promoveaza pe site-ul propriu, la sectiunea despre istoria institutiei, idei de factura iredentista".

Astfel, potrivit sursei citate, "perioada de dupa Marea Unire din 1918 este descrisa drept 'o perioada de mari greutati, fiind deplans faptul ca profesorii si elevii au trebuit sa invete si limba romana" perioada dintre 1940-1944, cand Targu Mures a facut parte din Ardealul de Nord in urma Diktatului de la Viena, "este vazuta de conducerea Liceului "Bolyai" drept o perioada de glorie si de afirmare a scolii, un rol important avandu-l organizatiile de tineret horthyste". In plus, site-ul liceului este exclusiv in limba maghiara, pagina in limba romana nefiind accesibila.

"Astfel de situatii au ramas fara raspuns din partea autoritatilor romane. Cea mai recenta este cea de la deschiderea anului universitar 2017-2018, cand premierul maghiar Viktor Orban a fost invitat la Universitatea Partium din Oradea, unde a sustinut un discurs iredentist, atacand integritatea teritoriala a Romaniei", afirma Liga Studentilor, care acuza actuala putere de "concesii diplomatice, politice si economice".

Printre acestea, problema Fondului Gojdu, "fond a carei situatie a ramas in aer dupa negocierile din 2005".

Liga Studentilor il acuza pe Teodor Melescanu si pentru faptul ca a oferit "in nume propriu, si fara vreo consultare publica prealabila sau vreo licitatie publica", Ungariei accesul "la 4 miliarde de metri cub de gaz pe an, din rezerva pe care Romania o detine la Marea Neagra".

"Toate aceste concesii facute de catre membrii coalitiei de guvernare clasei politice de la Budapesta sunt o palma imensa pe care natiunea romana o primeste in anul aniversarii Centenarului Marii Uniri. Invitam universitatile si studentii sa se implice activ in dezbaterea problemelor care tin de politica interna si externa a tarii noastre, mai ales cele care aduc atingere demnitatii si intereselor noastre nationale", afirma Silvian-Emanuel Man, presedintele Ligii Studentilor, citat in acest comunicat.